WORKSHOPS NAJAAR 2019

Het congres bestaat uit plenaire sessies gevolgd door drie workshoprondes.
Bekijk hier het volledige congresprogramma.
Je kunt kiezen uit de volgende workshops:

De secretaresse die de juiste vraag op het juiste moment stelt. In plaats van meteen in de oplossingsstand of in de frustratie te schieten, onderzoekt zij wat er achter de situatie schuilt. De ontwikkeling van het secretaressevak vraagt om een coachende secretaresse. De patiënten worden steeds mondiger, de artsen en de secretaresses hebben een hoge werkdruk. Je kunt niet altijd meer alles. Van minder direct handelen en oplossen naar positief kritisch, meedenken en reflecterend. Open de ogen van de ander, leg verantwoordelijkheden daar waar ze horen, maak vaagheden duidelijk.

Vragen stellen moet je leren en het is te leren en het voelt zo fijn als je het goed kunt!

Wat je leert in deze workshop:

  • Vragen stellen in plaats van meteen in de oplossingsstand te schieten.
  • Het grote effect ervaren van de juiste vragen te stellen.
  • In control kunnen blijven en ‘erboven’ staan

Let op, deze workshop was de vorige editie erg populair. Er zijn maar 40 plaatsen beschikbaar.

Kristine Ates, KMK Training en Coaching

Deze workshop is bedoeld om je inzicht te verschaffen in de diverse communicatiepatronen die mensen hanteren, aangegeven met een specifieke kleur. (gebaseerd op de communicatievoorkeuren van JUNG) Het is zeker niet de bedoeling mensen in hokjes te stoppen, maar dit is een tool om je te bedenken waarom communiceren soms makkelijk (met dezelfde kleur) en soms moeilijker gaat (met een tegengestelde kleur). Als je de drijfveren van de ander (h)erkent, en er begrip komt waarom de ander zo reageert als hij doet, zijn we al halverwege. Wat heeft de ander nodig om tot een beter contact te komen? Krijg zicht op een effectieve en efficiënte manier van omgaan met het communicatiekapitaal wat we allemaal hebben, want we hebben van elke kleur wel wat in ons eigen systeem. Een uiterst handige tool om snel  af te kunnen stemmen, werkelijk verbinding te maken en stress te reduceren. Leer ieder kleur te waarderen,  de ene kleur is niet beter dan de andere maar vraagt simpelweg om een andere “gebruiksaanwijzing”. Vanaf nu wordt communiceren een eitje!

Anke van Luyttrainer/consultant Onbewuste Beeldvorming

Leestip: interview met Anke van Luyt over energievreters > 

 Anke van Luyt is eerder beoordeeld met een 9!

E-mail is het meest gebruikte communicatiemedium op kantoor. Niet dat we allemaal even blij zijn met e-mail. Vrijwel elke kantoormedewerker ervaart e-mail als een flinke, soms stressvolle, taak. Over de effectiviteit en efficiency van hoe we met zijn allen met e-mail omgaan is al langer discussie. Maar hoe doorbreek je jouw routine? Je bent immers e-mail autodidact. We gebruiken e-mail namelijk overal voor. Van over-de-schutting-e-mails en informele-discussies-e-mails tot formele goedkeuring. In deze workshop leer je effectief om te gaan met e-mail en word je klaargestoomd te communiceren op een modernere manier:
– Wat is jouw e-mailgedrag?
– Een lege inbox? Zo doe je dat!
– Effectief communiceren: zinloze e-mails buitenspel zetten, weg met over-de-schutting-mails
– De beste Outlook tips op een rij

Je leert:

  • het Clean Inbox principe
  • tijd besparen met de belangrijkste tips hiervoor in Outlook
  • makkelijker beheren van de digitale agenda 

Bouke van Kleef, Trainer, AVK | Innovatie > Training > Advies

Leestip: interview over slimmer omgaan met mails en Outlook >

Deze workshop is eerder beoordeeld met een 8!

We starten met onszelf als lezer in de hoofdrol. Wat zoek je waar in een e-mail en brief? Wat lees je, wat sla je over? En wat betekenen deze uitkomsten voor de e-mails en brieven die jij verstuurt? Hoe zorg je ervoor dat je antwoord krijgt op je vraag, de lezer doet wat je van hem of haar verwacht, je geen onnodige telefoontjes of eindeloze mailwisseling krijgt. Een hele uitdaging! Je gaat met concrete adviezen en tips de deur uit. 

Deze workshop is eerder beoordeeld met een 8!

Gerda Pluymert, Taalwijzer.nu

Hoe komt het dat de één fluitend haar werk doet, terwijl bij een ander de stress uit de oren schiet? In de workshop Grip op je werkdruk krijg je inzicht in jouw persoonlijke reactie op drukte. En krijg je een paar praktische handvatten waar je direct mee aan de slag kunt in je werk. Een interactieve workshop waarin je leert wat een witje is, en waarom dit je energie geeft tijdens de dag. Je ontdekt wat het effect is van gerichte aandacht en eindelijk krijg je antwoord op de vraag: bestaat multitasken nu wel of niet?

Wat heeft men geleerd na het bijwonen van deze sessie?

  • Hoe je slim reageert op stoorzenders die je onderbreken tijdens je werkzaamheden
  • Wat je kunt doen om effectief te werken zonder te haasten
  • Hoe je gedurende de werkdag je energieniveau op peil houdt

Margreet Ridder, oud- verpleegkundige, ervaringsdeskundige en trainer

Hoe ga jij met drukte om in je hoofd, wat voor keuzes maak je? Op deze manier verbeter je de kwaliteit van je leven: doordat je vanuit rust handelt en bewuste(re) keuzes maakt. Mindfulness helpt niet alleen bij het hanteren van stress maar ook bij het verminderen van slaapstoornissen, het herstellen van balans tussen privé en werk. De combinatie met yoga is prachtig.

Cisca Lunenborg van Melzen, medisch secretaresse werkzaam Treant zorggroep – Locatie Ziekenhuis Bethesda, sportinstructrice yogasport-hoogeveen.nl.

Deze workshop is eerder beoordeeld met een 8,1!