Professionele ontwikkeling - werk prive flexibiliteit

Hoe gaan we om met werk- en privéflexibiliteit?

📈 PERSOONLIJKE GROEI

 

Secretaresses in de zorg - nieuwsbrief - 1000x200 - artikel werk- prive flexibiliteit

Sinds de coronapandemie is er steeds meer flexibiliteit in werktijden en -plekken. Flexibel werken levert een hoop voordelen op, zoals de vrijheid om je werk- en privéleven op een manier in te richten die bij jou past. Ook kunnen flexibele werktijden en de mogelijkheid om thuis te werken je helpen om de werkdruk en het stressniveau te verminderen en je concentratie voor een moeilijke klus te verhogen. Maar aan die flexibiliteit in werktijd en werkplek kunnen ook nadelen kleven. Zo kan het de scheiding tussen werk en privé uit balans brengen, waardoor je het gevoel hebt altijd aan het werk te zijn. Ook kan het lastig zijn bij het werkoverdracht naar collega’s en zijn vergaderingen tussen collega’s niet makkelijk in te plannen. Wij vroegen ons af hoe het met de werk- en privéflexibiliteit van medisch secretaresses en secretaresses in de zorg is. Hoeveel mogelijkheden hebben zij tot flexibel werken en hoe combineren ze dat met hun privéleven?

Tekst Ellen Smink

Gea Blom:
“Thuis werken is niet de regel, maar het kan wel .”
Gea Blom (62) is secretaresse zorgbemiddeling bij Ons Tweede Huis in Aalsmeer. Ze werkt 32 uur per week, verdeeld over 4 dagen. Op woensdag is ze vrij. “Tot april vorig jaar werkte ik 4 x 9 uur per week. Dat brak me op. Ik merk dat ik ouder begin te worden. Op woensdag vrij hebben is een heerlijke breek in de week, maar ik ben flexibel als mijn collega graag wil ruilen of in de vakantieperiode. Werk en privé kan ik goed combineren, zeker sinds ik minder lange dagen werk. Ik woon samen en heb geen kinderen meer thuis. Als het echt nodig is, kunnen wij binnen onze organisatie thuis werken. Dat is het voordeel wat is overgebleven na de coronatijd. Het is niet de regel maar het kan wel. Het gebeurt nog weleens dat een collega naar huis moet omdat een kind ziek is geworden. Dan werken ze nog een paar uur thuis. Zelf maak ik er weinig gebruik van, omdat ik geen goede werkplek heb in mijn appartement. De onderlinge werkoverdracht bij parttimers of collega’s die thuis werken, is prima. We werken met Teams waarin we via de chat contact hebben met elkaar en uiteraard pakken we soms ook de telefoon. Flexibel werken heeft zeker voordelen voor de werkende moeders onder ons. Ik vind het ook een voordeel dat je overal kunt inloggen als je nog moet werken.”

Ursula van Os:
“Mijn thuiswerkdag gebruik ik om overleggen uit te werken.”
Ursula van Os (53) is managementsecretaresse bij het Admiraal de Ruyter ziekenhuis (Adrz)  in Goes. Ook zij koos ervoor om vorig jaar van 36 naar 32 uur per week te gaan. Op vrijdag is ze altijd vrij en om de week ook op maandag “De keuze om minder te gaan werken heeft alles te maken met mijn startende praktijk Bewust Energetisch in Beweging, waar ik energetische behandelingen geef. Mijn doel is om uiteindelijk 28 uur bij Adrz te werken. Op de woensdag werk ik standaard vanuit huis. Dit is ontstaan tijdens de coronapandemie. Tijdens deze pandemie werd binnen onze organisatie thuiswerken enorm gestimuleerd, maar ik vind het fijn om dicht(er) bij het proces te zitten, zodat je beter geïnformeerd bent over bepaalde zaken die spelen. Eén dag in de week thuiswerken, ervaar ik wel als fijn. Ik hoef me niet in ‘werkkleding’ te hijsen en de concentratie thuis is beter en meer gefocust, want ik word minder snel gestoord. Mijn thuiswerkdag gebruik ik om overleggen uit te werken. Ook pak ik deze dag taken op, die ik meer geconcentreerd wil uitvoeren. Bij afwezigheid vervangen mijn collega en ik elkaar. Wanneer ik thuis aan het werk ben, is mijn collega op kantoor en andersom. Ik ben tevreden over mijn werk- en privéflexibiliteit. Ik vind één dag thuiswerken een goede balans tussen aanwezig en afwezig zijn op het werk. Ik vind het ook fijn dat ik de donderdag erna weer werkzaam ben bij het Adrz, zodat ik op die dag een duidelijk overzicht kan creëren en daardoor rustig het weekend in ga. Mijn werk is tot op heden goed te combineren met mijn privésituatie. Ik probeer thuis niet in te loggen op de dagen dat ik vrij ben, maar dit lukt me niet altijd. Ik vind het met name prettig om op zondag een moment in te loggen om alvast een overzicht te creëren in mijn mailbox, zodat ik maandag meer ‘geordend’ en overzichtelijk aan de werkdag start.”

