Image

PROGRAMMA 18 NOVEMBER 2021


De leukste en meest leerzame dag voor secretaresses in de zorg!

Hét Secretaressecongres van 18 november 2021 is uitverkocht! 

Maar er is ook goed nieuws, de nieuwe editie vindt plaats op 14 april 2022.
Het programma van deze editie op Secretaressedag bekijk je hier.

PROGRAMMA 18 NOVEMBER 2021


09.45 uur

21 dagen niet klagen

‘Klagen is negatieve feedback geven op een situatie, zonder de intentie die te willen veranderen’.

Ben je klaar om je tijd en energie te besteden aan dat waar je wel invloed op hebt?

Kevin Weijers besloot na enkele jaren gewerkt te hebben als ambtenaar, op een originele manier de wereld rond te reizen: door bedrijven te helpen nieuwe ideeën uit te voeren, in ruil voor eten en onderdak. 33 experimenten later is het resultaat niet het zoveelste boek van een millennial die alles achterliet, maar een bundeling van frisse verhalen en praktische experimenten die je inspireren om anders naar je werk en leven te kijken. '21 dagen niet klagen' laat zien dat je vooraf niet altijd hoeft te weten hoe iets eindigt. Het zet je op luchtige wijze en met humor aan te experimenteren met waar jij nieuwsgierig naar bent. En te ontdekken hoeveel er mogelijk is als je af en toe stopt met denken, en start met doen.

Kevin Weijers, spreker, auteur en Chief Exploration Officer van ‘De Wereld Rond in 80 experimenten’           


10.30 uur

Ochtendpauze

11.00 uur

Workshopronde 1

12.00 uur

Lunchpauze 

13.00 uur

Workshopronde 2

14.05 uur

Workshopronde 3

15.05 uur

Middagpauze 

15.30 uur

Omgaan met draken

Iedereen heeft wel iemand in zijn of haar omgeving die zich als een Draak gedraagt. Een vervelend, narrig en vooral irritant persoon. Iemand bij wie de haren in je nek rechtovereind gaan staan, zodra je zijn of haar stem hoort. Hoe ga je hier mee om? Vermijd je de persoon zo veel mogelijk? En wat doe je als het om je baas gaat? Of de collega met wie je veel samenwerkt? Deze Draak kun je niet vermijden.. Dan is er nog maar één oplossing: je moet de Draak temmen!

Tijdens deze inspirerende lezing leer je hoe je de Draak moet temmen. Via allerlei hilarische en herkenbare voorbeelden en wetenschappelijke onderbouwing neemt Jeanne een aantal verschillende variaties op gedrag door. Je kent jezelf beter, weet hoe je overkomt en herkent de draken in jouw omgeving.

Jeanne Bakker, Trainer bij Brain Bakery    


WORKSHOPS 18 NOVEMBER 2021


1

Yoga mindfulness: van DOEN naar ZIJN

Hoe ga jij met drukte om in je hoofd, wat voor keuzes maak je? Op deze manier verbeter je de kwaliteit van je leven: doordat je vanuit rust handelt en bewuste(re) keuzes maakt. Mindfulness helpt niet alleen bij het hanteren van stress maar ook bij het verminderen van slaapstoornissen, het herstellen van balans tussen privé en werk. De combinatie met yoga is prachtig.

Cisca Lunenborg van Melzen, medisch secretaresse werkzaam Treant zorggroep – Locatie Ziekenhuis Bethesda, sportinstructrice yogasport-hoogeveen.nl


2

Laserfocus en effectief omgaan met afleiding

Werk je in een open kantoortuin of wordt je tijdens je werk regelmatig onderbroken? Wist je dat werken in een open kantoortuin de productiviteit tot wel 40% laat dalen en er zo’n 60% meer stressgerelateerde ziekmeldingen zijn? Wanneer je 10 minuten geconcentreerd werkt, dan staat dit gelijk aan 40 tot 45 minuten werk met afleidingen. Echter hoe kun je je nog concentreren in de hectiek van het informatietijdperk? Stel je voor je zou in staat zijn om jezelf een laserscherpe focus te geven wanneer je maar wilt, wat zou dat betekenen voor je? Flow is die focus waarbij de tijd als het ware verdwijnt en je als vanzelf de resultaten boekt die je voor ogen hebt. Er zijn in totaal 17 flow-triggers en in flow laat het brein een hele mix aan stoffen vrij die je een laserscherpe concentratie en goed gevoel geven. In flow bereiken mensen een tot wel 500% hogere productiviteit dan wanneer ze dezelfde taken zonder flow uitvoeren. Wat zou het voor je betekenen wanneer je schijnbaar moeiteloos onvoorstelbare resultaten bereikt?

