Hoe kom jij in de flow?

10-10-2017 – Het Afdelings- en Medisch Secretaressecongres van 23 november a.s. wordt dit keer op een wel heel bijzondere wijze afgesloten. Met De Grote Flow Show geven AVK-trainers Frank Schurink en Maarten Fijnaut je op spetterende wijze handvatten om voortaan meer in de flow te werken en beter om te gaan met gedoe. Tussen de bedrijven door ontrafelen ze ook nog even de valkuilen van jouw identiteit. Hoogste tijd voor een voorproefje.

Door Ellen Smink

Om maar meteen met de deur in huis te vallen, wat moeten we ons voorstellen bij De Grote Flow Show?
Frank: “We gaan het vooral hebben over alles wat de flow in de weg staat. Dat zijn de barrières, dat is het gedoe. Gedoe staat dus in de weg van de flow. Hoe meer je gedoe kan managen, hoe meer je de flow laat verschijnen.”

In de aankondiging staat dat jullie je ook gaan focussen op het verschil tussen mannen en vrouwen als het gaat om gedoe. Wat is het grootste verschil?
Maarten: “Mannen en vrouwen ervaren natuurlijk allebei gedoe. Dat gedoe ontstaat doordat mannen en vrouwen elk hun eigen valkuilen hebben. Een man kan zich verliezen in zijn eigen wereld en een vrouw verliest zich makkelijker in zich zorgen maken. Het is hierbij interessant om te onderzoeken wat in de weg staat voor jouw ‘flow’. Waarschijnlijk zitten er straks hoofdzakelijk vrouwen in de zaal. Dan zou de vraag kunnen zijn: hoe gaan wij met ons eigen ‘vrouwengedoe’ om en hoe gaan wij om met irritaties over het gedoe van mannen? We zullen inzicht bieden in de manier waarop het brein werkt en hoe we allemaal ons eigen gedoe vormen. Frank en ik kunnen als mannen natuurlijk niet gaan ‘uitleggen’ hoe je hier als vrouw mee om ‘moet’ gaan. Dat gaat zeker gedoe opleveren.”

Dus mannen en vrouwen ergeren zich aan elkaars gedoe?
Frank: “In plaats daarvan kan je het ook omarmen dat het zo in elkaar zit. Dan ga je ermee om in plaats van je er tegen te verzetten. Hoe meer je je verzet tegen alles wat je dwars zit, hoe meer het dwars zal gaan zitten. Hoe minder je in de flow komt.”

“Wanneer je in de flow zit, kost alles minder energie. Het lijkt alsof dingen vanzelf gaan. Je behaalt resultaat met de minste inspanning.” (Maarten) Maarten Fijnaut
Wat verstaan jullie eigenlijk onder flow?
Maarten: “Wanneer je in de flow zit, kost alles minder energie. Het lijkt alsof dingen vanzelf gaan. Je behaalt resultaat met de minste inspanning. We kunnen daarvan veel leren van kleine kinderen om ons heen. Die zijn over het algemeen gewoon lekker bezig. Die leven het leven en voelen alsof zij de regie erover hebben. Als volwassene zijn we geneigd om te zeggen: ‘ik moet meer flow in mijn leven hebben’, dan lukt het waarschijnlijk niet. Zeg je: ‘dit staat in de weg, dat kost dus energie en houdt me tegen’, dan is het duidelijk waar je mee aan de slag kunt om meer in de flow te komen.”

Frank, jij bent schrijver van het boek Gedoemanagement. Gebruiken jullie de technieken uit dat boek ook in De Grote Flow Show?

