Zien wat de ander niet zegt

16-03-2017 – “Als je weet waarom iemand reageert zoals hij reageert, of doet zoals hij doet, dan weet je ook dat het niets met jou te maken heeft.”

Hoe kan het toch dat je je bij de ene persoon die voor de balie staat bij het minste geringste aangevallen voelt, terwijl je dat bij de ander totaal niet hebt? Of dat je, nog voordat je elkaar echt hebt gesproken, al het gevoel hebt dat je met die ene collega uit het medische team wel en met die andere collega veel minder goed gaat samenwerken. Patries Post, expert in facereading en bodylanguage, weet het antwoord: jij ziet wat de ander niet zegt. Zolang je dat onbewust doet, kan dat tot onbestemde, niet wenselijke gevoelens leiden. Door je bewust te zijn van wat gezicht en lijf van jezelf en van de ander vertellen, kan je die gevoelens duiden en er dus beter mee omgaan. Dan zie je bewust wat een ander niet zegt.

Door Ellen Smink

Eerlijk is eerlijk, een beetje bevreesd voor het telefonische interview ben ik wel. Ik ben zelfs een beetje paranoia. Stel nu dat ze op internet een foto van mij heeft achterhaald, zodat ze nu precies weet hoe ik in elkaar zit. En dat terwijl ik als journalist gewend ben dat ik meer van de ander weet dan de ander van mij… Mocht Patries dat al gedaan hebben, dan laat ze het in elk geval niet blijken. Of misschien juist wel. Op een of andere manier neemt ze mijn tone of voice over en krijg ik binnen tien minuten het gevoel of ik haar al jaren ken. Een trucje? “Als ik een afspraak met iemand heb, kijk ik inderdaad altijd even op internet, bijvoorbeeld naar zijn of haar LinkedIn profiel. Door eerst naar een foto te kijken, kan ik me beter voorbereiden. Dan weet ik wat ik kan verwachten. Dat geeft me zo’n rust! Ik weet dan dat ik mijn communicatie kan afstemmen op de ander en dat is fantastisch.”

Kijk eens hoe mooi je bent!
“Ik gebruik de buitenkant van mensen om duidelijk te maken wie ze zijn en om ze zichzelf positief te laten voelen: dit is er nu op dit ogenblik en dit is er niet voor niets”, zegt Patries Post. “Ik vertel mensen precies wat ik zie. Daarmee zet ik vrouwen in hun kracht en pracht. Die rimpels die je ziet en die pondjes die misschien net iets te veel zijn, zijn er niet voor niets. Kijk eens hoe mooi je bent!”
Kijken naar de buitenkant betekent voor Patries onder andere kijken naar de lijnen in iemands gezicht en naar het postuur dat iemand heeft. “Grofweg kan je, op basis daarvan,  drie type mensen onderscheiden die elk andere karaktereigenschappen hebben. Iedereen heeft alle types in zich, maar deze zijn niet altijd even sterk ontwikkeld. Vaak ga je je onzeker voelen als de ander op een bepaalde manier reageert.” In haar column van deze maand schrijft Maagje: “Voor mij weer een bevestiging hoe belangrijk het is hoe wij met zijn allen bijdragen aan hoe de beleving van de patiënt is.” Hoezeer we ons best ook doen om aan een goede beleving bij te dragen, soms gaat er in de communicatie toch iets mis. Hoe handig kan het dan zijn als jij ziet wat de ander niet zegt. Patries: “Als jij weet welk gedrag bij een bepaalde patiënt of collega past, hoef je je niet meer onzeker te voelen want dan weet je dat wat de ander zegt niets met jou heeft te maken. Als je weet waar iets vandaan komt, begrijp je de ander beter en dat neemt de irritatie naar elkaar weg. Tegelijkertijd leer je ook naar jezelf te kijken. Je weet dan hoe jij bent en hoe je reageert dus hoef je jezelf niet onzeker te voelen als de ander anders doet.”

