Image

PROGRAMMA 18 APRIL 2024

Als secretaresse heb je continu te maken met verschillende mensen. Het inzetten van communicatieve vaardigheden is daarbij van cruciaal belang, zeker in de tijd waarin we nu leven met digitale en fysieke ontmoetingen. Het secretaressecongres frist jouw unieke vaardigheden op en verrast je met nieuwe kennis rondom inspirerende onderwerpen en tools. Op deze unieke dag zetten wij jou als secretaresse in het zonnetje met inspirerende sprekers en onderwerpen!

De leukste en meest leerzame dag voor secretaresses in de zorg!

Jij komt toch ook op 18 april 2024? Meld je aan via dit inschrijfformulier.

Kun je niet op 18 april 2024? Niet getreurd! Kom dan naar de editie van Het Secretaressecongres op 21 november 2024.
Bekijk hier het programma van 21 november 2024 | Aanmelden voor 21 november 2024 kan hier.

PROGRAMMA 18 APRIL 2024


09.50 uur

MENTAAL GEZOND AAN DE SLAG: WAT JE MOET WETEN OVER STRESS

Hoe houd je je staande in een wereld van prestatiedruk, geluksterreur en idioot hoge verwachtingen? Het idee nóg gelukkiger en nóg succesvoller te moeten zijn en het gevoel nooit goed genoeg te zijn zit ingebakken in onze tijd. Daarom is het meer dan ooit nodig om te investeren in onze mentale gezondheid en weten hoe je op een effectieve manier om kunt gaan met stress is daarvoor essentieel. Niet alleen voor onszelf, maar ook zodat ons gezin, onze collega’s, onze vrienden en onze gemeenschap op ons kan bouwen. In deze interactieve lezing deelt psycholoog Thijs Launspach zijn visie op hoe je mentaal gezond kunt worden én blijven. Thijs deelt zijn favoriete tips en tricks op het gebied van stress en goed voor jezelf zorgen.

In deze lezing leer je:

 • Hoe je stress kunt herkennen en hoe je stressbestendiger wordt
 • Effectieve manieren om snel je stressniveau te laten dalen
 • Welke stappen je kunt zetten om je mentale gezondheid te vergroten
 • Tips en tricks voor jouw mentale gezondheid


  Thijs Launspach, psycholoog, trainer, bestsellerauteur en stress-expert


 • 11.00 uur

  Ochtendpauze

  11.30 uur

  Workshopronde 1

  12.30 uur

  Lunchpauze 

  13.30 uur

  Workshopronde 2

  14.30 uur

  Middagpauze 

  15.00 uur

  DE KRACHT VAN HOOP & OPTIMISME VOOR EEN GEZOND LEVEN

  Voor de meesten van ons is geestelijk en lichamelijk zo gezond mogelijk leven het hoogste doel. Wie wil er nou niet gelukkig en gezond zijn? Als we ziek zijn, hopen we vurig dat we snel weer beter worden. Of het althans nog lang vol te houden, met zoveel mogelijk kwaliteit van leven. Hoop doet leven. En hoop biedt weerstand bij tegenslag.

  Hoe kunnen we de kans op een gezond en gelukkig leven vergroten? In hoop, optimisme en humor schuilt een enorm vermogen om dat doel te bereiken. Hoop heeft bijvoorbeeld een sterk beschermend effect tegen hart- en vaatziekten. En hoop en optimisme zijn hersenfuncties die trainbaar zijn! Er is dus hoop voor iedereen!

  Tijdens deze lezing gaat prof. dr. Erik Scherder in op de kracht van hoop, optimisme en humor. Je leert wat er in het brein gebeurt als je positief in het leven staat en welke uitwerkingen dit kan hebben op jouw lichamelijke gezondheid.