Cor van Drieberge, Trainer bij De Hoofdzaken


3

Het actieve alternatief voor mindfulness: De Boksende Coaching Methode

Iedereen kent het belang van sporten. Maar niet iedereen die sport is in staat om stress los te laten. Stress is anno 2018 beroepsziekte nummer één. Het loslaten van stress is essentieel voor goed en gezond functioneren. Helemaal in een van nature al stressvolle omgeving als de zorg. Wist je daarnaast dat alle emoties worden opgeslagen in het lichaam? En nog erger, je bent je er vaak niet bewust van! De boksende coaching methode is het actieve alternatief voor mindfulness. Het is bewezen hoe goed mindfulness helpt tegen werkstress, echter niet iedereen kan zich vinden in mindfulness en veel mensen vinden een actievere benadering beter bij hen passen. In deze praktijkgerichte workshop ga je actief aan de slag met de boksende coaching methode (wees gerust: niemand wordt geslagen of slaat een ander) en ga je naar huis met handvatten om in de praktijk de werkstress uit het lichaam en hoofd te halen.

Wat kun je verwachten van deze workshop?

 • Bewust worden van je emoties (en dat van anderen)
 • Een actieve manier van ontstressen
 • Je leert zeurende gedachten beter los te maken
 • Een luchtige aanpak met een goede dosis humor

De workshop is interactief, prikkelend en nuttig voor zowel op het werk als privé.

Cor van Drieberge, Trainer bij De Hoofdzaken


4

Verrassende én nieuwe Outlook tips; speciaal voor de secretaresse!

Outlook. We kennen het programma allemaal en werken er dagelijks mee. En tóch ga ik de uitdaging aan en jullie verrassen met handige tips die je direct kunt toepassen in je werk én die je mogelijk nog niet kent! Tips die recent zijn toegevoegd én tips die heel specifiek voor secretaresses zijn en die je nooit in een training leert. Dié tips!

Bouke van Kleef, Trainer, AVK | Innovatie > Training > Advies


5

Hoeveel smeerolie gebruik jij voor het onderhouden van je (werk)relaties?

Hoe goed je het met anderen kunt vinden bepaalt voor een groot deel je werkgeluk, je carrière en hoe gelukkig je bent in je persoonlijke leven. Het staat garant voor onderling vertrouwen, wederzijds respect en de bereidheid tot een wederdienst.

Ken je de ‘relatiebankrekening’?  Dit is een metafoor voor iedere menselijke relatie die we aangaan. Net zoals als bij een echte bankrekening storten we hierop, smeren we de relatie, door bijvoorbeeld een gemeend compliment te maken, maar nemen we ook weer ’saldo’ op door bijvoorbeeld een afspraak te vergeten, waardoor deze relatie gaat piepen en kraken. Iedere relatie heeft namelijk ‘smeerolie’ nodig! De ander in de relatie bepaalt, gevoelsmatig en onbewust, of iets als een storting of opname wordt ervaren. Heb ik voldoende gestort dan kan ik een potje breken en vergeef je het me als ik de afspraak vergeet. Staat er echter onvoldoende saldo op onze gezamenlijke ‘relatiebankrekening’, dan kan de ander zelfs om schijnbaar niets, de relatie verbreken.

Deze lezing is erop gericht je humorvol inzicht te geven in welke stortingen en opnames we dagelijks bij elkaar doen die direct invloed hebben op de ‘bankrekening’ van onze (werk)relaties. 

Vanaf nu neem jij de regie over de (werk)relaties die belangrijk voor je zijn!

Anke van Luyt, trainer/consultant Onbewuste Beeldvorming


6

Groei & Snoei & Bloei: Organiseer je werk/privé balans en blijf energiek

GROEI|SNOEI|BLOEI© is een concreet, toepasbaar en toegankelijk concept om overzicht te krijgen over alle dingen die je in je leven doet en daar balans in aan te brengen. Om energiek te blijven en het beste uit jezelf te halen. In deze interactieve workshop ga je actief aan de slag en krijg je zicht op waar jij energie van krijgt, de balans tussen jouw rollen in jouw leven, welke overtuigingen jou beïnvloeden, welke kwaliteiten je hebt en hoe je die gebruikt om jouw talent tot bloei te laten komen.

Deze workshop levert jou op dat je:

 • prioriteiten stelt en bewuster keuzes maakt;
 • doet waar je goed in bent en voldoening uit haalt;
 • energie krijgt uit de dingen die je doet en een gezonde werk-privé balans behoudt.

