Bettina en Lianne 200x300

De werkdag van Lianne De Decker-Tool en Bettina de Gier

Geen dag hetzelfde!

In ‘De werkdag van …’ vertelt een medisch secretaresse of een secretaresse in de zorg over zijn of haar werkdag. Dit keer kijken we mee over de schouders van Lianne De Decker en Bettina de Gier. Beiden zijn werkzaam op verschillende locaties van het Dijklander Ziekenhuis met vestigingen in Enkhuizen, Hoorn, Volendam en Purmerend. Lianne werkt afwisselend op de poliklinieken Psychiatrie en Medische Psychologie in Purmerend en de gecombineerde poli Psychiatrie en Medische Psychologie in Hoorn. Bettina werkt ook op beide locaties, maar dan alleen op de poli Medische Psychologie. Op dinsdag werken beide dames samen. Lees over hun werk, waarbij geen dag hetzelfde is én over de carrièreswitch die beiden maakten.

Tekst Ellen Smink


Wie zijn Lianne De Decker-Tool en Bettina de Gier?
Bettina en Lianne

Lianne De Decker-Tool (29): “Ik ben vorig jaar getrouwd met de man met wie ik al vanaf mijn achttiende samen ben. We houden beiden van sporten en zijn in onze vrijetijd graag bij vrienden en familie. Voordat ik ruim anderhalf jaar geleden bij het Dijklander Ziekenhuis begon, werkte ik circa 10 jaar als frontoffice medewerker in hotels waarvan vijf jaar als supervisor bij Van der Valk hotels.”

Bettina de Gier (48): “Ik ben moeder van twee zoons van 13 en 14 met wie ik in mijn vrijetijd veel weg ga. Ik houd van wandelen en feestjes. Net als Lianne en haar man zijn ook wij graag bij familie en vrienden. Ik werk nu drie jaar in het ziekenhuis. Hiervoor ben ik 10 jaar kapster geweest. Daarna werkte ik in de wereld van de hijskranen.”

 

 


Carrièreswitch
Lianne en Bettina hebben één ding gemeen: beiden kozen er in eerste instantie niet voor om in de zorg te werken. Lianne werkte jarenlang in de toeristische sector. Lianne: “Met mensen werken vond ik altijd al het leukste om te doen. Op een gegeven moment wilde ik alleen ook meer kunnen betekenen qua zorg. Ik ben de thuisstudie Medisch Secretaresse gaan volgen en zag een vacature van het Dijklander Ziekenhuis. Toen dacht ik: niet geschoten is altijd mis, misschien kan ik hier werken en leren tegelijk. Ik solliciteerde en werd meteen aangenomen, ondertussen met mijn diploma op zak. Vanaf het begin wist ik: hier ben ik helemaal op mijn plek.”
Bettina is eerst kapster geweest en werkte daarna 18 jaar in de hijskranenwereld. “Op een gegeven moment ben ik de thuisstudie Medisch Secretaresse gaan volgen. Drie jaar geleden zag ik de vacature van het Dijklander Ziekenhuis. In de kranenwereld werk je alleen met mannen. De overgang naar een secretariaat met alleen maar vrouwen was een totale switch, waaraan ik in het begin heel erg moest wennen. Maar inmiddels heb ik het ontzettend naar mijn zin en spijt van mijn overstap heb ik nooit gehad.”

Werken op verschillende locaties
Lianne en Bettina werken afwisselend op de locaties Purmerend en Hoorn.
Lianne: “In het ziekenhuis in Purmerend hebben we de PAAZ (Psychiatrische Afdeling Algemeen Ziekenhuis, red) met een eigen poli en eigen ingang. Ook hebben we hier de deeltijdgroepen. Daarnaast hebben we in het ziekenhuis in Purmerend de poli Medische Psychologie. In Hoorn zijn deze twee poli’s samengevoegd en zien wij alleen de poliklinische patiënten. Ik werk 32 uur, verdeeld over vier dagen van dinsdag tot en met vrijdag. Twee dagen per week werk ik voor de Medische Psychologie en twee dagen voor de Psychiatrie. Elke week ga ik een dag naar Hoorn. De andere twee dagen werk ik in Purmerend wisselend op de poli’s Psychiatrie en Medische Psychologie. Op dinsdag werken Bettina en ik vaak samen.”
Bettina: “Ik werk 28 uur, verdeeld over vier dagen. Een dag per week werk ik op de poli in Hoorn, de andere drie dagen op de poli Medische psychologie in Purmerend. De afwisseling Hoorn en Purmerend vind ik erg fijn. Zo houd je persoonlijk contact met beide collega’s van Hoorn en Purmerend.”

