Image

PROGRAMMA 14 APRIL 2022

Als secretaresse heb je continu te maken met verschillende mensen. Het inzetten van communicatieve vaardigheden is daarbij van cruciaal belang, zeker in de tijd waarin we nu leven met digitale en fysieke ontmoetingen. Het secretaressecongres frist jouw unieke vaardigheden op en verrast je met nieuwe kennis rondom actuele onderwerpen en tools. Op deze unieke dag zetten wij jou als secretaresse in het zonnetje met inspirerende sprekers en onderwerpen!

De leukste en meest leerzame dag voor secretaresses in de zorg!

Aanmelden voor 14 april 2022? Dat kan via dit inschrijfformulier.

PROGRAMMA 14 april 2022


09.45 uur

Plenaire lezing

Inhoud volgt


10.40 uur

Ochtendpauze

11.05 uur

Workshopronde 1

12.05 uur

Lunchpauze 

13.00 uur

Workshopronde 2

14.05 uur

Workshopronde 3

15.05 uur

Middagpauze 

15.30 uur

Imiteren kun je leren

Tijdens deze leuke afsluitende lezing neemt Elise Schaap (bekend van onder andere de TV Kantine) je mee in haar imitaties. Met interactieve oefeningen krijg je tips en techniek hoe je je lichaam en stem beter gebruikt voor een goede eerste indruk en effectievere communicatie.

Elise Schaap, Actrice en imitator, bekend van o.a. De TV Kantine en Soof


WORKSHOPS 14 APRIL 2022


1

De coachende secretaresse

De secretaresse die de juiste vraag op het juiste moment stelt. In plaats van meteen in de oplossingsstand of in de frustratie te schieten. Je onderzoekt wat er achter de situatie schuilt. De ontwikkeling van het secretaressevak vraagt om een coachende secretaresse omdat de patiënten steeds mondiger worden, de artsen en de secretaresses hebben een hoge werkdruk.

Je kunt niet altijd meer álles. Van minder direct handelen en oplossen naar positief kritisch, meedenken en reflecterend. Open de ogen van de ander, leg verantwoordelijkheden daar waar ze horen, maak vaagheden duidelijk. Vragen stellen moet je leren en het is te leren en het voelt zo fijn als je het goed kunt!

Kristine Ates, trainer en eigenaar KMK Trainingen


2

Yoga mindfulness: van DOEN naar ZIJN

Hoe ga jij met drukte om in je hoofd, wat voor keuzes maak je? Op deze manier verbeter je de kwaliteit van je leven: doordat je vanuit rust handelt en bewuste(re) keuzes maakt. Mindfulness helpt niet alleen bij het hanteren van stress maar ook bij het verminderen van slaapstoornissen, het herstellen van balans tussen privé en werk. De combinatie met yoga is prachtig.

Cisca Lunenborg-van Melzen, voorheen medisch secretaresse, yoga- en mindfulness docente


3
Hoe kan ik mijn vooroordelen de baas blijven?

Onze hersenen nemen gedurende de dag enorme hoeveelheden informatie op. Over een deel van deze informatie denken we bewust na. Maar omdat het bewuste deel van de hersenen zich maar op één ding tegelijk kan concentreren, zoeken onze hersenen naar snelkoppelingen om ons te helpen beslissingen te nemen. Maar liefst 188 biases (snelkoppelingen) beïnvloeden ons beoordelingsvermogen en ons beslissingsgedrag. Een veelgemaakte denkfout hierbij is dat als mensen maar worden voorzien van voldoende informatie, zij vervolgens wel verantwoord zullen kiezen voor de optie die het best aansluit op hun voorkeur: het rationele keuzemodel.

Maar niets blijkt minder waar. Deze vooroordelen zijn zo subtiel dat we ze bijna niet opmerken. We zijn ons er vaak niet van bewust dat we ze überhaupt hebben. We zijn namelijk geëvolueerd om snelkoppelingen in ons denken te gebruiken die vaak nuttig zijn. Maar een bias, een cognitieve vooringenomenheid is een “nietsteekproeffout” waardoor we onze objectiviteit verliezen en alles en iedereen door dezelfde positieve -of nog vaker - negatieve bril zien! In het kader inclusie en diversiteit is het belangrijk je eigen vooroordelen eens onder de loep te nemen. Niets menselijks blijkt ons namelijk vreemd! Graag neem ik je mee in de wereld van vooroordelen en krijg je handreikingen om je vooroordelen zoveel mogelijk de baas te blijven.

