WORKSHOPS AUGUSTUS 2020

Het congres bestaat uit plenaire sessies gevolgd door drie workshoprondes. 
Bekijk hier het volledige congresprogramma.

In de ‘sportschool voor je geest’ workshop gaan we aan de hand van verschillende interactieve werkvormen dieper in op de basis van mindfulness, aandacht- en compassietraining, hoe je je inner-criticus de mond snoert en hoe je met meer balans en energie kunt leven.

Wouter de Jong, spreker, trainer, adviseur, auteur Maven at Work

Iedereen heeft of krijgt er weleens mee te maken; agressie en boosheid aan de balie of telefoon. Maar wanneer is er sprake van agressie en/of boosheid? Dat is iets wat we zelf bepalen. Waar de één drie dagen van de leg is van een boze patiënt, verblikt of verbloost de ander er niet van. Dit heeft vooral te maken met waar we zelf vandaan komen; wat zijn we gewend, welke waarden en normen hanteren we zelf, betrekken we alles op ons zelf of kunnen we er van een afstand naar kijken? In een zakelijke omgeving wordt echter grotendeels gezamenlijk bepaald wat de norm is. Waar trekken we als organisatie de grens?! Boosheid mag, agressie accepteren we niet? Er moet commitment zijn over de definitie van boosheid en agressie. Hebben we dit niet, dan zal de patiënt gauw genoeg weten bij wie het wel en bij wie het niet zinvol is om zijn agressie of boosheid in te zetten. Natuurlijk wordt niet elke vorm van boosheid per definitie ingezet om iets voor elkaar te krijgen, er zijn meerdere oorzaken voor.

Wat leer je tijdens deze workshop?

 • Waar komt agressie vandaan
 • Het herkennen van je eigen eerste reactie op boosheid/agressie
 • Hoe stel ik een grens
 • Hoe kom ik weer in gesprek met de cliënt

Ellen Zuidmeer, trainer KeK  en Elise Bosch, trainer ActeerNu

De workshops van Ellen en Elise zijn eerder beoordeeld met een 8,6!

Hoeveel uur per dag werk je vanaf de computer?

Helaas zijn onze hersenen zijn niet gemaakt om vanaf een beeldscherm te lezen. Merk je zelf ook dat je spelfouten vanaf papier veel sneller ziet dan op het beeldscherm? Lezen gaat tot wel 30% langzamer van het beeldscherm. Informatie beklijft veel slechter en we zijn tot wel 70% meer tijd kwijt aan het terugvinden waar de feiten staan. Hierdoor ben je dus minder effectief en productief. Echter dankzij enkele simpele aanpassingen in je werkwijze kun je veel makkelijker, grondiger en sneller lezen vanaf het scherm dan voorheen.

Frans neemt je in een aantal stappen mee om de volgende resultaten te bereiken:

 • Bewust worden van hoe je vanaf een beeldscherm leest
 • Je krijgt tools en tricks mee om effectiever te lezen vanaf het beeldscherm
 • Je leert ook een aantal breinprincipes, waardoor je sneller kunt lezen en onthouden.

Frans Duijts, Breintrainer bij De Hoofdzaken

De workshops van Frans zijn eerder beoordeeld met een 8!

Iedereen kent het belang van sporten. Maar niet iedereen die sport is in staat om stress los te laten. Stress is anno 2018 beroepsziekte nummer één. Het loslaten van stress is essentieel voor goed en gezond functioneren. Helemaal in een van nature al stressvolle omgeving als de zorg. Wist je daarnaast dat alle emoties worden opgeslagen in het lichaam? En nog erger, je bent je er vaak niet bewust van! De boksende coaching methode is het actieve alternatief voor mindfulness. Het is bewezen hoe goed mindfulness helpt tegen werkstress, echter niet iedereen kan zich vinden in mindfulness en veel mensen vinden een actievere benadering beter bij hen passen. In deze praktijkgerichte workshop ga je actief aan de slag met de boksende coaching methode (wees gerust: niemand wordt geslagen of slaat een ander) en ga je naar huis met handvatten om in de praktijk de werkstress uit het lichaam en hoofd te halen.

Wat kun je verwachten van deze workshop?

 • Bewust worden van je emoties (en dat van anderen)
 • Een actieve manier van ontstressen
 • Je leert zeurende gedachten beter los te maken
 • Een luchtige aanpak met een goede dosis humor

De workshop is interactief, prikkelend en nuttig voor zowel op het werk als privé.

Cor van Drieberge, De Boksende Coach

Deze workshop is eerder beoordeeld met een 8,1!

Benieuwd hoe het met je taalkennis gesteld is? Dan is deze workshop iets voor jou. Spelling, (nieuwe) werkwoorden, valkuilen, stijlkwesties, ze komen allemaal aan de orde. En natuurlijk spijker je je kennis gelijk een beetje bij! Het is een echte WORKshop. Aan de slag dus!

Gerda Pluymert, Taalwijzer.nu

De workshops van Gerda zijn eerder beoordeeld met een 8,5!

