Image

PROGRAMMA 17 NOVEMBER 2022


Als secretaresse heb je continu te maken met verschillende mensen. Het inzetten van communicatieve vaardigheden is daarbij van cruciaal belang, zeker in de tijd waarin we nu leven met digitale en fysieke ontmoetingen. Het secretaressecongres frist jouw unieke vaardigheden op en verrast je met nieuwe kennis rondom actuele onderwerpen en tools. Op deze unieke dag zetten wij jou als secretaresse in het zonnetje met inspirerende sprekers en onderwerpen!

De leukste en meest leerzame dag voor secretaresses in de zorg!

Hét Secretaressecongres van 17 november 2022 is uitverkocht.
Niet getreurd, je kunt je alvast aanmelden voor de nieuwe editie op 20 april 2023!

PROGRAMMA 17 NOVEMBER 2022


09.45 uur

NOOIT MEER DOEN ALSOF

Wat is de dieperliggende reden dat mensen in en buiten hun werk vaak niet tot volle wasdom komen? Dit zou wel eens sterk te maken kunnen hebben met… schaamte. Als je je schaamt, dan denk je slecht over jezelf. Dan wil je je voor alles en iedereen verbergen, of ben je geneigd om te ‘doen alsof’. Maar wat als je schaamte als bevrijdend zou ervaren? Als heuse krachtbron? Het feit dát je je schaamt, bewijst immers dat je graag beter wilt zijn.

Tijdens de lezing ‘Nooit meer doen alsof’ spoort Aukje Nauta je aan om schaamte te leren herkennen en uiten. Dat doet ze met een mix van wetenschappelijk onderzoek, pijnlijk herkenbare, alledaagse voorbeelden op en buiten de werkvloer, persoonlijke onthullingen en praktische oefeningen. Waardoor deelnemers na afloop van de lezing hun schaamte als krachtbron omarmen.

Aukje Nauta, spreker, schrijver en psycholoog


10.45 uur

Ochtendpauze

11.15 uur

Workshopronde 1

12.15 uur

Lunchpauze 

13.15 uur

Workshopronde 2

14.15 uur

Middagpauze 

14.45 uur

De invloed van stress op het brein

In jouw rol als secretaresse heb je vaak te maken met stress. Een beetje stress is gezond, maar teveel stress kan grote gevolgen hebben voor jouw gemoedstoestand! Zowel fysiek als mentaal kunnen grote complicaties optreden als je te veel stress ervaart. Stress maakt je hoofd moe en ontketent negatieve emoties. Herkenbaar? Dan wil je daar natuurlijk iets aan doen, of iets tegen doen, beter gezegd. Prof. Dr. Erik Scherder, de meest bevlogen professor van Nederland, vertelt zoals alleen hij dat kan over wat er precies in het brein gebeurd zodra je stress hebt en geeft je handvatten hoe je om moet gaan met stress.

Prof. Dr. Erik Scherder, Neurowetenschapper en bekend van o.a. De Wereld Draait Door


  16.15 uur

  Afsluitende borrel

  WORKSHOPS 17 NOVEMBER 2022


  1

  Yoga mindfulness: van DOEN naar ZIJN

  Hoe ga jij met drukte om in je hoofd, wat voor keuzes maak je? Op deze manier verbeter je de kwaliteit van je leven: doordat je vanuit rust handelt en bewuste(re) keuzes maakt. Mindfulness helpt niet alleen bij het hanteren van stress maar ook bij het verminderen van slaapstoornissen, het herstellen van balans tussen privé en werk. De combinatie met yoga is prachtig.

  Cisca Lunenborg-van Melzen, voorheen medisch secretaresse, yoga- en mindfulness docente


  2

  Hoe kan ik mijn vooroordelen de baas blijven?

  Onze hersenen nemen gedurende de dag enorme hoeveelheden informatie op. Over een deel van deze informatie denken we bewust na. Maar omdat het bewuste deel van de hersenen zich maar op één ding tegelijk kan concentreren, zoeken onze hersenen naar snelkoppelingen om ons te helpen beslissingen te nemen. Maar liefst 188 biases (snelkoppelingen) beïnvloeden ons beoordelingsvermogen en ons beslissingsgedrag. Een veelgemaakte denkfout hierbij is dat als mensen maar worden voorzien van voldoende informatie, zij vervolgens wel verantwoord zullen kiezen voor de optie die het best aansluit op hun voorkeur: het rationele keuzemodel. Maar niets blijkt minder waar. Deze vooroordelen zijn zo subtiel dat we ze bijna niet opmerken. We zijn ons er vaak niet van bewust dat we ze überhaupt hebben. We zijn namelijk geëvolueerd om snelkoppelingen in ons denken te gebruiken die vaak nuttig zijn. Maar een bias, een cognitieve vooringenomenheid is een “nietsteekproeffout” waardoor we onze objectiviteit verliezen en alles en iedereen door dezelfde positieve -of nog vaker - negatieve bril zien! In het kader inclusie en diversiteit is het belangrijk je eigen vooroordelen eens onder de loep te nemen. Niets menselijks blijkt ons namelijk vreemd! Graag neem ik je mee in de wereld van vooroordelen en krijg je handreikingen om je vooroordelen zoveel mogelijk de baas te blijven.

  Anke van Luijt, trainer/consultant Onbewuste Beeldvorming


  3

  Verrassende én vernieuwende Outlook tips: speciaal voor de secretaresse!

