Image
WORKSHOPS NOVEMBER 2020

Het congres bestaat uit plenaire sessies gevolgd door drie workshoprondes. De komende weken voegen we nog meer workshops toe!
Bekijk hier het volledige congresprogramma.

In de ‘sportschool voor je geest’ workshop gaan we aan de hand van verschillende interactieve werkvormen dieper in op de basis van mindfulness, aandacht- en compassietraining, hoe je je inner-criticus de mond snoert en hoe je met meer balans en energie kunt leven.

Wouter de Jong, spreker, trainer, adviseur, auteur Maven at Work

Iedereen heeft of krijgt er weleens mee te maken; agressie en boosheid aan de balie of telefoon. Maar wanneer is er sprake van agressie en/of boosheid? Dat is iets wat we zelf bepalen. Waar de één drie dagen van de leg is van een boze patiënt, verblikt of verbloost de ander er niet van. Dit heeft vooral te maken met waar we zelf vandaan komen; wat zijn we gewend, welke waarden en normen hanteren we zelf, betrekken we alles op ons zelf of kunnen we er van een afstand naar kijken? In een zakelijke omgeving wordt echter grotendeels gezamenlijk bepaald wat de norm is. Waar trekken we als organisatie de grens?! Boosheid mag, agressie accepteren we niet? Er moet commitment zijn over de definitie van boosheid en agressie. Hebben we dit niet, dan zal de patiënt gauw genoeg weten bij wie het wel en bij wie het niet zinvol is om zijn agressie of boosheid in te zetten. Natuurlijk wordt niet elke vorm van boosheid per definitie ingezet om iets voor elkaar te krijgen, er zijn meerdere oorzaken voor.

Wat leer je tijdens deze workshop?

 • Waar komt agressie vandaan

 • Het herkennen van je eigen eerste reactie op boosheid/agressie

 • Hoe stel ik een grens

 • Hoe kom ik weer in gesprek met de cliënt

Ellen Zuidmeer, trainer KeK  en Elise Bosch, trainer ActeerNu

De workshops van Ellen en Elise zijn eerder beoordeeld met een 8,6!

Benieuwd hoe het met je taalkennis gesteld is? Dan is deze workshop iets voor jou. Spelling, (nieuwe) werkwoorden, valkuilen, stijlkwesties, ze komen allemaal aan de orde. En natuurlijk spijker je je kennis gelijk een beetje bij! Het is een echte WORKshop. Aan de slag dus!

Gerda Pluymert, Taalwijzer.nu

De workshops van Gerda zijn eerder beoordeeld met een 8,5!

Hoe ga jij met drukte om in je hoofd, wat voor keuzes maak je? Op deze manier verbeter je de kwaliteit van je leven: doordat je vanuit rust handelt en bewuste(re) keuzes maakt. Mindfulness helpt niet alleen bij het hanteren van stress maar ook bij het verminderen van slaapstoornissen, het herstellen van balans tussen privé en werk. De combinatie met yoga is prachtig.

Cisca Lunenborg van Melzen, medisch secretaresse werkzaam Treant zorggroep – Locatie Ziekenhuis Bethesda, sportinstructrice yogasport-hoogeveen.nl.

Deze workshop is eerder beoordeeld met een 8,1!

AVG, er is inderdaad “Al Veel Gebeurt”.
Je kan de krant niet openen, het nieuws niet aanzetten of er is weer een datalek geweest, en wist je dat de zorg de meeste meldingen maakt van datalekken? Maar ja, met datalekken melden alleen zijn we er niet, laat staan dat het melden jouw verantwoordelijkheid is als medisch secretaresse. Privacy het klinkt als werk voor specialisten zoals de FG (Functionaris Gegevensbescherming), maar let op… de AVG -> jij moet en kunt er ook wat mee. In deze workshop wordt op begrijpelijke manier en aan de hand van praktische voorbeelden het jargon uitgelegd en krijg je tips om nog privacy bewuster en veiliger digitaal te werken.

Kortom, privacy op het secretariaat klinkt als saaie kost, maar na deze workshop kan je weer opgefrist vooruit.

Onderwerpen:

 • Privacy jargon voor de medisch secretaresse
 • Ben jij je bewust van privacy risico’s, enkele risico’s op een rij
 • Voorbeelden van digitale risico’s
 • Wat kan je zelf doen om nog beter met privacy om te gaan van zowel je cliënten als je collega’s
 • AVG, wat mag wel en wat mag niet?

Bouke van Kleef, Trainer, AVK | Innovatie > Training > Advies

E-mail is het meest gebruikte communicatiemedium op kantoor. Niet dat we allemaal even blij zijn met e-mail. Vrijwel elke kantoormedewerker ervaart e-mail als een flinke, soms stressvolle, taak. Over de effectiviteit en efficiency van hoe we met zijn allen met e-mail omgaan is al langer discussie. Maar hoe doorbreek je jouw routine? Je bent immers e-mail autodidact. We gebruiken e-mail namelijk overal voor. Van over-de-schutting-e-mails en informele-discussies-e-mails tot formele goedkeuring. In deze workshop leer je effectief om te gaan met e-mail en word je klaargestoomd te communiceren op een modernere manier:
– Wat is jouw e-mailgedrag?
– Een lege inbox? Zo doe je dat!
– Effectief communiceren: zinloze e-mails buitenspel zetten, weg met over-de-schutting-mails
– De beste Outlook tips op een rij

Je leert:

 • het Clean Inbox principe
 • tijd besparen met de belangrijkste tips hiervoor in Outlook
 • makkelijker beheren van de digitale agenda 

Bouke van Kleef, Trainer, AVK | Innovatie > Training > Advies

Leestip: interview over slimmer omgaan met mails en Outlook >

Deze workshop is eerder beoordeeld met een 8!

De secretaresse die de juiste vraag op het juiste moment stelt. In plaats van meteen in de oplossingsstand of in de frustratie te schieten, onderzoekt zij wat er achter de situatie schuilt.

De ontwikkeling van het secretaressevak vraagt om een coachende secretaresse. De patiënten worden steeds mondiger, de artsen en de secretaresses hebben een hoge werkdruk.

Je kunt niet altijd meer alles. Van minder direct handelen en oplossen naar positief kritisch, meedenken en reflecterend. Open de ogen van de ander, leg verantwoordelijkheden daar waar ze horen, maak vaagheden duidelijk.

Vragen stellen moet je leren en het is te leren en het voelt zo fijn als je het goed kunt!

Wat heeft men geleerd na het bijwonen van deze sessie?

 • Vragen stellen in plaats van meteen in de oplossingsstand te schieten;
 • Het grote effect ervaren van de juiste vragen stellen;
 • In control kunnen blijven en ‘er boven’ staan.

Kristine Ates, KMK Training en Coaching

Wanneer je je bewust bent van jezelf en inzicht hebt in de manier waarop communicatiepatronen werken, kun je je communicatie en persoonlijke effectiviteit optimaliseren. De technieken van Neuro Linguïstisch Programmeren zijn zeer effectief en verrassend om mee kennis te maken. Je kunt flexibel met situaties omgaan en plezier ervaren. Deze workshop opent je waarneming en is dus echt een eye-opener!

Dit leer je:

 • Hoe NLP je inzicht geeft in ons denken, voelen en handelen als mens.
 • Hoe je bewust kunt zijn van je eigen gedrag en gewoontes.
 • Hoe je meer invloed op je eigen gevoelens en denken kunt hebben en er flexibeler mee om kunt gaan.

Kristine Ates, KMK Training en Coaching