De werkdag van… Jeanette Barsingerhorn

19-02-2018 – In ‘De werkdag van …’ vertelt een secretaresse in de zorg over zijn of haar werkdag. Dit keer kijken we mee over de schouder van Jeanette Barsingerhorn, afdelingssecretaresse op de verpleegafdeling Interne Geneeskunde, Metrologie en Reumatologie van de Noordwest Ziekenhuisgroep, locatie Alkmaar. Haar werkdagen zijn maandag, woensdag en donderdag. “Het is een diverse, afwisselende baan”, vindt Jeanette. “Ik ben het visitekaartje van de afdeling. Iedereen komt het eerste bij mijn balie.” Wat er achter die balie gebeurt? Lees het verslag van een willekeurige werkdag van Jeanette.

Door Ellen Smink

Wie is Jeanette Barsingerhorn?

Jeanette Barsingerhorn is 45 jaar, getrouwd en moeder van drie zonen van 20, 18 en 15 jaar. “Voordat ik in het ziekenhuis begon, werkte ik 21 jaar als verzorgende IG in een verpleeghuis. Mede omdat in de zorg alles steeds meer op tijd ging, heb ik me laten omscholen tot medisch secretaresse. Door privéomstandigheden was ik in die tijd veel in het ziekenhuis. Dat fascineerde me. Voor mijn opleiding heb ik hier toen drie maanden stage gelopen.”
Het bleef niet bij stage alleen. “Na mijn stage kreeg ik al snel een nulurencontract op de afdeling Oogheelkunde. Ik heb daar acht jaar met veel plezier gewerkt als Polikliniek Assistent. Toch bleef de verpleging me lokken. Vandaar dat ik een jaar geleden ben overgestapt naar de afdeling Interne Geneeskunde, Metrologie en Reumatologie. Je hebt hier intern heel veel mogelijkheden. Dat is het mooie van zo’n groot bedrijf als dit ziekenhuis.” Spijt van haar overstap heeft ze niet. “Het enige wat ik wel jammer vind, is dat je minder contact met patiënten hebt. Dat mis ik soms.”

Een willekeurige werkdag
Net zoals bij de secretaresses in de vorige uitgaven is ook bij Jeanette geen werkdag hetzelfde. Daarom hierbij het verslag van een willekeurig gekozen maandag.

Start op ‘Interne Maag, darm en lever’
“We zijn op het secretariaat met zijn vieren en runnen eigenlijk twee afdelingen. We kunnen met vakanties of ziektes ook switchen en zijn inzetbaar op elkaars afdeling. Deze ochtend start ik om 8.00 uur op de ‘Interne Maag, darm en lever’. In het computerprogramma kijk ik naar de bezetting van de geplande opnames en de acute opnames die we krijgen via Spoedeisende Hulp. Daarna bespreken we of er nog bijzonderheden zijn en of mensen met ontslag gaan waardoor er vrije bedden komen. Vervolgens kijk ik of alle gegevens kloppen van de mensen die opgenomen zijn. Ook check ik of ze afspraken hebben. Bij ontslag kijk ik of de ontslagpapieren in orde zijn, of er een ontslagrecept meegaat en of er vervolgafspraken zijn. Als dat niet het geval is, ga ik er achteraan bij de arts of een verpleegkundige. Ook regel ik vaak het vervoer per ambulance of rolstoeltaxi naar huis of naar een verzorgingshuis. En ondertussen gaat de telefoon steeds door en hoor ik bijvoorbeeld welke patiënten voor onderzoek naar afdelingen als radiologie of endoscopie kunnen. Bij spoedonderzoeken moet de arts zelf bellen. Dan scan ik vervolgens de aanvragen en fax die naar de betreffende afdeling.”

Mappen doornemen
Om 9.00 uur starten de verpleegkundigen samen met de arts-assistenten en de semiartsen hun rondes. Dan wordt bepaald of een patiënt nog een onderzoek moet ondergaan, nog een dag antibiotica via een infuus moet krijgen, of misschien al naar huis mag. Alles wordt in mappen genoteerd en die mappen leggen ze bij mij op de balie. Daar haal ik dan weer mijn taken uit. Ik zorg dat voor de middag alles is weggewerkt, zodat ik ’s middags weer met een schone lei kan beginnen.
’s Middags is ook het overleg tussen de artsen en de supervisors. Daar kunnen alsnog nieuwe afspraken uit voortkomen die ik dan weer verder moet verwerken.”

Liever drie kwartier later
Het fijne van mijn werk is dat het heel divers en afwisselend is. We helpen elkaar waar we kunnen. Is er even niemand om een patiënt naar radiologie te vervoeren, dan rijd ik hem of haar er zelf even naartoe. In principe werk ik van 8.00 tot 16.30 uur. Dat betekent niet dat ik elke dag ook daadwerkelijk om halfvijf naar huis ga. Je werkt in de zorg en hebt met mensen te maken. Als ik zie dat het op de afdeling nog ontzettend hectisch is, ben ik niet het type dat op tijd naar huis gaat. Dan ga ik liever drie kwartier later weg in de wetenschap dat ik mijn toko netjes heb achtergelaten.”
Over het antwoord op de vraag wat ze het allerleukste van haar werk vindt, hoeft Jeanette niet lang na te denken. “De samenwerking met collega’s! Ik vind het ook leuk om te zien hoe jonge leerling-verpleegkundigen en arts-assistenten hier op de verpleegafdeling in korte tijd ontzettend groeien. Sommigen komen heel bleu binnen. Al snel durven ze meer van zichzelf te laten zien. Je ziet ze zelfstandiger worden. Ik vind dat fantastisch .”