Anke van Luijt, trainer/consultant Onbewuste Beeldvorming


4

Verrassende én vernieuwende Outlook tips; speciaal voor de secretaresse!

Outlook. We kennen het programma allemaal en werken er dagelijks mee. En tóch ga ik de uitdaging aan en jullie verrassen met handige tips die je direct kunt toepassen in je werk én die je mogelijk nog niet kent! Tips die recent zijn toegevoegd én tips die heel specifiek voor secretaresses zijn en die je nooit in een training leert. Dié tips!

Inge Verweij, trainer bij AVK Training & Coaching


5

Slim notuleren

Een goed verslag schrijf je niet zomaar. Daar komt heel wat bij kijken. Denk aan vaardigheden zoals hoofd- en bijzaken scheiden, verschillende onderdelen van een agendapunt herkennen en het verschil weten tussen proces- en inhoudelijke informatie.

Tijdens de training Slim notuleren krijg je beknopte theorie waarmee je direct aan de slag gaat. Je oefent de verschillende vaardigheden zodat je vol zelfvertrouwen een vergadering start. Dat werkt niet alleen prettiger, het zorgt er ook voor dat je sneller je verslag af hebt én dat je verslagen gelezen worden.

Na deze workshop …

 • weet je hoe goed voorbereid naar de vergadering gaat
 • weet je hoe je hoofd- en bijzaken scheidt
 • herken je procesinformatie en inhoudelijke info
 • weet je hoe je een verslag binnen een uur af kunt hebben

Judith Winterkamp, schrijftrainer en coach


6

Schrijven met gemak

Je kent ze ongetwijfeld, van die teksten die lezen als een trein. Hoe doet iemand dat toch? Veel mensen denken dat daar talent voor nodig is. Niks is minder waar! Een goede tekst schrijven is vooral een kwestie van weten wat je wel en niet moet doen.

Tijdens de presentatie Schrijven met gemak krijg je een praktische tips hoe jij met gemak aantrekkelijke zinnen schrijft. Je leert welke woorden de voorkeur hebben en welke je beter kunt weglaten. Met deze schrijftips schrijf je direct betere teksten, of het nu gaat om een verslag, brief, blog, nieuwsbericht of e-mail.

Na deze workshop …

 • schrijf je krachtige zinnen zonder overbodige hulpwerkwoorden zoals ‘hebben’, ‘worden’ en ‘zijn’
 • weet je welke woorden je direct uit je tekst kunt schrappen voor meer schrijf- en leesgemak
 • weet je waarom woorden als ‘tevens’, ‘inden’ en ‘omtrent’ echt niet meer kunnen en welke alternatieven er zijn

Judith Winterkamp, schrijftrainer en coach


7
Kleding als taal

Hoe kun jij kleding in zetten om – rekening houdend met de gelegenheid – zelf meer zichtbaar te worden en een juiste boodschap uit te stralen? En hoe kun jij kleding gebruiken om doelen te bereiken en succesvol te communiceren? Dit zijn wellicht vragen waar je zelf nog nooit over na hebt gedacht. Toch kun je kleding inzetten op veel verschillende manieren.

Tijdens deze workshop wordt er gebruik gemaakt van de methode van de Stijlcategorieën, een hulpmiddel voor jou om in één oogopslag te bepalen welke elementen van kleding hierbij ondersteunend zijn.

We gaan tijdens de workshop met elkaar aan de slag met zaken als de eerste indruk en uitstraling, de taal van kleding en uitleg over de 80-20 regel. We kijken naar elkaars uitstraling en plaatsen elkaar tijdens oefeningen in de juiste categorie.

Na deze workshop heb je het volgende geleerd:

 • Hoe de juiste presentatie functioneren vergemakkelijkt en communicatie beïnvloedt;
 • Hoe de methode van Stijlcategorieën werkt;
 • Hoe contrast, kleur en vorm effect heeft op de boodschap die je uitstraalt;
 • Hoe je een outfit kunt samenstellen passend bij diverse situaties;
 • En ontvang je positieve feedback op jouw uitstraling en kleding!

Bertine Oudesluijs, Imagocoach