  Prof. dr. Erik Scherder, neurowetenschapper


  16.15 uur

  Afsluitende borrel

  WORKSHOPS 18 APRIL 2024


  1

  Yoga mindfulness: van DOEN naar ZIJN

  Hoe ga jij met drukte om in je hoofd, wat voor keuzes maak je? Op deze manier verbeter je de kwaliteit van je leven: doordat je vanuit rust handelt en bewuste(re) keuzes maakt. Mindfulness helpt niet alleen bij het hanteren van stress maar ook bij het verminderen van slaapstoornissen, het herstellen van balans tussen privé en werk. De combinatie met yoga is prachtig.

  Cisca Lunenborg-van Melzen, voorheen medisch secretaresse, yoga- en mindfulness docente


  2

  GENERATIEVERSCHILLEN? DE VHS VIDEORECORDER VERSUS TIKTOK

  55% van de Nederlandse werknemers (Bron P.W.C.) vindt dat generatieverschillen op de werkvloer voor veel meer stress zorgen, 86% gelooft daarnaast ook nog eens dat hun eigen generatie beslist anders is dan die van hun ouders? Maar is dat ook zo? Reden genoeg voor Anke (generatie X die nog weet hoe een inbelmodem klinkt) en haar dochter, trainer Sam (generatie Z; die haar moeder leert hoe met Chat GTP te werken) om zich hier serieus in te verdiepen.

  Nederland is in snel tempo aan het vergrijzen en zonder de jongere generaties kunnen we over15 jaar Nederland letterlijk beter op slot doen.

  Dan is er niemand meer die je gootsteen komt repareren, zijn er geen handen meer aan het bed van je ouders en is er niemand meer die jouw pensioen betaalt.

  Hoe kun je nu het beste met de jongere generaties op de werkvloer omgaan zodat ze komen EN blijven! (… Zo dat jij zelf ook met pensioen kunt gaan 😊)

  Want willen we ze boeien en binden dan zullen we ons met hen dienen te VERBINDEN! De meerderheid van de werkende Nederlanders (55%) gaat het liefst op zoek naar een andere baan als zij geen klik voelen met hun collega’s. Bij Gen Z (medewerkers jonger dan 26 jaar) ligt het percentage dat er zo in staat met 70 procent nog vele malen hoger. Maar hoe verbind jij je als de verschillen aanvoelen als een VHS videorecorder versus TikTok? Op humoristische wijze nemen Sam en Anke je mee in de herkenning en erkenning van elkaars talenten, principes en overtuigingen. Wat komt de jongste generatie ons brengen? Hoe creëren we met elkaar een toekomst met een verbindende generatie overstijgende mix van expertise…?

  Anke van Luijt & Sam Kuppens, trainer, spreker, dagvoorzitter en expert onbewuste beeldvorming


  3

  GOEDE TEKSTEN SCHRIJVEN MET AI

  Ben jij ook zo blij met de komst van artificial intelligence? In de tijd dat een programma als ChatGPT jouw tekst schrijft, kun jij andere klussen doen. Geweldig toch!

  Toch is het niet zo simpel als het lijkt. Je wilt immers een tekst die precies doet wat jij wilt: de juiste inhoud, een piramidale structuur, goede kernzinnen en natuurlijk de juiste toon. Je wilt immers niet dat je lezer zich afgescheept voelt met een standaardtekst die door een computer geschreven is. Ook als is dat wel degelijk het geval.

  Hoe doe je dat? Hoe zorg je ervoor dat AI een tekst schrijft die leest alsof hij door een mens is geschreven? Daarvoor is de juiste input nodig. Hoe beter jouw input is, des te beter wordt je tekst.

  Tijdens de workshop Goede teksten schrijven met AI leer je wat jij kunt doen om met AI goede teksten te genereren. Natuurlijk bespreken we ook de nadelen van AI. Want artificial intelligence is helaas niet alleen rozengeur en maneschijn.

  Na deze workshop:

 • Weet je hoe je met AI slim teksten schrijft
 • Weet je hoe je de juiste input bepaalt
 • Weet je hoe je AI-teksten persoonlijk maakt

  Judith Winterkamp, schrijftrainer en coach in zakelijke communicatie


 • 4

  VERRASSENDE ÉN VERNIEUWENDE OUTLOOK TIPS: SPECIAAL VOOR DE SECRETARESSE!

