Image

PROGRAMMA 31 AUGUSTUS 2021


Als secretaresse heb je continu te maken met verschillende mensen. Het inzetten van communicatieve vaardigheden is daarbij van cruciaal belang, net als je taalkennis en secretariële vaardigheden. Het secretaressecongres frist jouw unieke vaardigheden op en verrast je met nieuwe kennis rondom actuele onderwerpen en tools. Op deze unieke dag zetten wij jou als secretaresse in het zonnetje met inspirerende workshops en inhoudelijke trainingen!

De leukste en meest leerzame dag voor secretaresses in de zorg!

Gelijk aanmelden voor 31 augustus? Dat kan via dit inschrijfformulier

PROGRAMMA 31 AUGUSTUS 2021

De veiligheid van onze deelnemers staat voorop. Hét Secretaressecongres wordt dan ook conform RIVM richtlijnen georganiseerd. 


09.45 uur

Psychische impact van patiëntencontact

Tijdens het werk als (medisch) secretaresse word je soms geconfronteerd met emotioneel of lastig gedrag van de patiënt, maar ook krijg je het ziektebeloop van de patiënt onder ogen. Dit kan soms om  verschillende redenen ingrijpend zijn en je bezig (blijven) houden. Tijdens deze lezing bespreken we de psychische impact wat patiëntencontact met zich meebrengt in de rol van (medisch) secretaresse. Ook krijg je tips en tricks over hoe je om kunt gaan met schokkende en ingrijpende gebeurtenissen tijdens het werk.

Wat je gaat leren:

  • De impact van ingrijpende/schokkende gebeurtenissen tijdens het werk;
  • Herkennen van werksituaties die als ingrijpend/schokkend kunnen worden ervaren;
  • Praktische tips na het meemaken van een schokkende gebeurtenis.

Gerben Bergsma, Training, Advies & Innovatie


10.30 uur

Coachvaardigheden voor de medische secretaresses

Kijk de kunst af van de coach

In deze hectische tijd komt het er steeds meer op aan om sterk te zijn in communicatieve vaardigheden. De cliënt is mondiger en de werkdruk ligt hoog. Welke effectieve vaardigheden gebruikt een coach die jij ook in de dagelijkse gesprekken met collega’s en cliënten nu goed zou kunnen gebruiken? In deze interactieve lezing leer je een aantal van deze vaardigheden.

In onze gesprekken hebben we bijvoorbeeld snel de neiging om een oordeel, mening of advies aan de ander te geven. Soms slaat dat aan en dan is dat natuurlijk prima. Maar er kan een moment komen dat je tegen een grens aan loopt. Bijvoorbeeld omdat het niet lukt over te brengen wat je bedoelt. Als je een collega ‘even gaat helpen’, dringen goedbedoelde adviezen niet altijd door. Als hij of zij het niet oppakt, raak jij misschien gefrustreerd omdat het niet gebeurt zoals jij hebt geadviseerd. Jouw manier is voor jou de beste, maar kennelijk niet voor iedereen. Hoe kom je erachter wat de beweegredenen van de ander zijn om het niet te doen? En daar komen de coachvaardigheden in beeld. Wat doet een coach, zodat een ander zich gaat open stellen? Waardoor je echt in gesprek kunt komen samen, zodat je draagvlak krijgt en er gezamenlijkheid ontstaat. Je raakt de laag van de ijsberg aan die onder het water verstopt zit. Je leert dingen over je collega of cliënt die je anders misschien nooit te weten was gekomen.

Kristine Ates, Trainer bij KMK Training & Coaching


11.15 uur

Ochtendpauze

11.45 uur

Hoeveel smeerolie gebruik jij voor het onderhouden van je (werk)relaties?

Hoe goed je het met anderen kunt vinden bepaalt voor een groot deel je werkgeluk, je carrière en hoe gelukkig je bent in je persoonlijke leven. Het staat garant voor onderling vertrouwen, wederzijds respect en de bereidheid tot een wederdienst.

Ken je de ‘relatiebankrekening’?  Dit is een metafoor voor iedere menselijke relatie die we aangaan. Net zoals als bij een echte bankrekening storten we hierop, smeren we de relatie, door bijvoorbeeld een gemeend compliment te maken, maar nemen we ook weer ’saldo’ op door bijvoorbeeld een afspraak te vergeten, waardoor deze relatie gaat piepen en kraken. Iedere relatie heeft namelijk ‘smeerolie’ nodig! De ander in de relatie bepaalt, gevoelsmatig en onbewust, of iets als een storting of opname wordt ervaren. Heb ik voldoende gestort dan kan ik een potje breken en vergeef je het me als ik de afspraak vergeet. Staat er echter onvoldoende saldo op onze gezamenlijke ‘relatiebankrekening’, dan kan de ander zelfs om schijnbaar niets, de relatie verbreken.

Deze lezing is erop gericht je humorvol inzicht te geven in welke stortingen en opnames we dagelijks bij elkaar doen die direct invloed hebben op de ‘bankrekening’ van onze (werk)relaties. Vanaf nu neem jij de regie over de (werk)relaties die belangrijk voor je zijn!

Anke van Luyt, trainer/consultant Onbewuste Beeldvorming


12.45 uur

Lunchpauze

13.45 uur

Authentieke intelligentie

De digitale revolutie is een feit, en dreigt ontelbare jobs te ontwrichten. Steeds luider klinkt de vraag of wij mensen nog wel kunnen opboksen tegen robots en artificiële intelligentie. In dit hoogst actuele betoog wijst Elke erop dat het tijd wordt om technologie te demystifiëren, en de mens weer centraal te zetten. De neuropsychologe onderzoekt welke uniek-menselijke kwaliteiten kunnen worden ingezet om onze professionele toekomst veilig te stellen, en welke troeven je best verankert in het DNA van je organisatie, wil je je bestaansrecht behouden in deze disruptieve wereld.

Elke Geraerts, neuropsycholoog Better Minds at Work


14.45 uur 

Middagpauze

15.15 uur

Een goede gezondheid begint niet in de sportschool maar in je hoofd

Bij goed voor jezelf zorgen denken we vaak aan veel bewegen en gezond eten, maar je zit pas écht lekker in je vel als je ook mentaal sterk bent. Wouter de Jong verwelkomt je in zijn Sportschool voor je geest en laat zien hoe je je mentale conditie kunt verbeteren. Gebaseerd op positieve psychologie, mindfulness, aandacht- en compassie training is zijn sportschool als een proteineshake voor je hersenen.

In de 'sportschool voor je geest' leer je onder andere:

  • Je relatie met vrienden en collega's te versterken
  • Van je piekerdrift af te komen
  • Positieve emoties langer vast te houden
  • De edele kunst van het falen
  • Meer gedaan te krijgen in minder tijd
  • Hoe je met meer aandacht kunt leven
  • Waarom streven naar geluk allesbehalve egoïstisch is.

Wouter de Jong, spreker, trainer, adviseur, auteur Maven at Work


16.30 uur

Einde programma