Image

PROGRAMMA 25 SEPTEMBER 2020

days
0
5
hours
1
4
minutes
4
1
seconds
4
5

Als secretaresse heb je continu te maken met verschillende mensen. Het inzetten van communicatieve vaardigheden is daarbij van cruciaal belang, net als je taalkennis en secretariële vaardigheden. Het secretaressecongres frist jouw unieke vaardigheden op en verrast je met nieuwe kennis rondom actuele onderwerpen en tools. Op deze unieke dag zetten wij jou als secretaresse in het zonnetje met inspirerende workshops en inhoudelijke trainingen!

De leukste en meest leerzame dag voor secretaresses in de zorg!

Gelijk aanmelden? Dat kan via dit inschrijfformulier 25 september 2020!

PROGRAMMA 25 SEPTEMBER 2020


08.30 uur
Ontvangst met koffie en thee

In vier tijdsblokken

09.30 uur
Opening

dagvoorzitter Anke van Luyt, trainer/consultant Onbewuste Beeldvorming

09.45 uur
Agressie en boosheid aan de telefoon en balie

Iedereen heeft of krijgt er weleens mee te maken; agressie en boosheid aan de balie of telefoon. Maar wanneer is er sprake van agressie en/of boosheid? Dat is iets wat we zelf bepalen. Waar de één drie dagen van de leg is van een boze patiënt, verblikt of verbloost de ander er niet van. Dit heeft vooral te maken met waar we zelf vandaan komen; wat zijn we gewend, welke waarden en normen hanteren we zelf, betrekken we alles op ons zelf of kunnen we er van een afstand naar kijken? In een zakelijke omgeving wordt echter grotendeels gezamenlijk bepaald wat de norm is. Waar trekken we als organisatie de grens?! Boosheid mag, agressie accepteren we niet? Er moet commitment zijn over de definitie van boosheid en agressie. Hebben we dit niet, dan zal de patiënt gauw genoeg weten bij wie het wel en bij wie het niet zinvol is om zijn agressie of boosheid in te zetten. Natuurlijk wordt niet elke vorm van boosheid per definitie ingezet om iets voor elkaar te krijgen, er zijn meerdere oorzaken voor.

Wat leer je tijdens deze lezing?

  • Waar komt agressie vandaan?
  • Het herkennen van je eigen eerste reactie op boosheid/agressie;
  • Hoe stel ik een grens?
  • Hoe kom ik weer in gesprek met de cliënt?

Ellen Zuidmeer, trainer KeK & Elise Bosch, trainer ActeerNu

10.45 uur
Ochtendpauze
11.15 uur
Oplossingsgericht denken = jouw meerwaarde

Als je een probleem hebt, kun je er op twee manieren naar kijken. Je focust op wat het probleem is óf je kiest ervoor de focus te leggen op de oplossing. Oplossingsgericht denken is niet iets wat we automatisch doen. Helaas zetten onze hersenen automatisch de probleemgerichte manier aan. Het probleem centraal stellen is namelijk veel makkelijker om te doen – het kost je minder energie. Dus als je oplossingsgericht en creatief wilt denken, zal dat extra aandacht en energie vergen. De kracht van oplossingsgericht en creatief denken en werken is groot. Hierdoor komen de mooiste ideeën tot stand en is het uiteindelijke resultaat vaak verbluffend goed. Stel vast wat de situatie is en wat de mogelijke oplossingen zijn. Door deze werkwijze te hanteren komen er meermaals niet voor de hand liggende en goed werkende oplossingen naar voren.

Praktijkvoorbeeld
Stel, je hoort op je werk dat er een reorganisatie zit aan te komen. Je hebt een groot vermoeden dat jouw afdeling en/of jouw baan extra onder de loep wordt genomen. Jouw eerste probleemgedachte is: ‘Stel dat ik werkloos word, zonder werk heb ik geen inkomen, zonder baan voel ik me waardeloos..’ etc. Maar je kunt ook de aandacht leggen op nieuwe mogelijkheden, zoals een nieuwe vernieuwde functie te zoeken in het bedrijf of zelfs een nieuwe baan ergens anders. Je focust je op de oplossing: neem het heft in eigen handen, wacht niet af, maar bekijk alvast de mogelijkheden en onderneem daarop actie!