  Outlook. We kennen het programma allemaal en werken er dagelijks mee. En tóch gaat Inge Verweij de uitdaging aan en jullie verrassen met handige tips die je direct kunt toepassen in je werk én die je mogelijk nog niet kent! Tips die recent zijn toegevoegd én tips die heel specifiek voor secretaresses zijn en die je nooit in een training leert. Dié tips!

  Inge Verweij, Trainer bij AVK Training & Coaching


  5

  STOP MET UITSTELLEN!

  In een wereld waarin aandacht en tijd schaarser zijn dan ooit, is uitstelgedrag voor steeds meer mensen een probleem. We stellen allemaal uit, maar niet om dezelfde reden en niet op dezelfde manier. ‘Begin gewoon!’ lijkt goed advies, maar je hebt meer aan maatwerk: wat past bij jou?

  In deze workshop leer je hoe je je uitstelgedrag beheersbaar krijgt. Door de praktische informatie kun je je eigen persoonlijke actieplan ontwikkelen, met strategieën die werken voor jouw type uitsteller en jouw vorm van uitstelgedrag.
  Wat leer je?

 • Wat uitstelgedrag is, waardoor het ontstaat en waarom het blijft terugkomen
 • Welk type uitsteller je zelf bent: waarom stel jij uit?
 • Welke praktische strategie je nodig hebt om met dit type uitstelgedrag aan de slag te gaan

  Je kijkt in deze workshop kritisch naar jezelf, leert van anderen en krijgt een schat aan praktische tips die voor jou persoonlijk gaan werken.

  Karen Visser, Teamtrainer Slimmer Werken, NewBroom


 • 6

  AI en de assistant: een match made in cyberspace

  Heb je je ooit afgevraagd wat er gebeurt als jij, de professionele assistant, samensmelt met de magie van kunstmatige intelligentie? Hoe kun je je voorbereiden op de toekomst en je vaardigheden ontwikkelen om met AI samen te werken?
  In deze workshop leer je meer over de invloed van AI op jouw werk en hoe je daar positief mee om kunt gaan. Je ontdekt hoe je AI kunt inzetten om je werk leuker en creatiever te maken én meer diepgang aan te brengen. Zodat jij een optimale balans vindt tussen de inzet van jouw eigen capaciteiten en die van AI.

  Wat leer je:

  • Spreek de taal
   Wat is AI, basisbegrippen van AI, soorten toepassingen
  • Een realistisch beeld
   Mogelijkheden én beperkingen van AI; wat kun je verwachten; wat kan wel en niet worden geautomatiseerd
  • Impact van AI op jouw werk
   Tools die jou helpen; ethische en privacy-implicaties van AI; nieuwe vaardigheden en nieuwe taken

  Marianne Smits, Innovatiecoach en trainer, AVK Training & Coaching


  7

  FLEXIBELER WORDEN EN JEZELF KRACHTIG PROFILEREN DOOR MIDDEL VAN NLP

  NLP staat voor Neuro Linguïstisch Programmeren. Het is een effectieve methode om jouw communicatie en persoonlijke effectiviteit te vergroten. In deze workshop met je kennis met een aantal NLP-technieken. Het zijn vaak verrassend leuke oefeningen die snel impact op je kunnen hebben.

  Je ontdekt onbewuste denk- en gedragspatronen; onze onbewuste manier van reageren in bepaalde situaties. Als je deze patronen leert kennen, kun je ze bewust gaan inzetten in jouw samenwerking. Dat is een waardevolle verrijking voor jouw doelgerichtheid, persoonlijke effectiviteit, zelfvertrouwen én van toegevoegde waarde voor jouw organisatie! Het is namelijk niet alleen handig om de invloed op jezelf te vergroten, maar ook op die van anderen.

  Kristine Ates, Trainer & eigenaar KMK trainingen