WORKSHOPS

Het congres bestaat uit plenaire sessies gevolgd door drie workshoprondes. Bekijk hier het volledige congresprogramma.

Je kunt kiezen uit de volgende workshops:

We hebben het druk en we lezen lang niet alles wat we voorgeschoteld krijgen. Aan de hand van een aantal eigentijdse schrijfadviezen werken we aan prettig leesbare teksten. Teksten waarin de lezer centraal staat. Teksten ook die de lezer in staat stellen er even doorheen te scrollen. We kruipen in de huid van de lezer en kijken kritisch naar onze schrijfstijl. Formuleren en structureren kun je leren!

Gerda Pluymert, Taalwijzer.nu

Leestip: interview met Gerda Pluymert over schrijven in het hier en nu > 

Deze workshop is eerder beoordeeld met een 8,5!

Hoe ga jij met drukte om in je hoofd, wat voor keuzes maak je? Op deze manier verbeter je de kwaliteit van je leven: doordat je vanuit rust handelt en bewuste(re) keuzes maakt. Mindfulness helpt niet alleen bij het hanteren van stress maar ook bij het verminderen van slaapstoornissen, het herstellen van balans tussen privé en werk. De combinatie met yoga is prachtig.

Cisca Lunenborg van Melzen, medisch secretaresse werkzaam Treant zorggroep – Locatie Ziekenhuis Bethesda in Hoogeveen op de verpleegafdeling oncologie, urologie, longgeneeskunde. Daarnaast is Cisca sportinstructrice in Bodysculpture, Yoga docent en MindFulness (kinder) trainer en kinderyoga docent bij yogasport-hoogeveen.nl.

Deze workshop is eerder beoordeeld met een 8,1!
 

Ik loop nu al weer heel wat jaren mee als dagvoorzitter/workshophouder van het allerleukste congres van Nederland. De drukbezochte workshops over digitalisering, minder tijd kwijt met … stressreductie, etc. vliegen ons om de oren. Er verandert in korte tijd veel in de gezondheidszorg. Van jou wordt naast een groot incasseringsvermogen rondom alle veranderingen, ook een groot inlevingsvermogen gevraagd, de patiënt staat immers steeds meer centraal. Er zijn talloze zaken waar jij als medewerker mee te maken krijgt en waar je een duidelijke mening over hebt, maar waar je niets aan kunt veranderen. Knap frustrerend! Toch blijken nu juist dit de zaken te zijn waar wij ons het liefst druk over maken. We hebben het er uitgebreid met elkaar over onder de koffie, in de lift, tijdens het werk, tijdens het congres en wellicht ook thuis. En ja, je collega’s vinden het ook belachelijk: “Dit is zeker weer bedacht door een man achter een bureautje…”. Erg begrijpelijk dat jij je er druk om maakt, want jij bent er bij betrokken, maar het slurpt energie! Graag deel ik een van mijn belangrijkste levenslessen met je: stress reduceer je alleen door uitsluitend aandacht te schenken aan zaken waar je wel invloed op hebt en verantwoordelijk voor bent. Ha, hoor ik je denken, makkelijker gezegd dan gedaan. Toch is deze oplossing simpel doch superdoeltreffend. Graag neem ik je humorvol mee hoe de cirkel van Betrokkenheid, de cirkel Invloed en de cirkel van Verantwoording in je leven toe te passen. Samen op weg naar een meer stressloos bestaan, wil ik je deze quote niet onthouden: Wat jammer dat mensen geen problemen kunnen ruilen. Iedereen weet namelijk hoe hij die van een ander moet oplossen. Glimlach je al? Mooi! Ik zie je erg graag op 22 november!

Anke van Luyttrainer/consultant Onbewuste Beeldvorming

Leestip: interview met Anke van Luyt over energievreters > 

 Anke van Luyt is eerder beoordeeld met een 8,8!

Anno 2018 is werkstress beroepsziekte nummer één. Heb je teveel te doen en te weinig tijd? Staat je brein continue aan en is er vrijwel geen tijd voor rust? Zit je mailbox overvol? Heb je last van afleiding, werkonderbrekingen en wil je je concentratie verhogen? Dan is het tijd voor het Breinvriendelijk Werken.  Breinvriendelijk Werken verlaagt werkstress. Neem deel aan deze praktijkgerichte workshop. Hier leer je je eigen werkomgeving veranderen in een Breinvriendelijk baken. Je krijgt meer controle over je tijd en activiteiten, je verlaagt je werkstress en je hebt aan het einde van de werkdag meer energie over.

Frans Duijts is bekend van televisie waar hij o.a. Katja Schuurman Breintraining gaf. Na Frans z’n training werd ze getest en bleek dat ze 48 van 50 namen en gezichten perfect had onthouden. Frans verbaast mensen met de mogelijkheden van hun eigen brein. Zijn filosofie is ‘ga met de stroom mee en bereik meer door te werken volgens je brein’.