Ingrid Geul, Directeur Leading Lady

12.15 uur
Lunchpauze
13.15 uur
Smeerolie voor het onderhouden van (werk)relaties in crisissituaties

Een crisissituatie zoals het Coronavirus is geen reden om je activiteiten en ambities op het gebied van werkgeluk in de ijskast te zetten, alsof het een luxeproduct is. Nee, júist in onzekere en spannende tijden zoals nu is het van belang om goed te letten op je eigen welzijn en dat van je collega’s. Laten we daarom eens kijken naar wat jij kunt doen om juist nu het welzijn van jezelf en collega’s te bevorderen. In tijden van hoge werkdruk krijg je  gegarandeerd meer uithoudingsvermogen als de relaties prettig zijn en er voldoende saldo op de wederzijdse relatiebankrekeningen staat. Het resulteert in meer rust (je hoeft je niet meer bezig te houden of die ander je wel mag), meer vertrouwen (bij een gezonde relatiebankrekening worden bijvoorbeeld de foutjes die je mogelijk onder grote druk maakt je snel vergeven en weer opgelost) en meer saamhorigheid (het verhoogd de productiviteit, je krijgt makkelijker zaken voor elkaar en de communicatie loopt een stuk soepeler)… Een win-win situatie voor alle jou en je collega’s!

Anke van Luyt, Trainer/Consultant Onbewuste Beeldvorming, Maniera

14.00 uur
Privacy op het secretariaat

AVG, er is inderdaad “Al Veel Gebeurd”. Je kan de krant niet openen, het nieuws niet aanzetten of er is weer een datalek geweest, en wist je dat de zorg de meeste meldingen maakt van datalekken? Maar ja, met datalekken melden alleen zijn we er niet, laat staan dat het melden jouw verantwoordelijkheid is als medisch secretaresse. Privacy het klinkt als werk voor specialisten zoals de FG (Functionaris Gegevensbescherming), maar let op… de AVG -> jij moet en kunt er ook wat mee. In deze workshop wordt op begrijpelijke manier en aan de hand van praktische voorbeelden het jargon uitgelegd en krijg je tips om nog privacy bewuster en veiliger digitaal te werken. Kortom, privacy op het secretariaat klinkt als saaie kost, maar na deze lezing kan je weer opgefrist vooruit.

Onderwerpen:

  • Privacy jargon voor de medisch secretaresse
  • Ben jij je bewust van privacy risico’s, enkele risico’s op een rij
  • Voorbeelden van digitale risico’s
  • Wat kan je zelf doen om nog beter met privacy om te gaan van zowel je cliënten als je collega’s
  • AVG, wat mag wel en wat mag niet?

Bouke van Kleef, Trainer bij AVK | Innovatie > Training > Advies

14.45 uur
Middagpauze
15.15 uur
Een goede gezondheid begint niet in de sportschool maar in je hoofd

Bij goed voor jezelf zorgen denken we vaak aan veel bewegen en gezond eten, maar je zit pas écht lekker in je vel als je ook mentaal sterk bent. Wouter de Jong verwelkomt je in zijn Sportschool voor je geest en laat zien hoe je je mentale conditie kunt verbeteren. Gebaseerd op positieve psychologie, mindfulness, aandacht- en compassie training is zijn sportschool als een proteineshake voor je hersenen.
In de 'sportschool voor je geest' leer je onder andere:
* Je relatie met vrienden en collega's te versterken
* Van je piekerdrift af te komen
* Positieve emoties langer vast te houden
* De edele kunst van het falen
* Meer gedaan te krijgen in minder tijd
* Hoe je met meer aandacht kunt leven
* Waarom streven naar geluk allesbehalve egoïstisch is
* Te willen wat je hebt

Wouter de Jong, spreker, trainer, adviseur, auteur Maven at Work 

16.15 uur
Afsluiting programma