Evi Kosters:
“Je moet gewoon niet plannen op woensdag.”
Evi Kosters (27) is managementassistent bij het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch (JBZ). Ze werkt 36 uur per week en is op vrijdag vrij. “De manager voor wie ik werk is vier dagen aanwezig en werkt op vrijdag thuis. Voor mij bestaat ook de mogelijkheid om thuis te werken, maar daar maak ik zelden gebruik van. Mijn manager vindt het fijn dat ik altijd aanwezig ben en dat vind ik zelf ook het fijnst. Ik merk ook dat het voor de collega’s die nooit thuiswerken, prettig is als er altijd bezetting is van een secretaresse/ spil in het web, iemand die even kan helpen met kleine klusjes en een aanspreekpunt op de afdeling is. De momenten dat ik thuiswerk zijn alleen de momenten dat mijn manager soms ook wat eerder op de middag thuis werkt of een dag extern heeft. Zelfs dan heeft het vaak nog mijn voorkeur om wel in het ziekenhuis aanwezig te zijn. Ik haal veel energie uit mijn omgeving en collega’s op het werk. De woensdag is echt een dag dat veel medewerkers zonder direct patiëntencontact, thuis werken. Op zich is het fijn dat iedereen voor dezelfde dag als thuiswerkdag kiest. Zo levert het zo min mogelijk issues op in de planning van afspraken. Je moet dan gewoon niet plannen op woensdag. Samenwerken gaat dan prima per telefoon, mail of digitaal overleg. Is een collega afwezig op de maandag, dinsdag of donderdag dan is dat soms wel lastig voor de samenwerking. Dit zijn bij ons dagen waarop vaak overleg plaatsvindt. Voor mij als secretaresse is het soms lastig plannen als mensen uit een bepaald overleg op verschillende dagen een thuiswerkdag hebben. Digitaal aansluiten heeft niet altijd de voorkeur. Het JBZ is een goede werkgever als het gaat om het combineren van je werk- en privésituatie. Iedere medewerker heeft recht op een thuiswerkdag en er is een tegemoetkoming in de faciliteiten van het thuiswerken, zoals een beeldscherm en bureaustoel. Voor mij is de balans tussen werk en privé op deze manier perfect. Ik ben in het ziekenhuis aanwezig omdat ik dat zelf prettig vind, maar heb ook de mogelijkheid om thuis te werken op momenten dat het beter uitkomt.”

Bianca de Vries:
“Ik snap niet dat mensen werk en privé zo angstvallig willen scheiden.”
Bianca de Vries (53) werkt 24 uur per week verdeeld over drie dagen als officemanager bij D’n Hoef in Lierop. “Onze organisatie biedt de mogelijkheid thuis te werken, maar het heeft de voorkeur dat ik op het werk aanwezig ben in verband met de kortere lijntjes en sneller schakelen. Onderling werkoverleg is een kwestie van goed communiceren, een goede balans tussen thuiswerken en op de werkvloer aanwezig zijn én hoe flexibel iedereen is. Ik herken de voor- en nadelen van flexibiliteit in werktijden en werkplek, maar het is maar net hoe je daarin staat. Zolang je je eigen grenzen kent en aangeeft, je vrijheid krijgt en daar van beide kanten geen misbruik van wordt gemaakt, heeft het alleen maar voordelen. De algemene tendens is dat mensen werk en privé angstvallig willen scheiden. Ik snap dat niet. Ik heb met hart en ziel een baan ‘uitgekozen’. Waarom moet dat dan zo strak gescheiden zijn? Als je dat geforceerd scheiden loslaat, werkt dat heel bevrijdend en wordt het leven zoveel makkelijker. Wat kan het mij schelen als ik een mail van een collega ‘in nood’ beantwoord vanaf een terrasje in de zon op Tenerife. Dat geeft mij een goed gevoel. Ik heb in vijf minuten iemand geholpen en kan daarna weer verder genieten van mijn Sangria. Zolang mensen het niet vanzelfsprekend vinden, werkt dat prima. Dat werkt bovendien twee kanten op. Als mijn broer uit Spanje even op mijn werk aan komt aanwippen voor een kop koffie, kan dat ook. Hoe fijn is dat! Ik hoef mijn grenzen niet te bewaken, omdat dat niet nodig is. De ene week werk ik wat meer, de andere week wat minder. En, inderdaad, soms heb ik het gevoel dat ik daardoor meer met mijn werk bezig ben, maar soms juist ook het tegenovergestelde.”