200x300 - Secretaressecongres 17 november 2022

Terugblik Secretaressecongres 17 november 2022

“Je wordt echt in de watten gelegd.”

“Het voelt als een dagje uit voor jezelf”, vatte een van de deelnemers het Secretaressecongres van 17 november in De Reehorst in Ede samen. Ook de andere reacties na afloop waren lovend, “Interessante workshops over aansprekende onderwerpen, inspirerende sprekers en vakinhoudelijk heb ik weer nieuwe dingen geleerd.” De sfeer van de dag, of zoals een van de deelnemers het noemde: ‘de positieve vibe’, werd eveneens alom geprezen. “Je wordt echt in de watten gelegd”, aldus een van de secretaresses. Samen met dagvoorzitter Anke van Luijt blikken we terug op een bijzondere dag.

Tekst Ellen Smink

Anke van Luijt Anke: “Om 7.15 uur stap ik in mijn auto, Ik mag weer dagvoorzitter zijn op het leukste congres van Nederland. Bij binnenkomst in De Reehorst zie ik al bekende gezichten van de staf, de ondersteuning en de eerste secretaresses die aanwezig zijn. De sfeer is goed, de energie van dat wat ons te wachten staat is zinderend. We hebben er zo ongelofelijk veel zin in!”

 

Check-in
Terwijl elders in De Reehorst de binnendruppelende secretaresses worden getrakteerd op koffie, thee en wat lekkers, vindt op het grote podium de check-in plaats. Werkt alles naar behoren? Zijn er geen lichten die in de ogen van de sprekers schijnen? Is het geluid goed? Werken de filmpjes? Anke: “Ik lees voor de laatste keer mijn teksten door, maak daar waar nodig aantekeningen en praat even voor met Aukje Nauta, onze eerste gastspreker. Alles is afgestemd, we kunnen! En dan begint het aftellen, de zaal loopt langzaamaan vol. Mijn hart ook. Dank lieve deelnemers dat jullie in zulke trouwe getalen naar ons toe blijven komen. Het is en blijft daarom voor mij een van de mooiste opdrachten van het jaar!”

Aukje Nauta
Psychologe en hoogleraar Aukje Nauta is in vorm! Met haar lezing ‘Nooit meer doen alsof’ spoort zij de secretaresses in de zaal aan om schaamte te leren herkennen en uiten. De schaamte voorbij; Aukje is de verpersoonlijking hiervan in optimaforma! De lachsalvo’s klinken door de zaal, evenals de geluiden van herkenning. Aukje is open, kwetsbaar en een verademing. Ze luistert naar de schaamte waarmee de secretaresses kampen en adviseert wat we daaraan kunnen doen. Omarmen is haar devies: ‘zie het als je krachtbron!’ Een mooie boodschap als dagopening!

Workshops
Na het plenaire gedeelte en de ochtendpauze is het tijd voor de eerste serie workshops die in verschillende kleinere zalen worden gehouden. Na de lunch volgt de tweede serie. De deelnemers konden vooraf kiezen uit maar liefst acht uiteenlopende workshops. Van Yoga en Mindfulness tot ‘Slim Notuleren’ en ‘Moderner Schrijven’. Van ‘Vernieuwende Outlook-tips’ tot adviezen hoe je een coachende secretaresse kunt worden. Ook Anke, die naast dagvoorzitter trainer/consultant Onbewuste Beeldvorming is, geeft zowel in de ochtend als in de middag een workshop. Zij heeft het over vooroordelen die ons beoordelingsvermogen en beslissingsgedrag kunnen beïnvloeden en geeft tips hoe we die de baas kunnen blijven.
Het ruime aanbod aan workshops had maar een nadeel: keuzestress. “Ik vond het echt lastig om te kiezen. Ik wil gewoon alles meemaken”, aldus een van de deelnemers.

Gezellig samenzijn tijdens de lunch
Tussen de twee workshopblokken staat er een overvloedige lunch gepland die letterlijk voor ieder wat wils biedt, tot glutenvrije gerechten aan toe. Die overvloedigheid blijkt niet alleen op het eten en drinken te slaan. Overal wordt geanimeerd met elkaar gesproken en gelachen. Hier en daar vinden hernieuwde kennismakingen plaats: Hé jij ook weer hier! Kortom, de sfeer zit er goed in.

Erik Scherder nieuwsbriefErik Scherder
Na de tweede workshopronde en de middagpauze krijgt prof. dr. Erik Scherder de taak om met zijn lezing de dag af te sluiten. Anke introduceert hem als ‘de meest charmante wijsgeer van Nederland op het gebied van het brein’ en de zaal lijkt het daarmee roerend eens. “Een beetje stress is gezond”, zegt Scherder, “maar teveel stress kan grote gevolgen hebben”. Veel deelnemers herkennen dit met de hectische baan die zij hebben. Met humor en vragen weet de breinprofessor vervolgens de zaal aan zich te binden. Hij heeft zich oprecht verdiept in de doelgroep en kan moeiteloos allerlei voorbeelden noemen van situaties waarmee de deelnemers kampen. “We moeten wat meer lummelen en wat meer uit het raam staren”, adviseert Scherder. Momenten dat we ons vervelen zijn volgens hem  juist perfecte momenten voor ons brein om in de zogenaamde ‘Default Mode’ te komen, ofwel: de dwaalmodus waarin ervaringen worden verwerkt, informatie wordt opgeslagen en verbanden worden gelegd. Al lummelend eindig je vaak in een oplossing van iets waar je al enige tijd mee worstelt. Vanaf nu mogen we dus ongegeneerd uit het raam kijken als we aan het werk zijn. En als iemand vraagt waarom je niets doet, zeg je: “Ik doe wel degelijk iets, ik heb zojuist mijn oplossingsbrein geactiveerd!”

Energie voor tien
De dag loopt ten einde. Organisatie, sprekers en deelnemers praten onder het genot van een drankje en een hapje nog even na in de foyer. De reacties op het congres zijn positief. “Een goede afwisseling van lezingen, workshops en pauzes, en een heerlijke lunch die heel leuk gepresenteerd werd”, aldus een deelneemster. Dan zit de dag erop. Bij het weggaan, ontvangen alle congresgangers een tasje met inhoud. Ook Anke maakt zich op om weg te gaan. Moe? Anke: “Welnee! Ik merk dat ik nog energie heb voor tien, zo inspirerend en fantastisch was het vandaag. Ik leg de mooie bos bloemen en de fles wijn die ik mocht ontvangen achter in de auto. Straks, bij thuiskomst gaat de kurk eraf. Proost allemaal, het was gewoon weer geweldig! Op naar het volgende congres op 20 april. Deze dag staat alweer met dikke vette letters in mijn agenda!”