Wat zeggen jouw lijnen?
Het onderscheiden van de drie verschillende types is in eerste instantie gebaseerd op de lijnen in iemands gezicht en figuur. De ene persoon heeft wat meer breedtelijnen, de ander juist meer lengtelijnen en weer een ander is heel fijntjes gebouwd.

Breedtelijnen: het economische type
Patries: “Als je meer breedtelijnen hebt, ben je wat voller. Je bent iemand die situaties meer vanuit rust bekijkt, eerst nadenkt over bepaalde zaken, een planning maakt en dan pas overgaat tot actie. Dat zijn positieve eigenschappen. Mensen met breedtelijnen zijn over het algemeen wat rustiger mensen die wat observerender te werk gaan. In een team kan het een perfect persoon zijn, want zij of hij blijft rustig in hectische situaties.”

Lengtelijnen: het bewegingstype
Patries: “Heeft iemand lengtelijnen dan wil die persoon sneller overgaan tot actie: kom op jongens aanpakken want het duurt al te lang. Deze types zijn heel energiek. Dat is prachtig. Maar soms willen ze zo snel tot actie overgaan, dat het plan achterwege blijft. Daarvoor heb je de ander dan weer nodig.”

Fijntjes gebouwd: het gevoelstype
Patries: “Ben je fijntjes gebouwd dan ben je heel precies en tegelijkertijd heel gevoelig voor sfeer. Je voelt alles aan en weet feilloos: bij die persoon kan ik dit doen en de ander heeft expliciet dat nodig. Dit type heeft bijvoorbeeld vaker last van ruis om zich heen, terwijl iemand met brede lijnen zich relatief makkelijker kan afsluiten en stap voor stap, als een diesel, zijn of haar ding doet.”
(einde kader)

Gezichtskenmerken
Behalve uit de lijnen van iemands lichaam en gezicht, haalt Patries ook veel uit de onderdelen van het gezicht. “Als iemand een grote haakneus heeft, kan je verwachten dat zo iemand dominanter is dan iemand met een klein wipneusje. Met een wipneus ben je meer een gevoelsmens dat met anderen meeleeft. Met je neuspunt naar boven snuif je alles op vanuit het leven. Je vertrekt  vanuit je emotie, terwijl iemand met een sterk ontwikkeld neusbot meer vanuit een plan vertrekt, daadkrachtig is en een duidelijke mening heeft.”

Ook de mond blijkt veel over iemands persoonlijkheid te zeggen. “Iemand met een grote mond zal veel meer gebruik maken van groot taalgebruik dan iemand met smalle en kleine lippen. Daar kan niet zoveel uitkomen, vandaar dat zo iemand sneller to the point komt en daarvoor minder woorden gebruikt. Kijk ook eens naar iemands neusvleugels. Bewegen ze mee als hij of zij praat, dan loopt de communicatie soepel. Blijven ze strak dan gaat de communicatie vaak wat stroever en heb je te maken met een wat gereserveerder persoon.”

Breekbare meid
De kennis van facereading en bodylanguage heeft Patries zelf ook veel gebracht. “Ik was vroeger best een breekbare meid die ook nog eens stotterde. Een groot deel van mijn jeugd heb ik me laten leiden door angst en onzekerheid. Ik was een bang en verlegen meisje en werd op de middelbare school gepest. Door gezichten te leren lezen en de lijnen van iemands figuur te duiden ben ik een stuk zekerder geworden. Als je weet waarom iemand reageert zoals hij reageert, of doet zoals hij doet, dan weet je ook dat het niets met jou te maken heeft. Dan hoeft het niet meer bij je binnen te komen. Die wetenschap heeft mij erg geholpen. Ik weet nu van tevoren hoe een ander kan reageren. Andersom heeft deze wetenschap mij ook geholpen om gerichter hulp in te schakelen voor mijn eigen zwakke kanten. De persoonlijke groei die ik er door kreeg, gun ik ieder ander ook.”

Meer weten
Op haar website www.patriespost.nl kun je nu alvast gratis haar e-book ‘Hoe gezichtslezen jouw relaties verbetert’ downloaden.