Een willekeurig werk
Lianne: “Het aantal secretaresses per polikliniek is verschillend. Op de poli Psychiatrie in Purmerend zitten elke dag drie of vier secretaresses. Op de Poli Medische Psychologie in Purmerend zit je met een of twee secretaresses en op de gecombineerde Poli Psychiatrie en Medische Psychologie in Hoorn zit één secretaresse. Bij de poli Psychiatrie in Purmerend wissel je per dag af in front- of backoffice. Als je front zit, ben je verantwoordelijk voor de balie, telefoon, collega’s die binnenkomen etc. en ben je eerste aanspreekpunt voor iedereen. We krijgen hier ook veel patiënten aan de balie en daarnaast zijn er veel telefonische contacten. Als je backoffice doet, ben je verantwoordelijk voor de kliniek, opnames en ontslagen, de ECT-planning, de mails en alle administratieve taken.”

“Het zorgzame van het team is echt uniek en warm. Er is oprechte interesse in elkaar en naar de patiënten.”

Acht secretaresses
Bettina: “Op de poli’s Medische Psychologie zorg je vooral dat het secretariaat draaiende blijft. Je bent het aanspreekpunt van de psychologen en verantwoordelijk voor alle inkomende mail, de werklijst en de patiënten aan de balie. We beginnen met koffie. Dan openen we de mailbox en zie je meteen wat er speelt. Dat pak je op. Je kijkt of er zieken zijn, of er spoedaanvragen zijn en of er dringende vragen zijn die beantwoord moeten worden. Ook het plannen van de vergadering van de psychologen hoort bij ons werk. Verder is er altijd wel de nodige administratie, zoals het afwerken van de werklijst waarop alle patiënten staan die uitgenodigd moeten worden. We werken in totaal met acht secretaressen waarvan drie afwisselend bij Psychiatrie en Medische Psychologie zitten. De onderlinge werksfeer is goed. We hebben een heel leuk team dat voelt als een warm bad waarin iedereen voor elkaar klaar staat. Er is ook altijd genoeg te doen omdat je voor zowel voor collega’s als patiënten het eerste aanspreekpunt bent. Dat contact vind ik erg leuk.”

Zorgzaam team
Lianne: ”Het leuke van hier werken vind ik ook het zorgzame van het team. Dat is echt uniek en warm. Er is oprechte interesse in elkaar en naar de patiënten. Veel patiënten komen hier wekelijks of maandelijks en soms zelfs een paar jaar. Die ken je ook. Naast de secretaresses werken er in het Dijklander Ziekenhuis in totaal 22 psychologen, 6 psychiaters, teamleiders, een afdelingsassistente, therapeuten, verpleegkundigen, arts-assistenten, coassistenten, huisartsen in opleiding en medisch maatschappelijk werkers. Het leuke van het werk is dat er zoveel afwisseling is, zowel qua mensen die er werken als qua patiënten. Dat maakt dat geen dag hetzelfde is. Ik houd van drukte en chaos. Dan ben ik op mijn best. En druk is het hier. Maar het werkt heel leuk.”
Bettina vult aan: “Zoals de collega’s onderling met elkaar omgaan zie je niet vaak. Echt hele fijne collega’s.”

Bettina: “De overgang naar een secretariaat met alleen maar vrouwen was een totale switch,
waaraan ik in het begin heel erg moest wennen.

Lianne: “Ik wilde meer kunnen betekenen qua zorg.