200x300 - Goede voornemens

Hoe staat het met de ‘goede’ voornemen?

200x300 - Goede voornemensHad jij ze ook op 1 januari? Allemaal goede voornemens hoe je het in het nieuwe jaar anders zou doen. En hoe staat het nu, na een maand ermee? Viel het tegen? Viel het mee, of heb je al die goede voornemens nog op je ‘to-do-lijstje’ staan? Voor je je nu in allerlei bochten gaat wringen om achter al die voornemens groene vinkjes te krijgen, lees eerst even de tips van yoga- en mindfulness docent Cisca Lunenborg van Melzen en trainer, expert onbewuste beeldvorming en dagvoorzitter van ‘Hèt Congres voor Secretaresses in de Zorg’, Anke van Luijt. Grote kans dat je to-do-lijstje een stuk korter wordt.

Tekst Ellen Smink

Neem je niets voor
‘Neem je voor niets voor te nemen”, is de stellige overtuiging van Circa Lunenborg van Melzen. “Heb vertrouwen in het nog jonge jaar en maak elke dag een tikkeltje bijzonder. Blijf dicht bij jezelf en blijf trouw aan wat goed voelt voor jou. Zijn wie je bent, dat brengt geluk.”

Weg met die goede voornemens dus, maar wat dan wel? Cisca: “Na de naweeën van Covid 19 zouden we weer kunnen leven zoals daarvoor. De vraag is alleen of we dat doen. Ik verneem een duidelijk verschil. Het lijkt of mensen meer op zichzelf zijn gericht, op het IK. Ik hoop dat dit zich weer herstelt. Dat we weer een beetje meer omkijken naar elkaar, behulpzaam zijn en aandacht voor elkaar hebben. En verder: geniet van kleine dingen en koester de liefde van hen die je omringen. Zie lichtpuntjes in een donkere nacht. Niets blijft voor altijd moeilijk of zwaar, er komt altijd weer een lichtstraaltje. De echte wereld is wat diverser dan reclame en bladen en Twitter en Insta ons doen willen geloven.” Tijdens het congres van april geeft Cisca de workshop ‘Yoga Mindfulness: van doen naar zijn’, waarin ze je laat zien hoe je vanuit rust kunt handelen en daardoor bewust(ere) keuzes maakt en hoe je, met behulp van mindfulness de balans tussen privé en werk kunt herstellen en slaapstoornissen te lijf kunt gaan.

“De echte wereld is wat diverser dan reclame en bladen en Twitter en Insta ons doen willen geloven.

 

Onterechte verwachtingen
Ook dagvoorzitter Anke van Luijt is niet zo van de goede voornemens. “Wat we van onszelf vinden en hoe gelukkig we zijn wordt in hoge mate beïnvloed door hoe we onszelf ten opzichte van anderen zien. De meeste goede voornemens ontstaan daarom uit een bepaalde ontevredenheid: ‘ik ben te dik’, ‘ik eet ongezond’, ‘ik zou verder moeten komen in mijn carrière’… Die ontevredenheid komt vaak voort uit verwachtingen die mensen creëren naar aanleiding van een ideaalbeeld. En dat ideaalbeeld komt weer voort uit vergelijkingen met anderen die mooier, dunner, succesvoller en/of rijker zijn. Dat noemen we ook wel een opwaartse vergelijking: jezelf vergelijken met iemand die in jouw ogen beter af is dan jij en jij dit niet onmiddellijk kunt bereiken!  Veelal is ons beoordelingsvermogen echter vertekend doordat we onze mindere kwaliteiten vergelijken met iemands beste kwaliteiten. In het brein wordt dan de dorsale anterieure cingulate cortex actief, dit is hetzelfde hersengebied dat betrokken is bij pijn en conflicten.”

Goed is goed genoeg
Onterechte goede voornemens dus. Maar wat moeten we dan wel doen? Anke: “Vergelijk jezelf liever met je eigen verleden: hoe deed je het vorig jaar? Wat heb je sindsdien geleerd? Wat gaat al goed? Welke verbetering is onlangs gelukt? En zet daarop door; dat is ook makkelijker vol te houden. Als je jezelf uitsluitend onder voorwaarden accepteert, dan hang je een opvatting aan dat je niet langer waardevol bent wanneer je niet aan die voorwaarden voldoet. Wat vind jij belangrijk in het leven en hoe kun jij daar meer naar toe bewegen en trouw aan blijven’, aldus Anke. Haar tip? “Kies voor een leven dat bij jouw waarden past. Dan heb je de waardering van anderen steeds minder nodig. Goed is goed genoeg! Perfect wordt het nooit, ondanks dat sociale media ons dat wil laten geloven.”

“Goed is goed genoeg. Perfect wordt het nooit.”