Frank: “Absoluut! Mijn definitie van gedoe is: iets wat heel veel tijd en energie vergt zonder dat het je echt iets oplevert. Die tijd en energie zou je veel liever besteden aan dat wat je echt interesseert en dus de flow kan noemen. Maar dat gaat niet, omdat je met gedoe bezig bent. Hoe beter je daarom wordt in gedoemanagement hoe makkelijker je de flow bereikt. Dat je reageert op gedoe komt door de betekenis die je er aan geeft. Het brein werkt met betekenis. We nemen iets persoonlijk op en geven veel betekenis aan de dingen die in ons leven gebeuren. Die betekenis kan er voor zorgen dat je brein op slot komt te zitten. Je ergert je bijvoorbeeld aan wat de ander zegt, terwijl die ander daar niets mee bedoeld heeft. Gedoe is het gevolg van hoe jij een omstandigheid of situatie ervaart; het is jouw reactie op iets waar een vriend of collega heel anders op zou kunnen reageren. Gedoe is iets persoonlijks, iets wat bij jouw hoort en dus iets wat je kunt managen. Je hoeft ook niet te begrijpen hoe het komt, als je het maar herkend. Het is niet goed of fout, maar gewoon iets dat er is. Omarm je gedoe en je geeft je brein en dus jezelf de kans om iets nieuws te leren, nieuwe verrassende inzichten te krijgen die je richting de flow brengen.”

“Gedoe is het gevolg van hoe jij een omstandigheid of situatie ervaart; het is jouw reactie op iets waar een vriend of collega heel anders op zou kunnen reageren.” (Frank) Frank Schurink
Het klinkt wat vaag. Geef eens een voorbeeld.
Frank: “De plannen voor mijn boek lagen klaar. Toch had ik regelmatig een writer’s block. Ik zat dus niet echt in de flow en het schoot niet op. Op een gegeven moment ben ik me bewust gaan worden welk gedoe mij nu tegen hield. Eén van mijn grootste angsten was dat een specifieke neuropsycholoog mij op televisie volledig zou afkraken. Ik merkte dat de angst daarvoor mij enorm stopte. Toen ben ik mij gaan visualiseren dat ik in het programma de ‘Wereld Draait Door’ met die persoon aan tafel zat. Op een gegeven moment maakte het me helemaal niet meer uit of hij er wel of niet zat. Het betekende niks meer; ik zou toch gewoon mijn verhaal vertellen… Vervolgens heb ik het boek in drie maanden geschreven. De kleinere writer’s blocks pareerde ik door in mijn kantoor lekker te gaan dansen op muziek van de The Doors. Daarmee laat ik dan de betekenis los en voel vanzelf het vrije denkvermogen terugkomen en de vrijheid om verder te schrijven.”

Maarten, naast trainingen over gedoemanagement geef je ook trainingen op het gebied van beïnvloeden. Wat is de overeenkomst tussen beide?

Maarten: “Gedoemanagement en invloed ervaren hebben heel veel met elkaar te maken. Gedoe krijg je ook vaak als je controle wil hebben over de dingen. Controle is een illusie. Waar het om gaat is dat je geen controle op dingen hebt maar het wel kan beïnvloeden. Net zoals bij gedoemanagement draait het om keuzes maken over jouw eigen gedrag. Dat is bepalend om iets van de ander gedaan te krijgen. Het begint dus met het inzicht dat je zelf veel meer invloed hebt dan je denkt. Op het moment dat je dat snapt, kan je gaan sturen. Door het net even op een andere manier te zeggen, op een andere manier te kijken, of het op een andere manier aan te vliegen.”

In de aankondiging staat dat tijdens de show de identiteit van de aanwezigen wordt ontrafeld. Spannend! Kun je alvast een tipje van de sluier oplichten?
Maarten: “Dat gaan de aanwezigen zelf doen. Iedereen heeft een identiteit en naar die identiteit kan je op een bepaalde manier kijken. Aan de hand van een model laten we zien hoe je er naar kan kijken. Als je je daarvan bewust bent, zie je bepaalde eigenschappen van jezelf die zorgen dat je vaak getriggerd wordt waardoor je niet in de flow komt. In je identiteit zitten veel overlevingsmechanismen verweven. Hoe meer je daar inzicht in hebt, hoe makkelijker het wordt om in de flow te komen.”

Met welk gevoel gaan de deelnemers straks naar huis?
Frank: “Dat in de flow komen voor iedereen haalbaar is!”

Naast De Grote Flow Show verzorgen Frank Schurink en Maarten Fijnaut ook elk een eigen workshop tijdens Het Afdelings- en Medisch Secretaressecongres van 23 november 2017. Frank verzorgt de workshop ‘Gedoemanagement’. Maarten geeft de workshop ‘Dingen gedaan krijgen, de kunst van het beïnvloeden’.