Moe, druk en nooit klaar? Doe aan energiemanagement!

08-03-2019 – Ken je dat gevoel van moe thuiskomen na een drukke werkdag en geen fut meer hebben om nog iets te doen? Rosanne Verstappen, eens zeer succesvol in diverse creatieve en leidinggevende functies bij TV, tijdschriften en in de reclame, ondervond het jaren geleden tot een burn-out aan toe. Ze wist het roer drastisch om te gooien en hervond zich met behulp van Chinese yoga. Het was tevens de aanzet voor een nieuwe carrière als trainer en coach. Rosanne specialiseerde zich in energiemanagement en stress & burn-out. Met de door haar ontwikkelde ‘Jade Methode’ combineert ze Oosterse wijsheden met de praktijk van onze westerse cultuur en laat ze zien hoe je je eigen energie kunt managen. Tijdens het Afdelings- en Medisch Secretaressecongres van april geeft ze er een aantal workshops over.

Tekst Ellen Smink

Van de hectische media- en reclamewereld naar trainer en coach Energiemanagement. Dat is wel een hele grote ommezwaai.
“Ja, dat is totaal iets anders. Het begon toen ik in een burn-out raakte. Ik ben toen Chi Neng Qigong yoga weer gaan oppakken en dat hielp me op de been. Vervolgens ben ik gaan onderzoeken wat er nu eigenlijk met me was gebeurd, want mijn werk vond ik leuk. Ik had leuke collega’s en kreeg energie van spannende opdrachten die me uitdaagden. Door de yoga kwam ik erachter dat veel van wat ik deed in de buitenwereld te maken had met hoe ik dacht dat ik moest zijn, en daarbij verloor ik mijzelf – wie ik echt was en wat ik echt voelde – uit het oog. Dat kan je heel lang volhouden, maar uiteindelijk gaat het mis.”

Je volgde de teachertraining Chi Neng Qigong en bent geaccrediteerd Body Mind Language coach en trainer. In hoeverre gebruik je die kennis in je eigen Jade Methode?
“Chi Neng Qigong is een Chinese bewegingsleer. China gaat er vanuit dat alles energie is: energie maakt dat iets groeit en het maakt dat iets breekt. Het is yin en yang. Met Qigong kun je je energie opbouwen, het is een methode waarmee je je energie onderhoudt. Ik vind het mooi een koppeling te maken tussen deze oosterse bewegingsleer en het lichaamswerk waarin ik hier in het westen ben geschoold. We leven tenslotte in het westen en houden van praktisch toepasbare methoden. De Jade Methode is een totale aanpak voor meer energie en balans. Met opdrachten, oefeningen en praktische kennis over energiemanagement, krijg je steeds meer de regie over je energie en dus over je leven. Een inkopper, maar we doen het allemaal: leven vol actie en stress. We gaan maar door. Maar je hebt ook rust nodig. Alleen als je in die ruststand komt krijg je weer het overzicht van wat je eigenlijk wil.”

Dat klinkt mooi maar, waar halen we de tijd vandaan?
“Ja, dat ken ik: straks is er tijd, maar nu moeten we nog even door. Dat patroon is ook bij mij niet helemaal weg. Dat is ook onze cultuur. Toch moet je ook opladen. Als je niet oplaadt, werk je niet meer effectief. Dan is het uitputtend en zet het je gezondheid en levensplezier onder druk. Dan word je op een gegeven moment een beetje een kip zonder kop. En niemand heeft er wat aan als je overspannen thuis komt te zitten. Je hebt rust nodig om dingen effectief te kunnen doen. Bovendien krijg je meer resultaat als je anders met je energie omgaat. Vanuit ontspanning kunnen we heel veel doen. Alleen hebben we dat nooit geleerd. Als je zegt dat je geen tijd hebt, dan is het je hoofd die dat bepaalt en regelt. Als we in het lijf gaan, kunnen we voelen of het klopt of niet klopt. Helaas gebruiken we niet meer de intelligentie van ons lijf, waardoor er een disbalans tussen ons hoofd en ons lijf ontstaat. Als je goed in je lijf zit kan je veel beter grenzen aangeven waardoor je steviger staat. En als je stevig staat, kan je veel meer workload dragen. Met plezier, en zonder dat je omvalt.”

