Stoot je stress weg!

03-10-2018 – Stress is anno 2018 beroepsziekte nummer één. Het loslaten van die stress is essentieel voor goed en gezond functioneren. Van alle kanten horen we dat Mindfulness de methode bij uitstek is om stress te verlichten. Maar wat als die methode je een beetje te rustig is en je de stress op een actievere manier te lijf wil gaan? De Rotterdamse trainer/coach Cor van Drieberge, beter bekend als ‘Cor the Coach’, heeft daar wat op gevonden. Hij ontwikkelde De Boksende Coaching methode. De manier om je stress weg te stoten, vertelt hij in dit interview.

Door Ellen Smink

Al op zijn zeventiende begon Cor van Drieberge (32) met het geven van fitnesstrainingen in de sportschool. Ondertussen beoefende hij zelf ook diverse vechtsporten. In de loop der jaren ontwikkelde Cor zich als een gewaardeerd coach met niet alledaagse coachingstijlen. Hij gebruikt vechtsporten als trainingsmethode bij onder andere teambuilding en teamcoaching en als een tool om het coachende effect te versterken. “Bij een ieder zal dit een andere reactie oproepen”, zegt Cor, die benadrukt dat alles met een bewuste dosis veiligheid gepaard gaat, omdat er vooral geen blessures mogen ontstaan. Elkaar in elkaar slaan is er bij de Boksende Coaching methode dus niet bij. Sterker nog, je hoeft voor deze methode niet eens lijfelijk met de ander contact te hebben.

Opgekropte stress
“Ik heb spelenderwijs geleerd wat het lichaam allemaal kan doen als het onder druk staat en als er geen beweging in zit”, zegt Cor. “Toen ik fitnessinstructeur was, merkte ik al heel gauw wat er in een leven gebeurde en welke frustraties in de weg zaten. Ook merkte ik dat emoties niet alleen in je hoofd zitten, maar ook een plek in je lijf krijgen. Denk maar aan het gezegde: een knoop in je maag hebben. Ook last van je schouders, pijn in je nek of rugpijn heeft vaak eerder een emotionele lading dan dat het fysiek is. Doordat ik vechtsport toepas, kan ik intuïtief die pijn bij iemand aanraken. In lichaamstaal zit nog een groot grijs gebied. Op dat non-verbale weten we niet altijd in te spelen. In de wereld van de gezondheidszorg is stress een groot issue. Vaak wordt die opgekropt en niet op een goede manier los gelaten, wat er toe leidt dat je in de onderlinge samenwerking elkaar ook niet altijd goed begrijpt. De Boksende Coaching methode helpt je die stress los te laten door hem letterlijk weg te stoten.”

Opkomende gedachtes
“Vechtsport is een van de manieren waarop je op een heel natuurlijke manier jezelf kan uiten”, is de stellige overtuiging van Cor the Coach. “Daar heb ik een veilige methode omheen bedacht. Veiligheid staat bij mij voorop. Zeker als iemand boos op iemand is, of verdriet heeft en dat wil uiten moet hij of zij dat wel op een veilige manier kunnen doen. Door te stoten en te bewegen kan je ook echt loslaten en dat voelt als een enorme verlichting. Ik hoor regelmatig dat dat loslaten hiermee veel verder gaat dan door er alleen maar over te praten. Door te bewegen komen er gedachtes naar boven. Ik heb met een vrouw gewerkt die veel last van buikpijn had. 20 jaar geleden had ze een behoorlijke traumatische ervaring gehad, maar die had ze diep van binnen weggestopt, waardoor ze er al die jaren niet meer aan had gedacht. Door de bewegingen kwam het ineens weer naar boven. Toen heeft ze dat letterlijk van zich af kunnen slaan; een hele ontlading van iets wat 20 jaar vast in haar buik had gezeten.”

Life is a game
Volgens Cor van Drieberge verloochenen we ons primaire wezen door te veel stil te zitten. “Als kinderen klein zijn, zijn ze veel meer fysiek bezig. Ze stoeien, klauteren, maken ruzie, bewegen. Dat doen we tot een jaar of vier en daarna worden we in school gezet. Dan hebben we net geleerd hoe we moeten bewegen en praten, en dan is het: ‘zit stil en houd je mond’. Op een gegeven moment zit je de hele dag. Dat leidt er toe dat je je niet meer goed kan uiten. Je wordt al snel alleen maar naar je hoofd gebracht terwijl er ook nog een heel lichaam is.”
En dat lichaam moet aan de arbeid bij De Boksende Coaching methode. Dus allemaal naar de sportschool? “Nee, hoor dat hoeft niet. De Boksende Coaching methode kan je ook gewoon in je eentje thuis doen door bijvoorbeeld in de lucht te stoten. In de workshops die ik over deze methode geef, leg ik je in tien minuten de basisstappen uit, waardoor je meteen aan de slag kunt. Het is een combinatie van bepaalde oefeningen en ademhalingstechnieken. Doordat je beweegt gaat alles sneller stromen en geef je ruimte aan jezelf.”
Ruimte om te spelen, bijvoorbeeld. Op zijn website lezen we dat ‘Life is a game, play ‘ Cors credo is. “Als het leven eindigt, is het: game over. Ik vind het spelend element heel belangrijk. Je mag het leven zien als een spel. Soms is het leuk, soms minder leuk. Het belangrijkste vind ik dat je actief mee doet en niet aan de zijkant blijft staan. Durf naar voren te komen!”

Cor van Drieberge verzorgt op het 20e Afdelings- en Medisch Secretaressecongres op 22 november a.s. een workshop over De Boksende Coaching methode. Deelnemers gaan actief aan de slag met deze methode en krijgen praktische handvatten om de werkstress uit het lichaam en hoofd te halen.