“Hoe meer je deze vaardigheid ontwikkelt, hoe meer je rust vindt op het moment dat je overstelpt wordt met werk.”

Op het Afdelings- & Medisch Secretaressecongres van november staat de nieuwe workshop ‘Mindfullness at the Workplace’ op het programma, speciaal ontwikkeld om mindfull op je werkplek te kunnen zijn. Volgens de omschrijving leert Mindfullness at the Workplace ons beter focussen en ontspannen, en beter om te gaan met stress en werkdruk. We vroegen massagetherapeute en mindfullnesstrainer Ingrid Smith hoe we dat voor elkaar gaan krijgen.

Tekst Ellen Smink

Mindfullness lijkt onderhand een (wat zweverig) containerbegrip te worden, waar iedereen de mond vol van heeft.
“Haha. Ja, het lijkt inderdaad een containerbegrip te worden. Ik zie het veel meer als een vaardigheid. Een vaardigheid die we zijn verloren omdat we afgeleid worden door allerlei prikkels van buitenaf. We krijgen zoveel informatie te verwerken en er wordt zoveel van ons gevraagd dat we de vaardigheid zijn kwijt geraakt om ons op één punt te richten. En wat die zweverigheid betreft: je kunt het zo zweverig maken als je zelf wil. Mindfullness is niet een totale staat van verlichting die je kunt bereiken. Het is iets wat je steeds weer moet oefenen. Ik ga ervan uit dat trainingen daarin vooral down to earth, toegankelijk en praktisch moeten zijn.”

Hoe vertaal jij het begrip mindfullness?
“Mindfull zijn is bewust en gericht bezig zijn met jezelf, de dingen die je doet, de omstandigheden van dat moment en de mensen om je heen. Waar het om gaat is in het hier en nu te blijven en te beleven wat er op dit moment gebeurt. Dat klinkt eenvoudig, maar het lastige daarin is dat je geneigd bent om heel veel gedachten te produceren over dingen die er geweest zijn of gaan komen. Al die gedachten nemen je heel snel mee naar allerlei plekken die eigenlijk nu, op dit moment, niet aan de orde zijn. Met mindfullness-oefeningen leer je steeds weer terug te gaan naar wat er op dit moment daadwerkelijk aan de hand is.”

Kunnen medisch secretaresses en secretaresses in de zorg daar nog wat van leren?
“Ik denk dat het juist voor deze doelgroep belangrijk is, omdat secretaresses heel veel aan hun hoofd hebben. Ze moeten veel weten, moeten kunnen plannen en allerlei dingen organiseren. Dat is goed. Een goede secretaresse kan dat allemaal zeker aan. Om je werk goed te kunnen blijven doen, is het ook belangrijk dat je de vaardigheid mindfullness kunt inzetten als je gedachten je meenemen. Mindfullness brengt je aandacht dan weer terug naar datgene waar je je op dat moment op moet concentreren. Hoe meer je die vaardigheid ontwikkelt, hoe meer je rust vindt op het moment dat je overstelpt wordt met werk,. Ik denk ook dat het goed is dat je je in die drukte en chaos kunt focussen en weet hoe je je aandacht kunt verschuiven, waardoor je niet overbelast raakt.”

Wat kunnen we verwachten bij Mindfull at the Workplace
“In de workshop geef ik onder andere een aantal oefeningen waarmee je op het werk maar ook in je privéleven direct aan de slag kunt gaan. Daardoor leer je op een positieve manier om te gaan met werkdruk en diverse (stressvolle) situaties. De workshop duurt een uur, het is dus geen volledige training in mindfullness. Mindfullnesstrainingen worden over de hele wereld aangeboden. Globaal wordt voor een training acht lessen van 2,5 uur aangehouden. Wil je er meer van weten, kijk dan naar mindfullnesstrainingen bij jou in de buurt. Let er wel op of degene die de training geeft gecertificeerd is. En vooral ook of hij of zij bij je past.”

Heb je alvast een tip waarmee we nu aan de slag kunnen?
“Doe de ‘Feet on the floor’-oefening! Het is een oefening die je kunt doen op het moment dat je overspoeld wordt met allerlei drukte om je heen en het gevoel hebt dat je grip verliest. Een minuutje kan al genoeg zijn. Ga even staan of zitten en zet je voeten plat op grond, houd je ogen gesloten en concentreer je op het contact dat je voeten maken met de grond. Dat is een kort moment van jezelf ankeren. Het is even een moment van los te laten en uit de chaos te komen. Het helpt ook voor een bespreking of voor een spannend moment. Even back to basic en van daaruit reageren.”

Hoe ben jij er toe gekomen je tot mindfullness trainer te specialiseren?
“Ik ben als massagetherapeut gespecialiseerd in massage bij kanker. Daarnaast geef ik trainingen in positieve gezondheid en voedingspsychologie. Sinds een aantal jaar geef ik ook trainingen in mindfullness. Ik ben mindfullness in eerste instantie voor mezelf gaan doen omdat ik een monkey mind heb, een heel onrustig brein. Ik ben er dus voor mezelf mee begonnen en ben dat vervolgens gaan integreren in mijn massages. Als mensen binnenkomen voor een massage en ik merk dat ze heel veel in hun hoofd zitten, doe ik vooraf een mindfullness-oefening met ze. Het blijkt dat de massage daarna beter werkt. Eigenlijk zou het goed zijn als er ook binnen de zorg meer tijd voor mindfullness zou zijn. Ik denk dat dat veel baat zou hebben op de behandelingen die patiënten daarna moeten ondergaan.”

 Je bent verbonden aan The Chairmen at Work, een organisatie die zich inzet voor masseurs en trainers met een visuele beperking. Je hebt zelf ook een oogaandoening. Heeft mindfullness je daarbij geholpen?
Ik heb een progressieve oogaandoening en zie nog ongeveer 2 procent. Dat betekent dat ik heel weinig zie. Een beetje licht en donker, wat contouren en af en toe wat kleur. Mindfullness heeft mij onder andere geholpen om niet in paniek te raken. Op stations bijvoorbeeld. Je bent geneigd om alles visueel te doen en je ogen in te spannen om nog wat te zien. Door mindfullness heb ik geleerd ook intuïtief te luisteren door even naar binnen te keren. Het heeft me ook doen inzien dat mijmeren over dat wat was of piekeren over dat wat komt geen zin heeft. Je leeft vandaag.”