Over mindfulness en yoga

22-06-2017 – “Mindful is dat je lekker relaxed kunt leven zonder overal een oordeel over te hebben of je druk over iets te maken.”

Cisca Lunenborg van Melzen werkt als medisch secretaresse op de verpleegafdeling oncologie, urologie en longgeneeskunde bij de Treant zorggroep, locatie Ziekenhuis Bethesda in Hoogeveen. Daarnaast is ze sportlerares, (kinder)yogadocent en geeft ze mindfulness-trainingen aan volwassenen en kinderen. Tijdens  het Afdelings- en Medisch Secretaressecongres in november leidt ze de workshop ‘Yoga mindfulness: van DOEN naar ZIJN’. In dit artikel geeft ze alvast wat tips hoe je met de drukte in je hoofd kan omgaan en de kwaliteit van je leven kan verbeteren door vanuit rust te handelen.

Door Ellen Smink

Mindfulness helpt niet alleen bij het hanteren van stress maar ook bij het verminderen van slaapstoornissen en het herstellen van balans tussen privé en werk, weet Cisca uit eigen ervaring. “Ik was vroege heel anders dan nu. Ik kon me om de kleinste dingen druk maken. Als een collega iets had vergeten, riep ik geïrriteerd: hoe kan je dat nou vergeten, het was zó belangrijk. Als ik nu merk dat een collega iets is vergeten, denk ik: ze heeft het zeker niet gezien, en los ik het zelf even op. Als je mindful bent in je privéleven, dan gaat dat automatisch ook door in je werk en als je in je werk mindful bent, gaat het door in je privéleven.”

Druk, druk, druk
Over mindfulness zijn hele boeken geschreven. Cisca heeft er minder woorden voor nodig. “Mindful is dat je lekker relaxed kunt leven zonder overal reacties op te geven, een oordeel over te hebben of je druk over iets te maken. Mensen vinden tegenwoordig overal iets van. Waarom zou je? Tegenwoordig is iedereen altijd maar aan het vliegen: ik moet nog dit, ik moet nog dat… Altijd maar druk, druk, druk. Bedenk wat het belangrijkste is en doe dat eerst. Pak daarna pas het volgende op in plaats van ‘op de hobbel’ bezig te zijn door alles tegelijk te willen doen. En neem de tijd voor datgene waarom het echt gaat, om te eten of tijd te nemen voor je familie en vrienden in plaats van het allemaal even snel te doen.”

Relaxed leven
Het lijkt makkelijker gezegd dan gedaan. Aan de andere kant is Cisca ook ervaringsdeskundige. Naast haar 32-urige werkweek als secretaresse is ze ook sportinstructrice, yogadocent en mindfulness (kinder)trainer. Druk dus? Ze lacht vrolijk. “Ja, dat zeggen mensen wel vaker. Toch heb ik een relaxed leven. Ik ben een positief mens, sta positief in het leven, ik heb geen kinderen meer in huis en mijn man laat me heerlijk mijn gang gaan. Als ik uit mijn werk kom, rij ik rustig naar huis, kleed me om, eet wat en rijd weer rustig naar de sportlessen om daar vervolgens weer heel veel energie van te krijgen. Daar komt bij: ik zit niet op Facebook of Twitter en beantwoord pas mijn berichtjes als ik daar tijd voor heb.  Zo’n Iphone of andere mobiel neemt zoveel tijd in beslag. Ik heb alle geluidjes van mijn IPhone gehaald en niemand kan zien  of ik wel of niet online ben en of ik het berichtje wel of niet gelezen heb.”

Zweverig gedoe
Bij Cisca’s yogalessen lopen mindfulness en yoga vaak in elkaar over. “Het een vloeit in het ander over. Yoga is ook een soort van meditatie, omdat je bewust moet zijn met wat je doet en niet overal met je gedachte heen zwalkt.” Hoe enthousiast ze er nu ook over is, aanvankelijk moest Cisca maar weinig van yoga weten. “Ik vond yoga maar een zweverig gedoe. Tot ik op een dag, waarop allerlei sportdemonstraties werden gegeven, kennismaakte met power yoga, wat op zich best prestatiegericht is. Ik ben toen de opleiding voor docent gaan worden. Toen ik eenmaal docent power yoga was, ben ik gaan zoeken naar andere vormen van yoga, zoals easy flow yoga wat een stuk zachter is dan power yoga. Vervolgens ging ik allerlei workshops doen, kwam er meditatie bij en ben ik een aantal dagen in retraite gegaan. Zo werd ik me bewust dat het niet om de power gaat maar om de innerlijke mens en hoe je  in leven staat.”

Cisca’s tips
Het duurt nog even voordat Cisca haar workshop geeft op het Afdelings- en Medisch Secretaressecongres. Vandaar nu alvast wat tips van haar.

Tip 1: Glimlach
“Het komt je vast bekend voor. Op je werk rinkelt de hele dag de telefoon. Gek word je ervan!
Adem de volgende keer als de telefoon gaat eerst even in en uit en zet voor je opneemt een glimlach om je mond. De andere kant hoort dan niet dat je het druk hebt maar wel dat je een vrolijke stem hebt. Dat werkt aan beide kanten een stuk prettiger.

Tip 2: Omgaan met pestgedrag
Collega’s die een soort van pestgedrag vertonen, zullen er altijd zijn. Waar het om gaat is dat jij daar mindful mee omgaat. Ga eerst bij jezelf te rade of jij zelf iets doet wat je collega triggert. Als dat zo is, ga dan in gesprek. Kom je er tijdens het gesprek niet uit, denk dan mindful: okay we klikken niet samen, de ander is hoe zij of hij is en ik ben hoe ik ben. Als je dat doet, haal je al een hele lading weg. Als jij je elke keer opnieuw door die ander laat triggeren, zit je jezelf steeds maar weer op te naaien. Veel beter kan je dan tegen jezelf zeggen: okay ik heb mijn best gedaan om het met hem of haar leuk te krijgen maar het lukt niet, dus laten we er gewoon het beste van maken. Dat is moeilijk maar het help je wel.

Tip 3: Laat het woordje ‘moeten’ weg
Laat het woordje ‘moeten’ eens weg: ik moet nog naar de winkel, ik moet moet nog eten, ik moet nog dit, ik moet nog dat… Zeg gewoon: ik wil nog even naar vriendin en ik ga eten. Probeer eens niet zoveel te moeten en vervang dat woordje.