  Outlook. We kennen het programma allemaal en werken er dagelijks mee. En tóch ga ik de uitdaging aan en jullie verrassen met handige tips die je direct kunt toepassen in je werk én die je mogelijk nog niet kent! Tips die recent zijn toegevoegd én tips die heel specifiek voor secretaresses zijn en die je nooit in een training leert. Dié tips!

  Inge Verweij, trainer bij AVK Training & Coaching


  4

  Slim notuleren

  Een goed verslag schrijf je niet zomaar. Daar komt heel wat bij kijken. Denk aan vaardigheden zoals hoofd- en bijzaken scheiden, verschillende onderdelen van een agendapunt herkennen en het verschil weten tussen proces- en inhoudelijke informatie. Tijdens de training Slim notuleren krijg je beknopte theorie waarmee je direct aan de slag gaat. Je oefent de verschillende vaardigheden zodat je vol zelfvertrouwen een vergadering start. Dat werkt niet alleen prettiger, het zorgt er ook voor dat je sneller je verslag af hebt én dat je verslagen gelezen worden.

  Na deze workshop …

  • weet je hoe goed voorbereid naar de vergadering gaat
  • weet je hoe je hoofd- en bijzaken scheidt
  • herken je procesinformatie en inhoudelijke info
  • weet je hoe je een verslag binnen een uur af kunt hebben

  Judith Winterkamp, schrijftrainer en coach


  5

  Moderner schrijven

  Naar aanleiding van uw schrijven d.d. … of Aangaande uw verzoek betreffende …, kan ik u mededelen dat … Herken je ze? Zomaar een paar oubollige zinnen die ooit de norm waren. Nu niet meer. Nu is deze stijl cliché. En clichézinnen en -woorden zijn handig voor de schrijver maar niet prettig voor de lezer. De lezer van nu wil met jou in verbinding staan. Die wil ervaren dat je je hem of haar aanspreekt. Dat doe je niet in de taal die in de vorige eeuw gebruikelijk was. Dat doe je in de taal van nu, in eigentijdse woorden en zinnen. Maar hoe doe je dat zonder dat je onbeleefd of popiejopie schrijft? Dát leer je tijdens de workshop Moderner schrijven.

  Verbodenwoordenlijst
  Tijdens de workshop ontvang je de verbodenwoordenlijst: een lijst met oubollige woorden en de moderne alternatieven. Na deze workshop …

  • weet je de juiste toon te raken in je woordkeus en zinsbouw
  • weet je hoe je moderner schrijft en toch zakelijk bent
  • weet je hoe je echt lezersvriendelijk schrijft

  Judith Winterkamp, schrijftrainer en coach


  6

  DE COACHENDE SECRETARESSE

  De secretaresse die de juiste vraag op het juiste moment stelt. In plaats van meteen in de oplossingsstand of in de frustratie te schieten. Je onderzoekt wat er achter de situatie schuilt. De ontwikkeling van het secretaressevak vraagt om een coachende secretaresse omdat de patiënten steeds mondiger worden, de artsen en de secretaresses hebben een hoge werkdruk.

  Je kunt niet altijd meer álles. Van minder direct handelen en oplossen naar positief kritisch, meedenken en reflecterend. Open de ogen van de ander, leg verantwoordelijkheden daar waar ze horen, maak vaagheden duidelijk. Vragen stellen moet je leren en het is te leren en het voelt zo fijn als je het goed kunt!

   Kristine Ates, trainer en eigenaar KMK Trainingen


   7

   KLEDING ALS TAAL

   Hoe kun jij kleding in zetten om – rekening houdend met de gelegenheid – zelf meer zichtbaar te worden en een juiste boodschap uit te stralen? En hoe kun jij kleding gebruiken om doelen te bereiken en succesvol te communiceren? Dit zijn wellicht vragen waar je zelf nog nooit over na hebt gedacht. Toch kun je kleding inzetten op veel verschillende manieren.

   Tijdens deze workshop wordt er gebruik gemaakt van de methode van de Stijlcategorieën, een hulpmiddel voor jou om in één oogopslag te bepalen welke elementen van kleding hierbij ondersteunend zijn.

   We gaan tijdens de workshop met elkaar aan de slag met zaken als de eerste indruk en uitstraling, de taal van kleding en uitleg over de 80-20 regel. We kijken naar elkaars uitstraling en plaatsen elkaar tijdens oefeningen in de juiste categorie.

   Na deze workshop heb je het volgende geleerd:

   • Hoe de juiste presentatie functioneren vergemakkelijkt en communicatie beïnvloedt;
   • Hoe de methode van Stijlcategorieën werkt;
   • Hoe contrast, kleur en vorm effect heeft op de boodschap die je uitstraalt;
   • Hoe je een outfit kunt samenstellen passend bij diverse situaties;
   • En ontvang je positieve feedback op jouw uitstraling en kleding!

    Bertine Oudesluijs, Imagocoach


    8

    Hoe geef je je grenzen aan?

    De valkuil van veel mensen in de zorg is dat ze moeite hebben met grenzen aangeven. Hoe goed ben jij in je grenzen aangeven van 0 tot 10? Als je een 7 of hoger scoort, heb je deze workshop waarschijnlijk niet nodig.

    Grenzen aangeven heeft met veel oorzaken te maken. In deze workshop gaan we op zoek naar de onderliggende reden waarom jij het lastig vindt om je grenzen aan te geven en dat buigen we om naar iets krachtigs. Zodat jij zelfverzekerd je grenzen aan kan gaan geven.

      Thomas Groen, Oud-verpleegkundige, coach, Thomas Groen Coaching