Zo zet je jezelf in het zonnetje

Er is van alles gaande in de wereld om ons heen, maar de lentezon van afgelopen dagen doet wonderen. Hoe zet jij jezelf in het zonnetje? De sprekers van het Secretaressecongres gaven ons al heel wat tips!

Tekst Ellen Smink

De tips van Cisca Lunenborg

 • Hoepel op!
  “Ik ga elke avond hoepelen. Vijf minuten rechtsom en vijf minuten linksom. Het is leuk om te doen en bovendien harstikke goed voor je buik en – slanke – taille.”
 • Maak van moeten willen
  “Eén woordje kan een groot verschil maken. Probeer eens niet zoveel te moeten: ik moet nog eten, ik moet nog naar een vriendin, ik moet nog dit, ik moet nog dat… Verander dat moeten in: ik wil, ik ga, ik mag, ik doe, enz. Dat voelt heel anders.”
 • Sta eens op één been
  “Zet je handen voor je borst tegen elkaar aan en probeer zo lang mogelijk op één been te staan. Dat is voor zowel kinderen als volwassenen goed. Je hersenhelhelften werken beter met elkaar en het is goed voor je concentratie.”

Cisca Lunenborg van Melzen is yogadocent, mindfulness (kinder)trainer en sportinstructeur in Bodysculpture.

De tips van Anke van Luijt

 • Ruzie bijleggen
  “Heb je ruzie met je partner en wil je het bijleggen? Vraag hem of haar dan of hij/zij naast je komt zitten. Dan vertrouwt je onderbewustzijn er namelijk op dat je er samen wel uitkomt; jullie zitten immers letterlijk weer op één lijn. Je kunt het ook op je werk toepassen. Zet je twee collega’s die niet goed met elkaar overweg kunnen tijdens een vergadering tegenover elkaar dan gaan ze bekvechten. Zet je ze naast elkaar dan zullen ze het eerder met elkaar eens zijn.”
 • Positieve gedachte
  “Een kleine positieve gedachte in de ochtend kan de hele dag positief kleuren.”
 • Niet wachten
  “Wacht niet op een mooie dag maar maak er zelf een!”

Anke van Luijt is dagvoorzitter en trainer/consultant Onbewuste Beeldvorming

De tips van Aukje Nauta

 • Deel schaamtevolle verhalen
  “Mensen voelen zich bevrijd als je met elkaar schaamtevolle verhalen of blunders deelt. Het kan zo ontwapenend werken dat je, als je daarna gaat brainstormen tot veel creatievere ideeën komt dan als je die schaamtevolle verhalen niet had gedeeld. Zelfonthulling roept zelfonthulling op. Probeer het eens bij mensen waarvan je zeker weet dat ze je nooit zullen afwijzen. Dan kun je daarna weer een stapje verder gaan en hetzelfde doen in een hiërarchische relatie waar toch wat meer risico aan vast zit. Het is overigens geen pleidooi om altijd maar al je schaamtes met iedereen te delen. Je moet het wel doseren.”
 • Geef toe als je iets niet weet
  “Als je ruiterlijk toegeeft dat je iets niet weet, geef je de ander ook de kans om jou te helpen. Van niets worden mensen zo gelukkig als van een ander helpen. Dus het is eigenlijk een win-winsituatie. Misschien voel je je eventjes dom, maar je zult merken dat waar je vooraf misschien bang was voor afwijzing, dit in werkelijkheid heel erg meevalt. Mensen vinden het vaak moedig als je je schaamte toegeeft. Dus kun je ook meer warme reacties verwachten dan wanneer je altijd maar de perfecte man of vrouw probeert uit te hangen.”

Aukje Nauta is onderzoeker en schrijver van het boek ‘Nooit meer doen alsof’.

De tips van Wouter de Jong

 • Geef zonder iets terug te verlangen
  “Doe iets onvoorwaardelijk voor de ander, of geef iets aan de ander zonder er iets voor terug te verwachten. Als we dat doen, zorgt dat vaak voor veel positieve emoties en een waterval aan positieve stofjes voor ons brein.”
 • Adem een seconde langer uit
  “Gestrest? Maak je uitademing een seconde langer dan je inademing. Dat is een natuurlijke manier om rustig te worden. Als je inademing langer is dan je uitademing maken je hersenen zich klaar voor actie. Denk maar eens als je wil gaan sprinten. Voor je dat doet, zorg je ervoor dat je meer zuurstof hebt om die actie aan te gaan, dus adem je diep in. Met de oefening van iets langer uitademen hack je je hersens juist om te kalmeren en breng je je stress weer omlaag.”

Wouter de jong is trainer en auteur en eigenaar trainingsorganisatie ‘Mindgym, sportschool voor je geest’

De tips van Prof. Dr. Erik Scherder

 • Luister naar muziek
  “Muziek is een uitstekend hulpmiddel tegen teveel stress. Luister tussendoor eens naar muziek die je fijn vindt en je zult merken dat het heerlijk werkt om je stress naar beneden te halen.”
 • Meer empathie voor de ander
  “Empathie heeft een positieve invloed op negatieve emoties. Denk dus met nog wat meer empathie aan de ander dan je al doet en je stress zakt.”

Prof. Dr. Erik Scherder is hoogleraar klinische neuropsychologie en hoogleraar bewegingswetenschappen.