Zeven tips om direct mee te starten

Bewegen, dat doet je goed!
Vaste bezoekers aan het Secretaressecongres kennen hem ongetwijfeld. Op elk congres is Peter van der Boom, eigenaar van WellVit, met zijn team aanwezig om onder andere de ‘echte leeftijd’ van de deelnemers te testen. Daarbij gaat het niet om het aantal kalenderjaren maar om je metabolische leeftijd, gemeten aan de hand van de waardes van je spiermassa, vetpercentage, lichaamsvocht, stofwisseling, gewicht, etc. De score van de test zegt veel over hoe fit en vitaal je bent. Om je op dat gebied vast op de goede weg te helpen, vroegen we Peter wat tips. De score van de test is circa 50-50. De helft van de secretaresses die de test doen scoort onder haar werkelijke leeftijd, de andere helft zit er boven. Peter van der Boom: “Dat is ook het landelijke beeld. Naarmate je ouder wordt neemt je stofwisseling en je spiermassa wat af en moet je er meer voor doen om hetzelfde resultaat te behalen. Mensen die met de test onder hun leeftijd scoren zijn vaak ook de mensen die wat op hun leefstijl letten, door bijvoorbeeld meer te bewegen. Bewegen doet je echt goed als het gaat om vitaliteit en je lekker in je vel voelen. Zorg dat je minimaal een half uur per dag matig intensief beweegt, wat wil zeggen dat je hartslag een klein beetje omhoog gaat en je misschien een beetje transpireert.” Met deze tips van Peter kunnen we meteen aan de slag!

Tip 1 Fiets of loop naar je werk
“Als je op de fiets of lopend naar je werk gaat, kom je fitter aan en heb je je beweging voor die dag al te pakken. Is de afstand te ver en kom je met de auto, parkeer je auto dan wat verder weg. Of stap een halte eerder uit als je met het openbaar vervoer gaat. Zo haal je toch even een frisse neus voordat je op je werkplek bent.”

Tip 2 Werk staand of loop
“Ik zie steeds meer administratief personeel achter een bureau dat verstelbaar is, waardoor je er ook achter kan staan. Dat hoeft natuurlijk niet de hele dag, maar je kunt het wel afwisselen. Stel ook eens een staande vergadering voor. Je zult merken dat zo’n overleg een stuk vlotter gaat. Dat komt omdat je een actieve houding hebt, waarbij je dynamischer, scherper en meer alert bent dan in een vergadering waarbij je passief zit. En als je een telefoongesprek voert, neem je telefoon dan even mee en maak een wandelingetje. Zo beweeg je bijna ongemerkt.”

Tip  3 Neem vaker de trap
“Natuurlijk is deze tip een inkoppertje. Maar het werkt wel. Ook in het ziekenhuis als je even iets naar een andere afdeling moet brengen. Het gaat vlotter dan de lift en je hebt meteen een stukje beweging. WellVit helpt mensen bij hun keuze op het gebied van welzijn en vitaliteit. In dat kader organiseren we veel vitaliteitsevenementen en gezondheidsdagen bij instellingen en bedrijven. Daar zien we heel wat mooie initiatieven om het bewegen te stimuleren. Zo heeft een waterleidingbedrijf op elke afdeling een koffiezetapparaat. Maar op de bovenste verdieping staat een koffieapparaat voor echte, versgemalen koffie. Veel medewerkers lopen dan toch even door om op de bovenste verdieping een kopje koffie te halen. Een ander voorbeeld is een kist met fruit die bij de lift wordt neergezet. Als je de trap neemt, krijg je als beloning een appeltje.”

Tip  4 Kies voor dynamisch zitten
“Ga in plaats van op een stoel op een opblaasbare bal zitten. De bal heeft een diameter van 65 centimeter, dus hij past goed aan een bureau. Het zitten op de bal zorgt voor een dynamische zithouding. Je voeten blijven op de grond, je zit met je rug recht en ondertussen train je ook je buikspieren. Je kunt zo’n bal wellicht uit je persoonlijke budget van je werkgever krijgen. Ook kan je ervoor kiezen om per afdeling een bal aan te schaffen en hem te laten rouleren.”

Tip 5 Maak tussen de middag een wandeling
“Zeker als je de hele dag binnen zit is het lekker om tussen de middag een kwartiertje eruit te gaan en een wandeling te maken. Een lunchwandeling is ook leuk als je met een collega even wil bijpraten.”

Tip 6 Luister naar een podcast terwijl je beweegt
“Het lezen van een boek is harstikke goed en dat moet je ook vooral blijven doen. Maar hoe leuk is het om met de koptelefoon op naar een podcast te luisteren en ondertussen te sporten, wandelen, fietsen, of je huis te stofzuigen. Zo kost bewegen geen extra tijd en kan je het mooi combineren met bijvoorbeeld een luisterboek of een podcast van de NRC.”

Tip 7 Ga roeien
“Als mensen mij vragen hoe ze effectief kunnen bewegen adviseer ik ze vaak om te gaan roeien. Met roeien gebruik je meer dan 80 procent van je spieren. Je kunt voor een roeimachine in een sportcentrum kiezen, of een apparaat thuis neerzetten, maar je kan natuurlijk ook naar een roeivereniging gaan en lekker op het water roeien. Als je per dag 10 minuutjes roeit heb je al een prima workout om je spiermassa op peil te houden en je echte leeftijd flink naar beneden te brengen.”

Ontspanning
Naast bewegen draagt ook ontspannen in belangrijke mate bij om fit en vitaal te blijven. Mocht je weten hoe je op dat gebied scoort, doe dan in de pauzes van het Secretaressecongres bij Peter en zijn team de stresstest. Of kom even tot rust in die heerlijke massagestoel.