Hoe ga jij met drukte om in je hoofd, wat voor keuzes maak je? Op deze manier verbeter je de kwaliteit van je leven: doordat je vanuit rust handelt en bewuste(re) keuzes maakt. Mindfulness helpt niet alleen bij het hanteren van stress maar ook bij het verminderen van slaapstoornissen, het herstellen van balans tussen privé en werk. De combinatie met yoga is prachtig.

Cisca Lunenborg van Melzen, medisch secretaresse werkzaam Treant zorggroep – Locatie Ziekenhuis Bethesda, sportinstructrice yogasport-hoogeveen.nl.

Deze workshop is eerder beoordeeld met een 8,1!

AVG, er is inderdaad “Al Veel Gebeurt”.
Je kan de krant niet openen, het nieuws niet aanzetten of er is weer een datalek geweest, en wist je dat de zorg de meeste meldingen maakt van datalekken? Maar ja, met datalekken melden alleen zijn we er niet, laat staan dat het melden jouw verantwoordelijkheid is als medisch secretaresse. Privacy het klinkt als werk voor specialisten zoals de FG (Functionaris Gegevensbescherming), maar let op… de AVG -> jij moet en kunt er ook wat mee. In deze workshop wordt op begrijpelijke manier en aan de hand van praktische voorbeelden het jargon uitgelegd en krijg je tips om nog privacy bewuster en veiliger digitaal te werken.

Kortom, privacy op het secretariaat klinkt als saaie kost, maar na deze workshop kan je weer opgefrist vooruit.

Onderwerpen:

 • Privacy jargon voor de medisch secretaresse
 • Ben jij je bewust van privacy risico’s, enkele risico’s op een rij
 • Voorbeelden van digitale risico’s
 • Wat kan je zelf doen om nog beter met privacy om te gaan van zowel je cliënten als je collega’s
 • AVG, wat mag wel en wat mag niet?

Bouke van Kleef, Trainer, AVK | Innovatie > Training > Advies

Je bent werkzaam als secretaresse in de zorg. Goed voor jezelf zorgen schiet er nog wel eens bij in, je bent vooral anderen aan het ontzorgen. In deze workshop krijg je inzicht in de nut en noodzaak van zelfzorg bij De Overgang.

In de zorg werken veel vrouwen die tussen de 40 en 65 jaar oud zijn. Bijna 70% van deze vrouwen heeft in meer of mindere mate last van overgangsklachten. Soms zelfs zo veel dat het van invloed is op hun werk in de zorg. Er is weinig herkenning en erkenning van overgangsklachten bij vrouwen zelf en bij werkgevers in de zorg. En dat terwijl iedere vrouw ermee te maken krijgt.

Sommige huis- en bedrijfsartsen zijn ook onvoldoende bekend met de klachten die het gevolg kunnen zijn van de overgang. Zo kunnen hartkloppingen en depressieve gevoelens zo maar een gevolg zijn van een verstuurde hormoonbalans die veroorzaakt wordt door de overgang. IZZ wil dit thema graag bespreekbaar maken met zorgmedewerkers en bij zorgorganisaties. We geven je in deze workshop inzicht en concrete tips om beter voor jezelf te zorgen. We bespreken hoe jij op een goede manier door de overgang komt en hoe je tijdens deze periode jouw kennis en ervaring in de zorg kunt blijven inzetten.

Wat heb je geleerd na het bijwonen van deze sessie?

 • Na afloop weet je meer over de overgang en welk type klachten een gevolg kunnen zijn van een verstoorde hormoonbalans.
 • Na afloop van de workshop heb je praktische informatie over hoe jij in gesprek kunt met je huisarts, bedrijfsarts en/of werkgever over de overgang.
 • Na afloop van de workshop heb je enkele concrete tips waarmee je je overgangsklachten wellicht kunt verminderen.

Stichting IZZ & Desiree van Cleef, overgangsconsulente

Deze workshop is eerder beoordeeld met een 8.7!

E-mail is het meest gebruikte communicatiemedium op kantoor. Niet dat we allemaal even blij zijn met e-mail. Vrijwel elke kantoormedewerker ervaart e-mail als een flinke, soms stressvolle, taak. Over de effectiviteit en efficiency van hoe we met zijn allen met e-mail omgaan is al langer discussie. Maar hoe doorbreek je jouw routine? Je bent immers e-mail autodidact. We gebruiken e-mail namelijk overal voor. Van over-de-schutting-e-mails en informele-discussies-e-mails tot formele goedkeuring. In deze workshop leer je effectief om te gaan met e-mail en word je klaargestoomd te communiceren op een modernere manier:
– Wat is jouw e-mailgedrag?
– Een lege inbox? Zo doe je dat!
– Effectief communiceren: zinloze e-mails buitenspel zetten, weg met over-de-schutting-mails
– De beste Outlook tips op een rij

Je leert:

 • het Clean Inbox principe
 • tijd besparen met de belangrijkste tips hiervoor in Outlook
 • makkelijker beheren van de digitale agenda

Bouke van Kleef, Trainer, AVK | Innovatie > Training > Advies

Leestip: interview over slimmer omgaan met mails en Outlook >

Deze workshop is eerder beoordeeld met een 8!

