Image

PROGRAMMA 15 APRIL 2021 | ONLINE

Als secretaresse heb je continu te maken met verschillende mensen. Het inzetten van communicatieve vaardigheden is daarbij van cruciaal belang, zeker in de tijd waarin we nu leven met digitale en fysieke ontmoetingen. Het secretaressecongres frist jouw unieke vaardigheden op en verrast je met nieuwe kennis rondom actuele onderwerpen en tools. Op deze unieke dag zetten wij jou als secretaresse in een digitaal zonnetje met een uniek online congres met inspirerende sprekers en onderwerpen!

De leukste en meest leerzame dag voor secretaresses in de zorg!

Gelijk aanmelden voor 15 april? Dat kan via dit inschrijfformulier.

PROGRAMMA 15 APRIL 2021

Online programma


09.30 uur
Opening

dagvoorzitter Anke van Luijt, trainer/consultant Onbewuste Beeldvorming


09.45 uur
Een lastig gesprek.. Help, wat nu?!

Als secretaresse heb je dagelijkse te maken met allerlei verschillende cliënten. Heel veel gesprekken gaan goed, maar er zitten altijd gesprekken tussen waarbij je denkt; ‘hoe ben ik hier in beland, maar vooral, hoe kom ik hier weer goed uit’.
In deze lezing laten we situaties zien uit de praktijk, met de input van jou als deelnemer. Maar ook kijk je naar jezelf; waar gaan jouw haren recht van overeind staan. Hoe ga je ervoor zorgen dat dit je niet in de weg staat tijdens jouw gesprek?
De lezing is een combinatie van theorie en spel met als doel, handvatten mee te geven zodat je weet hoe je om kunt gaan met lastige gesprekken.

Ellen Zuidmeer & Elise Bosch, trainers bij KEK & ActeerNU


10.30 uur
Heeft u een afspraak?!? Wat als de patiënt op of onder je huid zit..

Tijdens het werk als (medisch) secretaresse wordt je soms onverwachts geconfronteerd met emotioneel of lastig gedrag van de patiënt. Maar ook krijg je het ziektebeloop van de patiënt onder ogen, dit kan soms om verschillende redenen ingrijpend zijn en je bezig (blijven) houden.

Tijdens deze lezing spreken we met elkaar over de psychische impact wat patiënten contact met zich meebrengt in de rol van medisch secretaresse. Ook krijg je tips en tricks over omgaan met schokkende en ingrijpende gebeurtenissen tijdens het werk.

Wat je gaat leren:

 • Kennis over de impact van ingrijpende/schokkende gebeurtenissen tijdens het werk
 • Herkennen van werksituaties die als  ingrijpend /schokkend ervaren kunnen worden
 • Praktische tips over collegiale ondersteuning na het meemaken van een ingrijpende gebeurtenis

Anja van’t Klooster, Coordinator Bedrijfs Opvang Team/SEH verpleegkundige, St. Jansdal Ziekenhuis


11.15 uur
Ochtendpauze

11.45 uur
Modern en praktisch timemanagement | Microsoft Teams en Outlook

In jouw dagelijkse werkzaamheden heb je vaak en veel te maken met werken onder tijdsdruk. Je krijgt te maken met onderbrekingen of met een taak waar je eigenlijk helemaal geen tijd voor hebt. Wanneer je weer terugkomt op je werkplek is jouw mailbox en bijvoorbeeld je MS Teams totaal overspoeld. Vrijwel elke kantoormedewerker ervaart e-mail en ander berichten verkeer als een flinke, soms stressvolle, taak. Tot slot heb je wellicht ook nog te maken gekregen met het nieuwe thuiswerken, waardoor er nog meer overleg momenten en berichten bij kwamen.

Tijdens deze lezing leer je hoe jij door middel van modern en praktisch timemanagement weer de baas kunt worden over jouw e-mail, je taken en chat berichten (in bijv. MS Teams):

 • Welke werk routines heb je en hoe is daar tijdwinst te halen
 • Welke werkroutines en digitale etiquette leveren je het meeste op
 • Praktische Outlook tips die je werkroutines nog makkelijker maken
 • Praktische tips om met taken om te gaan

Bouke van Kleef, trainer, AVK | Innovatie > Training > Advies


12.25 uur

Omgaan met agressie

In toenemende mate worden we in de zorg geconfronteerd met agressie en boosheid. Aanklampen, dwingend gedrag, maar ook schelden en intimideren komen niet zelden voor. We kennen het aan de balie, maar ook aan de telefoon. Van patiënten, familie van patiënten, maar soms ook van collega’s of de specialist.

In deze lezing kijken we samen naar de oorzaken van agressie, maar vooral ook hoe we hier mee om kunnen gaan. 

Wat je gaat leren:

 • Waar agressie vandaan komt
 • Herkennen van je eigen eerste reactie op boosheid/agressie
 • Hoe je grenzen kunt stellen
 • Hoe je weer in gesprek komt met de cliënt

Gerben Bergsma, Trainer bij Bergsma Training, Advies & Innovatie


13.10 uur

Lunchpauze

13.55 uur

Onze woordeloze waarheid: lichaamstaal leren lezen loont!

Ik zie, ik zie wat jij ook ziet, maar mogelijk nog niet kunt duiden en daar komt na het volgen van deze masterclass verandering in!  Non verbale communicatie kan worden aangeduid als onze woordeloze waarheid. Ter illustratie: Trump geeft (gaf?) 1 miljoen dollar per kwartaal uit om de lichaamstaal van Vladimir Poetin te laten decoderen. Daar moet toch iets interessants te zien zijn voor dat bedrag…

Per uur geven we zo’n 1600 non verbale signalen af, die aangeven wat we bijvoorbeeld werkelijk bedoelen en hoe we in verhouding staan tot de ander. Wil je non verbaal verborgen agenda’s leren herkennen? Aanwijzingen krijgen hoe warm of koud een relatie is? Leren zien wie de beslissingen neemt en of afspraken en of andere zaken onderhandelbaar zijn of niet?  Hoogste tijd om humorvol en met herkenbare voorbeelden onze zichtbare taal te leren decoderen en regisseren!

Anke van Luyt, trainer/consultant Onbewuste Beeldvorming


14.40 uur

Middagpauze

15.00 uur

De invloed van stress op het brein

In jouw rol als secretaresse heb je vaak te maken met stress. Een beetje stress is gezond, maar teveel stress kan grote gevolgen hebben voor jouw gemoedstoestand! Zowel fysiek als mentaal kunnen grote complicaties optreden als je te veel stress ervaart. Stress maakt je hoofd moe en ontketent negatieve emoties. Herkenbaar?
Dan wil je daar natuurlijk iets aan doen, of iets tegen doen, beter gezegd.

Prof. Dr. Erik Scherder, de meest bevlogen professor van Nederland, vertelt zoals alleen hij dat kan over wat er precies in het brein gebeurd zodra je stress hebt en geeft je handvatten hoe je om moet gaan met stress.

Prof. Dr. Erik Scherder, Neurowetenschapper en bekend van o.a. De Wereld Draait Door


16.00 uur

Afsluiting van de dag

*Programma onder voorbehoud