“Wij benoemen vaak alleen datgene wat we het minst mooi vinden. Waarom? Benoem wat je wel mooi vindt.”

Fashionles van Fred van Leer
De voorstellingen van het eerste seizoen van zijn theatershow ‘Leer van Fred LIVE’ waren volledig volgeboekt. Ook de kaarten voor de nieuwe 70 shows waarmee Fred van Leer (42) van september 2019 tot mei 2020 door het land trekt, waren in diverse theaters al binnen een paar uur – soms zelfs binnen een kwartier! – uitverkocht. Zijn Instagram-account telt ruim 600.000 volgers, zijn boek ‘Leer van Fred’ is inmiddels aan de vierde druk toe, zijn YouTube-filmpjes worden grijs gedraaid en ook dit jaar is hij bij TLC weer te zien met zijn goed bekeken programma’s ‘Say yes to the dress Benelux’ en ‘Alles uit de kast’.
Toen dagvoorzitter Anke van Luyt tijdens het vorige Afdelings- en Medisch Secretaressecongres vertelde dat Fred van Leer op het congres van april aanwezig zou zijn, barstte er in de zaal een daverend gejuich los. Wij kregen alvast een mini-fashionles en probeerden ondertussen het geheim van zijn populariteit te ontrafelen.

Tekst Ellen Smink

Het interview met Fred van Leer vindt plaats op de dag dat de kaartverkoop van zijn 70 nieuwe shows is begonnen. De kaartverkoop is nog maar net aan de gang, of een aantal theaters meldt al op internet dat de voorstellingen vol zitten. Dat het zo snel zou gaan, verbaast de stylist zelf nog het meest. “Het is echt bizar. Ik ben er stil van. Ik kan er zelf ook niet bij waar die populariteit vandaan komt. Ik doe niet leuk om het leuk doen. Ik kan niet anders dan mezelf zijn en ik denk dat dat opvalt. Ik zit toch in een wereld waar veel fake is. Ik ben wie ik ben, niet gepolijst. Ik kan ook veel zeggen tegen een vrouw, zonder dat ze zich beledigd voelt. Dat is heel fijn.”

De lach van herkenbaarheid
Zowel zijn shows als zijn filmpjes op social media hebben een humoristische, vaak zelfs hilarische insteek. Toch is het, zo verzekert Van Leer ons, niet alleen maar “lachen, gieren, brullen”. “Ik wil vrouwen echt helpen, dus je moet ik ook een waarheid zeggen. De lach in mijn theatershow zit heel erg in de herkenbaarheid. Ik zeg die dingen niet omdat ik ze uit een boekje heb geleerd maar omdat ik al vanaf 2001 als stylist werk en allerlei soorten vrouwen heb geadviseerd. En ik weet hoe het is als je onzeker bent; ook ik ben iemand die dat regelmatig is.”

Geen Hans Klok
“Iedereen kan er prachtig uitzien, met welk lichaam dan ook”, is het credo van Fred van Leer die onder andere stylist is voor Kim-Lian van der Meij, Glennis Grace en Caroline Tensen. “Dat is ook de kern. Natuurlijk is het makkelijker als je een gemiddelde maat hebt, maar het kan allemaal wel. En ja, je moet er iets meer moeite voor doen. Ik leer vrouwen om anders naar zichzelf te kijken. Wij benoemen vaak alleen datgene wat we het minst mooi vinden. Waarom? Dat hoef je toch niet te benoemen. Benoem wat je wel mooi vindt. Dat klinkt misschien makkelijk, maar het is wel waarom het draait. De truc is positief denken. Dat is ook de kern van het boek The Secret dat jaren geleden erg populair was. Het geheim is dat we ons lekkerder in ons vel voelen als we positief zijn. Ik laat vrouwen op een andere manier naar zichzelf kijken en benoemen wat ze wel mooi aan zichzelf vinden. Is het je taille, zijn het je heupen, zijn het je billen… Ik heb maar één ding nodig. Van daaruit ga ik werken. Ik ben geen Hans Klok; ik kan er geen taille in toveren. Ik moet werken met het lijf dat je hebt en met wie je bent, daar kan ik geen verandering in brengen. Jijzelf ook niet. Je kunt wel blijven klagen dat je in het gips zit, maar het gips gaat er niet eerder vanaf. Ja, kan ook denken: ik heb dit figuur, hoe ga ik dat leuk aankleden. Dat is het. Eigenlijk heel simpel.”

Het geheim van een goede basis
Het geheim van een goede garderobe zit hem, volgens Van Leer, in een aantal basiskledingstukken, dat iedere vrouw in de kast moet hebben hangen. “Negentig procent van de vrouwen heeft geen goede basis in de kast. Ze hebben heel veel kleding en toch niets om aan te trekken. Dat komt omdat de basis van hun garderobe niet in orde is. Met een goede basis kom je altijd goed voor de dag en heb je geen stress meer in de ochtend. Denk bijvoorbeeld aan een goed spijkerbroekje, een zwart jurkje, een kokerrok, een mooi pak, een wit bloesje en een zwart leren jasje. Kortom aan kledingstukken die je constant kan combineren. Als je dan niet weet wat je in een bepaalde situatie moet aantrekken, pak je je basisspullen erbij en zie je er altijd goed uit. Dat kan je vervolgens opleuken met mooie accessoires, een gekke tas, een mooie sjaal, een glittertje, of wat dan ook. De basis moet in orde zijn en vanuit die basis kan je alles toevoegen. Als je alleen die hysterische top, die hysterische hakken, hysterische tas en hysterische bril hebt, dan heb je eigenlijk niets. Dan zie je eruit als een clown.”

Relatie met je kleding
Van Leer wil ons nog een wijsheid meegeven: zorg dat je een relatie met je kleding hebt. “Als vrouwen gaan shoppen en ze zien een leuke top, willen ze er in de winkel altijd een setje van maken. Die setjes moet je niet maken. Je moet iets kopen waar je verliefd op bent. Zorg dat je kledingstukken in je kast hebt waarmee je een relatie hebt. Als je er een relatie mee hebt, weet je dat je het heel vaak aandoet. Voor zoiets heb je ook wat meer voor betaald dan voor die goedkope rotzooi die je na een of twee keer al niet meer aan doet omdat het niet meer lekker zit, de stof niet mooi is, of noem maar op.”

Lekker thuis
Zo druk als hij soms op het toneel kan zijn, zo rustig is hij in zijn privéleven. ”Ik ben niet precies degene die ik laat zien op Instagram. Er zit ook een ander gedeelte in mij. Hoe leuk ik het theater en het televisiewerk ook vind, het liefste ben ik gewoon thuis, in mijn huis in Rotterdam. Dat is mijn basis. Alleen, of met vrienden. Ik ben heel blij met een lekkere fles wijn, vrienden op de bank en een beetje muziek erbij. Ja, dat is rijkdom.”

Wat kunnen we straks op het congres van Fred verwachten? “Ik ga een minitheatershow geven. Ik ben zelf ook heel benieuwd naar wat ik precies ga doen. Ik weet pas wat ik ga zeggen als ik het gezegd heb. Elke show is anders. Dat maakt het voor mij ook leuk.” Ook al weet hij zelf nog niet precies hoe zijn ‘Fashionles’ tijdens het congres zal uitpakken, een feestje wordt het zeker, sprankelend en zo nu en dan hilarisch. Compleet met de beste stylingtips en tricks.