Hoe krijgen we die intelligentie van ons lijf weer terug?
“Door jezelf bijvoorbeeld zo nu en dan een supersnelle boost te geven. Dat kan je doen door even bepaalde punten aan te tikken, maar ook door je adem op een bepaalde manier naar je lichaam te brengen. Door je aandacht anders te leggen kom je veel meer in balans. Dat kan al in twee minuutjes. Even terug naar jezelf; even verbinden met je lijf. Ik begrijp ook wel dat niet iedereen elke dag uren oefeningen kan doen. Dat is ook helemaal niet nodig. Een paar minuutjes per dag geeft al een verschil. Waar het om gaat is dat je leert je energie optimaal in te zetten. Dat betekent overigens niet dat je het rustiger aan moet doen. Je hebt stress ook nodig. Vergelijk het met een spier. Die kun je trainen om een bepaald gewicht te tillen, maar vervolgens moet die spier ook weer herstellen. Dat doe je door ontspanning. Stress is het trainen van die spier. Door ontspannen herstellen we weer. Helaas kunnen we vaak niet meer schakelen van hard werken naar rust. Die knop is kapot. Gelukkig is dat niet onherstelbaar. Energiemanagement is iets wat je kunt leren.”

In de aankondiging van jouw workshop heb je het over energielekken. Wat zijn dat?
“We lekken allemaal energie. Een van de lekken is dat we onze aandacht altijd naar buiten brengen. Tijdens de workshop maak ik dat ook voelbaar met een oefening. Als je altijd je energie aan anderen geeft, heb je geen aandacht meer voor jezelf. Wat je aandacht geeft groeit. Als we alleen maar kijken naar wat spanning geeft, lek je energie weg. Daartegenover staat wat je juist energie geeft. Dat is voor ieder mens verschillend. Het is belangrijk voor jezelf helder te hebben wat dat is voor jou. Universeel is wel dat de meeste mensen energie krijgen als ze langs het strand lopen of elders in de natuur zijn, terwijl je gigantisch veel energie kwijt raakt als je de hele dag achter de computer of met je duimen achter je mobieltje zit. Waar het om gaat is dat je je eigen, persoonlijke energietoolkit leert samenstellen. Daarbij heb je ook uitdaging nodig. Als je altijd maar beneden je niveau of precies op hetzelfde niveau blijft werken, val je een beetje in slaap en verlies je ongemerkt veel energie. Soms heb je zelfs wat grotere uitdaging nodig om die energie weer te laten borrelen.”

Wat zit er in jouw persoonlijke energietoolkit?
“Ik zorg er onder andere voor dat ik nooit met mijn verkeerde been uit bed stap. Voordat ik opsta wil ik me lekker voelen. Vroeger lag ik ’s ochtends in bed al te denken aan wat ik op de dag allemaal nog moest doen: die ene mail checken, die vergadering voorbereiden, de gymkleren van mijn zoon klaar leggen, of wat dan ook. Dat doe ik niet meer. Ik sta pas op als ik me lekker voel. Door te mediteren of een oefening te doen. Ja, in bed! Zo begin ik de dag met aandacht aan mezelf te geven en kom er daarna pas uit. En nee, daar heb ik echt geen uur voor nodig. Dat kan in vijf minuten. Het verschil is dat toen ik ’s ochtends al lag te malen over wat ik allemaal moest doen, de tank al bijna leeg was voordat ik de dag begon. Nu start ik met een volle tank. Dat helpt. Dat is een tip die ik iedereen wil geven. Het is echt een kwestie van uitproberen, soms weer vergeten en dan weer opnieuw doen.”