Yolanda van Dongen, eigenaar en senior executive coach bij Van Dongen & Co


7

Slim notuleren

Een goed verslag schrijf je niet zomaar. Daar komt heel wat bij kijken. Denk aan vaardigheden zoals hoofd- en bijzaken scheiden, verschillende onderdelen van een agendapunt herkennen en het verschil weten tussen proces- en inhoudelijke informatie.

Tijdens de training Slim notuleren krijg je beknopte theorie waarmee je direct aan de slag gaat. Je oefent de verschillende vaardigheden zodat je vol zelfvertrouwen een vergadering start. Dat werkt niet alleen prettiger, het zorgt er ook voor dat je sneller je verslag af hebt én dat je verslagen gelezen worden.

Na deze workshop …

 • weet je hoe goed voorbereid naar de vergadering gaat
 • weet je hoe je hoofd- en bijzaken scheidt
 • herken je procesinformatie en inhoudelijke info
 • weet je hoe je een verslag binnen een uur af kunt hebben

Judith Winterkamp, schrijftrainer en coach


8

Schrijven met gemak

Je kent ze ongetwijfeld, van die teksten die lezen als een trein. Hoe doet iemand dat toch? Veel mensen denken dat daar talent voor nodig is. Niks is minder waar! Een goede tekst schrijven is vooral een kwestie van weten wat je wel en niet moet doen.

Tijdens de presentatie Schrijven met gemak krijg je een praktische tips hoe jij met gemak aantrekkelijke zinnen schrijft. Je leert welke woorden de voorkeur hebben en welke je beter kunt weglaten. Met deze schrijftips schrijf je direct betere teksten, of het nu gaat om een verslag, brief, blog, nieuwsbericht of e-mail.

Na deze workshop …

 • schrijf je krachtige zinnen zonder overbodige hulpwerkwoorden zoals ‘hebben’, ‘worden’ en ‘zijn’
 • weet je welke woorden je direct uit je tekst kunt schrappen voor meer schrijf- en leesgemak
 • weet je waarom woorden als ‘tevens’, ‘inden’ en ‘omtrent’ echt niet meer kunnen en welke alternatieven er zijn

Judith Winterkamp, schrijftrainer en coach


9

Heeft u een afspraak?!? Wat als de patiënt op of onder je huid zit…

Deze workshop is in 2019 beoordeeld met een 8,38!

Tijdens het werk als (medisch) secretaresse wordt je soms onverwachts geconfronteerd met emotioneel of lastig gedrag van de patiënt. Maar ook krijg je het ziektebeloop van de patiënt onder ogen, dit kan soms om verschillende redenen ingrijpend zijn en je bezig (blijven) houden.

Tijdens deze lezing spreken we met elkaar over de psychische impact wat patiënten contact met zich meebrengt in de rol van medisch secretaresse. Ook krijg je tips en tricks over omgaan met schokkende en ingrijpende gebeurtenissen tijdens het werk.

Na het bijwonen van deze sessie leer je:

 • Kennis over de impact van ingrijpende/schokkende gebeurtenissen tijdens het werk
 • Herkennen van werksituaties die als  ingrijpend /schokkend ervaren kunnen worden
 • Praktische tips over collegiale ondersteuning na het meemaken van een ingrijpende gebeurtenis

  Anja van’t Klooster, Coordinator Bedrijfs Opvang /Team SEH verpleegkundige, St. Jansdal Ziekenhuis


  10

  Kleding als taal

  Hoe kun jij kleding in zetten om – rekening houdend met de gelegenheid – zelf meer zichtbaar te worden en een juiste boodschap uit te stralen? En hoe kun jij kleding gebruiken om doelen te bereiken en succesvol te communiceren? Dit zijn wellicht vragen waar je zelf nog nooit over na hebt gedacht. Toch kun je kleding inzetten op veel verschillende manieren.

  Tijdens deze workshop wordt er gebruik gemaakt van de methode van de Stijlcategorieën, een hulpmiddel voor jou om in één oogopslag te bepalen welke elementen van kleding hierbij ondersteunend zijn.

  We gaan tijdens de workshop met elkaar aan de slag met zaken als de eerste indruk en uitstraling, de taal van kleding en uitleg over de 80-20 regel. We kijken naar elkaars uitstraling en plaatsen elkaar tijdens oefeningen in de juiste categorie.

  Na deze workshop heb je het volgende geleerd:

  • Hoe de juiste presentatie functioneren vergemakkelijkt en communicatie beïnvloedt;
  • Hoe de methode van Stijlcategorieën werkt;
  • Hoe contrast, kleur en vorm effect heeft op de boodschap die je uitstraalt;
  • Hoe je een outfit kunt samenstellen passend bij diverse situaties;
  • En ontvang je positieve feedback op jouw uitstraling en kleding!

  Bertine Oudesluijs, Imagocoach