Tijdens het werk als (medisch) secretaresse wordt je soms onverwachts geconfronteerd met emotioneel of lastig gedrag van de patiënt.
Maar ook krijg je het ziektebeloop van de patiënt onder ogen, dit kan soms om verschillende redenen ingrijpend zijn en je bezig (blijven) houden.

Tijdens deze workshop spreken we met elkaar over de psychische impact wat patiënten contact met zich meebrengt in de rol van medisch secretaresse.
Ook krijg je tips en tricks over omgaan met schokkende en ingrijpende gebeurtenissen tijdens het werk.

Na het bijwonen van deze sessie leer je:

 • Kennis over de impact van ingrijpende/schokkende gebeurtenissen tijdens het werk
 • Herkennen van werksituaties die als  ingrijpend /schokkend ervaren kunnen worden
 • Praktische tips over collegiale ondersteuning na het meemaken van een ingrijpende gebeurtenis

Anja van’t Klooster, Coordinator Bedrijfs Opvang /Team SEH verpleegkundige, St. Jansdal Ziekenhuis

De secretaresse die de juiste vraag op het juiste moment stelt. In plaats van meteen in de oplossingsstand of in de frustratie te schieten. Je onderzoekt wat er achter de situatie schuilt. De ontwikkeling van het secretaressevak vraagt om een coachende secretaresse omdat de patiënten steeds mondiger worden, de artsen en de secretaresses hebben een hoge werkdruk. Je kunt niet altijd meer álles. Van minder direct handelen en oplossen naar positief kritisch, meedenken en reflecterend. Open de ogen van de ander, leg verantwoordelijkheden daar waar ze horen, maak vaagheden duidelijk. Vragen stellen moet je leren en het is te leren en het voelt zo fijn als je het goed kunt!

Tijdens deze sessie leer je:

 • Vragen stellen in plaats van meteen in de oplossingsstand te schieten.
 • Het grote effect ervaren van de juiste vragen te stellen.
 • Assertief zijn door “nee” te durven zeggen en proactief te communiceren.

Ingrid Geul, Directeur Leading Lady

Hoe goed je het met anderen kunt vinden bepaalt voor een groot deel je werkgeluk, je carrière en hoe gelukkig je bent in je persoonlijke leven. Het staat garant voor onderling vertrouwen, wederzijds respect en de bereidheid tot een wederdienst. Ken je de ‘relatiebankrekening’?  Dit is een metafoor voor iedere menselijke relatie die we aangaan. Net zoals als bij een echte bankrekening storten we hierop, smeren we de relatie, door bijvoorbeeld een gemeend compliment te maken, maar nemen we ook weer ’saldo’ op door bijvoorbeeld een afspraak te vergeten, waardoor deze relatie gaat piepen en kraken. Iedere relatie heeft namelijk ‘smeerolie’ nodig! De ander in de relatie bepaalt, gevoelsmatig en onbewust, of iets als een storting of opname wordt ervaren. Heb ik voldoende gestort dan kan ik een potje breken en vergeef je het me als ik de afspraak vergeet. Staat er echter onvoldoende saldo op onze gezamenlijke ‘relatiebankrekening’, dan kan de ander zelfs om schijnbaar niets, de relatie verbreken. Deze workshop is erop gericht je humorvol inzicht te geven in welke stortingen en opnames we dagelijks bij elkaar doen die direct invloed hebben op de ‘bankrekening’ van onze (werk)relaties. Vanaf nu neem jij de regie over de (werk)relaties die belangrijk voor je zijn!

Anke van Luyt, trainer/consultant Onbewuste Beeldvorming

Leestip: interview met Anke van Luyt over wat je zegt ben je zelf >

Hoe kun jij kleding in zetten om – rekening houdend met de gelegenheid – zelf meer zichtbaar te worden en een juiste boodschap uit te stralen?

En hoe kun jij kleding gebruiken om doelen te bereiken en succesvol te communiceren?

Dit zijn wellicht vragen waar je zelf nog nooit over na hebt gedacht. Toch kun je kleding inzetten op veel verschillende manieren.

Tijdens deze workshop wordt er gebruik gemaakt van de methode van de Stijlcategorieën, een hulpmiddel voor jou om in één oogopslag te bepalen welke elementen van kleding hierbij ondersteunend zijn.

We gaan tijdens de workshop met elkaar aan de slag met zaken als de eerste indruk en uitstraling, de taal van kleding en uitleg over de 80-20 regel.

We kijken naar elkaars uitstraling en plaatsen elkaar tijdens oefeningen in de juiste categorie.

Na deze workshop heb je het volgende geleerd:

 • Hoe de juiste presentatie functioneren vergemakkelijkt en communicatie beïnvloedt;
 • Hoe de methode van Stijlcategorieën werkt;
 • Hoe contrast, kleur en vorm effect heeft op de boodschap die je uitstraalt;
 • Hoe je een outfit kunt samenstellen passend bij diverse situaties;
 • En ontvang je positieve feedback op jouw uitstraling en kleding!

Bertine Oudesluijs, Imagocoach