Leestip: interview met Frans Duijts over breinvriendelijk werken>

Je leert:

 • werken volgens je Breinritme
 • je focus vergroten en ontdekken hoe je makkelijker omgaat met afleidingen
 • de controle terugnemen over de hoeveelheid informatie die op je afkomt
 • ontdekken wat multi-switching is en je productiviteit verhogen met 28% dankzij één enkele aanpassing
 • werkstress loslaten en burn-outs voorkomen
 • stress uit je lichaam halen dankzij de ‘In het hoofd, uit het hoofd’ oefeningen 

Deze workshop is eerder beoordeeld met een 8,2!

E-mail is het meest gebruikte communicatiemedium op kantoor. Niet dat we allemaal even blij zijn met e-mail. Vrijwel elke kantoormedewerker ervaart e-mail als een flinke, soms stressvolle, taak. Over de effectiviteit en efficiency van hoe we met zijn allen met e-mail omgaan is al langer discussie. Maar hoe doorbreek je jouw routine? Je bent immers e-mail autodidact. We gebruiken e-mail namelijk overal voor. Van over-de-schutting-e-mails en informele-discussies-e-mails tot formele goedkeuring. In deze workshop leer je effectief om te gaan met e-mail en word je klaargestoomd te communiceren op een modernere manier:
– Wat is jouw e-mailgedrag?
– Een lege inbox? Zo doe je dat!
– Effectief communiceren: zinloze e-mails buitenspel zetten, weg met over-de-schutting-mails
– De beste Outlook tips op een rij

Bouke van Kleef, Trainer, AVK | Innovatie > Training > Advies

Leestip: interview over slimmer omgaan met mails en Outlook >

Je leert:

 • het Clean Inbox principe
 • tijd besparen met de belangrijkste tips hiervoor in Outlook
 • makkelijker beheren van de digitale agenda 

Iedereen reageert anders op grensoverschrijdend gedrag. We hebben allemaal ook een andere mening over wat grensoverschrijdend is. Wat de één ongehoord vindt, vindt de ander de moeite van het melden niet waard. Hoe komen we samen op één lijn bij die dwingende patiënt? Welke stijl past bij mij? Hoe leer ík grenzen herkennen en grenzen stellen? In deze workshop krijg je praktische handvatten om morgen mee aan de slag te gaan.Je leert hoe je grenzen kunt stellen met behoud van de relatie op een manier die bij jou past!

Gerben Bergsma, Trainer bij Bergsma Training, Advies & Innovatie

Leestip: interview met Gerben Bergsma over grensoverschrijdend gedrag >

Gerben Bergsma is eerder beoordeeld met een 8,6!
 

Als secretaresse heb je dagelijks te maken met allerlei verschillende cliënten. Heel veel gesprekken gaan goed, maar er zitten altijd gesprekken tussen waarbij je denkt: hoe ben ik hierin beland, maar vooral, hoe kom ik hier weer goed uit? In deze workshop laten we situaties zien uit de praktijk, met input van jou als deelnemer! Daarnaast gaan we ook kijken naar jezelf: Waar gaan jouw haren recht van overeind staan? Hoe ga je ervoor zorgen dat dit je niet in de weg staat tijdens jouw gesprek?
De workshop is een combinatie van theorie en spel met als doel handvatten mee te geven, zodat je weet hoe je om kunt gaan met lastige gesprekken.

Ellen Zuidmeer & Elise Bosch | Trainer Interpersoonlijke Communicatie, Kek & ActeerNu

Leestip: interview met Ellen Zuidmeer over omgaan met lastige gesprekken

Ellen Zuidmeer is eerder beoordeeld met een 8,1! 

Iedereen kent het belang van sporten. Maar niet iedereen die sport is in staat om stress los te laten. Stress is anno 2018 beroepsziekte nummer één. Het loslaten van stress is essentieel voor goed en gezond functioneren. Helemaal in een van nature al stressvolle omgeving als de zorg.
De boksende coaching methode is het actieve alternatief voor mindfulness. Het is bewezen hoe goed mindfulness helpt tegen werkstress, echter niet iedereen kan zich vinden in mindfulness en veel mensen vinden een actievere benadering beter bij hen passen. In deze praktijkgerichte workshop ga je actief aan de slag met de boksende coaching methode (wees gerust: niemand wordt geslagen of slaat een ander) en ga je naar huis met handvatten om in de praktijk de werkstress uit het lichaam en hoofd te halen.

Cor van Drieberge, De Boksende Coach

Leestip: interview met Cor van Drieberge over de Boksende Coaching Methode

Wat je kan verwachten:

 • Een energieke workshop geschikte voor iedere deelnemer
 • Een luchtige aanpak met een goede dosis humor
 • Professionele praktijkgerichte handvatten die je direct kunt toepassen
 • Verlaging van stress en verhoging van de weerbaarheid
 • De presentatie en stappenplan met oefeningen als PDF