“Kiezen? Ik kies er juist voor om niet te kiezen.”

Multi-instrumentalist, componist, acteur en zanger Diederick Ensink:

“Kiezen? Ik kies er juist voor om niet te kiezen.”

In zijn eentje brengt Diederick Ensink (35) een compleet symfonieorkest tot leven. Hij bespeelt maar liefst tien instrumenten, zingt bepaald niet onverdienstelijk, schrijft songteksten, componeert (film)muziek en, oh ja, hij is ook nog acteur. De afgelopen jaren speelde Diederick, die in 2013 de halve finale van ‘Holland’s got talent’ bereikte, in uiteenlopende theaterproducties. Ook dit jaar toert hij weer door het land met onder andere de theaterversie van Pluk van de Petteflet en zijn eigen soloprogramma Diederick’s Debuut. Tijdens het Secretaressecongres wacht hem een nieuwe uitdaging: alle aanwezige secretaresses ‘omscholen’ tot muzikale koorzangers. Hoogste tijd voor een nadere kennismaking.

Tekst Ellen Smink

Je bespeelt tien instrumenten. Waar begon het mee?
“Ik ben begonnen met pianoles, maar dat was in eerste instantie niet zo’n succes. Mijn ouders zeiden: ‘je moet één sport doen en één instrument bespelen, want dat is goed voor je ontwikkeling’. Toen ben ik op 7-jarige leeftijd met viool begonnen. Op de middelbare school merkte ik dat ik zowel het schooltoneel als muziekinstrumenten ontzettend gaaf vond. Op een gegeven moment moest de sport wijken voor nog meer kunst, want ik raakte er aan verslaafd. Dat heeft zich doorgezet toen ik naar het conservatorium ging om Muziektheater te studeren. Daar heb ik, naast viool en piano, nog wat meer instrumenten om me heen verzameld. In het voorlaatste jaar wilde het conservatorium dat ik koos: óf vol voor Muziektheater (zang, acteren en een te verwaarlozen aandeel dans) gaan, óf voor viool. Dat heb ik geweigerd. Waarom moet ik kiezen? Ik kies er juist voor om niet te kiezen. En daar heb ik nooit spijt van gehad.”

En ondertussen groeide het aantal muziekinstrumenten…
“Na mijn studie werd ik in theaterproducties meerdere malen uitgedaagd om een ander instrument te bespelen. Ik vond dat wel lekker, want daardoor had ik een excuus om weer een nieuw instrument in huis te halen. Toen ik eenmaal piano en viool kon spelen, merkte ik dat het wel ‘makkelijk’ is om een x-aantal andere instrumenten tot een bepaald niveau ook te spelen. Ik kan niet met elk instrument in een klassiek orkest, maar ik heb wel een manier gevonden om ze allemaal een beetje te bespelen. Als ik nu ergens optreed heb ik meestal zo’n stuk of tien instrumenten bij me om op te spelen. Dat is wat ik het liefste doe, want ik ben weg van muziek en muziekinstrumenten.”

Multi-instrumentalist, componist, zanger, acteur… Je bent moeilijk in een hokje te plaatsen. Geldt ook hier de drive om niet te willen kiezen?
“Overal waar ik optreed, kom ik met mijn viool aan. Dus iedereen denkt, dat is die zanger die viool speelt. Het afgelopen halfjaar heb ik, voor zover het door corona kon, voor het eerst mijn solovoorstelling ‘Diederick’s Debuut’ gedaan. Daarin neem ik het publiek mee in een tour langs allerlei soorten liedjes en diverse genres. Ik houd zoveel van muziek dat ik de drive heb om constant al mijn inzichten en kennis over muziek te delen, zonder dat het teveel abracadabra wordt. Ik wil dat muziek voor iedereen tastbaar en vatbaar is. Daardoor ga je op een andere manier naar muziek luisteren. Het is spannend en het is ontspanning voor iedereen.”

Privé ook zo druk met van alles?
“Nou, ik houd wel van avontuur en ondernemen. Als ik iets doe, wil ik er ook voor gaan en wil ik er alles voor geven. In de periode dat we door corona binnen zaten, ben ik filmmuziek gaan componeren. Dat wilde ik altijd al doen en nu had ik er de tijd voor. En het kon gewoon! Dat is mooie instrumentale muziek maken. Ik zat avonden achter de piano met mijn laptop waarin een heel orkest zit. Ik heb een paar filmmuziekjes gemaakt en die heb ik op Spotify gezet om mijn droom uit te laten komen. Dus ook in mijn privéleven sijpelt muziek constant door. Ik ben verloofd en we hebben een kat. Die kat is trouwens de enige die het niet leuk vindt als ik viool speel. Zodra ik mijn viool pak, draait ze zich met haar rug naar me toe en vlucht naar een andere kamer. Ze kan dat geluid niet aan. Vindt ze kattengejank.”

Wat kunnen we op het Secretaressecongres van je verwachten?
“Ik doe verschillende dingen. Ik zing, terwijl ik mezelf op de piano begeleid, ik breng met verschillende instrumenten een orkest tot leven en ik laat iedereen in de zaal meezingen. Ik heb een mooi refrein dat we samen gaan doen. En ja, dat gaat ook echt goed klinken. Ik ben ervan overtuigd dat iedereen kan zingen. En dat ga ik bewijzen!”