Cisca Lunenborg van Melzen over mindfulness en yoga – Van druk doen naar relaxed zijn

Ze is een van de vaste gezichten van het secretaressecongres. In april is ze er voor het zevende jaar op rij weer bij. Cisca Lunenborg van Melzen. Haar workshop ‘Yoga Mindfulness: van doen naar zijn’ is vrijwel als eerste volgeboekt en wordt keer op keer beoordeeld met dikke 8. “Je wordt er zo lekker loom van’’, zei een van de deelnemers aan het eind van een workshop. Voor wie niet wil wachten tot april heeft Cisca nu al wat tips.

Tekst Ellen Smink

Naast haar werk als yoga-docent, sportinstructrice en mindfulness-trainer heeft Cisca Lunenborg van Melzen ook nog eens een 32-urige werkweek als medisch secretaresse bij de Treant zorggroep in het ziekenhuis Bethesda. Hoe houdt ze al die bordjes hoog? “Ik zit op een hele drukke afdeling. Hoe je met die drukte omgaat, heb ik ook moeten leren. Het is net als met yoga. Daarbij gaat het er helemaal niet om of je je been in je nek kunt leggen, of met je handen je voeten kunt raken. Het gaat erom dat je je lijf voelt. Dat je bewust naar je lichaam luistert en stopt als je niet verder kan. Dat geldt in feite ook voor je werk. Als er van alles op me af komt, haal ik eerst even adem. Dan kijk ik wat het eerste moet gebeuren en daar ga ik rustig mee verder. Als collega’s komen vragen of ik even een momentje heb voor dit of dat, zeg ik: natuurlijk, maar vind je het goed dat ik eerst dit even afmaak. Zo kan ik afmaken waar ik mee bezig was en heb ik daarna weer alle aandacht voor mijn collega.”

Je rust vinden
“Het gaat erom dat je bewust met je werk bezig bent en daarin ook je rust kunt vinden”, weet Cisca uit ervaring. ”Zorg dat je de tijd neemt om je werkzaamheden goed te doen in plaats van alles maar snel, snel te willen doen. Door mindfulness heb ik die rust gekregen. Ik loop rustiger. Ik drink bewust mijn thee en geniet ervan. En soms zoek ik die rust zelf op. Als ik zie dat tussen de middag heel veel collega’s in de koffiekamer zitten te lunchen, ga ik in mijn eentje naar buiten een rondje wandelen. Even een frisse neus halen. Zo haal ik mijn rustmomentjes. Die rustpunten zijn voor mij heel belangrijk. Tegenwoordig is iedereen maar druk, druk, druk. Veel mensen lopen tegen een burn-out aan.  Dat komt omdat ze bijna geen rust meer vinden.”

Altijd aan staan
De reden waarom we die rust niet vinden, ligt, volgens Cisca, in het feit dat we ‘altijd maar aan staan’. “Dat geldt vooral als je een druk gezin hebt met kinderen. Ik zie het ook bij mijn schoondochter. Dat begint al ’s ochtends vroeg: hup uit bed, opschieten, gauw naar school, snel naar je werk… Doordat je zo druk bent, ga je voorbij aan je gevoel. Neem voordat je de deur uitgaat even een adempauze: adem in, adem uit. Als je dat vijf keer bewust doet, ga je daarna rustig de deur uit. Jij gaat rustig naar je werk en je kinderen gaan veel rustiger naar school. Je kunt ook heel even gaan zitten en jezelf de vraag stellen: hoe voel ik me op dit moment, wat is er allemaal in mijn lichaam gaande? En ja, dan hoor ik vaak dat daarvoor geen tijd is. We hebben geen tijd meer om even vijf minuten stil te zitten, maar vinden wel een halfuur of een uur de tijd om te facebooken of te whatsappen.”

Uit die telefoon!
Het veelvuldige gebruik van onze mobiel, is Cisca een doorn in het oog. “Ook op mijn werk loopt iedereen met een mobiele telefoon in de handen. Afgelopen maandag stond ik met een collega in de lift die ik al heel lang niet had gezien. Ik zei: hé wat leuk je te zien, hoe is het met jou? Ze antwoordde: ‘Ja, goed’ en pakte vervolgens haar mobiel en ging appen. Ik zei: als je nu dat ding niet in je handen had gehad,  hadden we even gezellig een gesprekje met elkaar kunnen voeren.

Ze zuchtte en gaf me gelijk. Vervolgens zeiden we elkaar gedag, want de lift was op de afdeling waar ik eruit moest. Op zulke momenten vraag ik me weleens af in wat voor wereld we leven. Wanneer heb je nu eens rust als je altijd maar op deze manier aanstaat. Mensen zeggen tegenwoordig wel dat ze het zo druk hebben, maar ondertussen pakken ze wel ieder moment de telefoon. Dan denk ik: ga rustig aan je werk en laat die telefoon in je tas. Die heb je helemaal niet nodig. Je bent op je werk. Gebeurt er iets thuis, dan weten ze je te vinden.”

Minder stress en meer slaap
Stress hanteren, verminderen van slaapstoornissen en het herstellen van de balans tussen privé en werk. De aankondiging van Cisca’s workshop lijkt een ware belofte op een beter leven. Cisca lacht. “Stapje voor stapje! Natuurlijk kan je mindfulness trainingen gaan volgen. Dan krijg je acht weken lang twee uur per week een training. Dat is harstikke mooi, maar je krijgt zoveel opdrachten erbij dat je daar nauwelijks nog aan toe komt. In mijn workshop zeg ik altijd: begin met één ding dat je wilt veranderen, Je bedenkt zelf wat dat is. Minder op je mobiel kijken, bijvoorbeeld. Als je daarvoor kiest, maak dan een schema met hoe vaak je wil kijken en wanneer je je telefoon wil uitzetten. Plan dat in en ga er net zo lang mee door tot dat het helemaal in je systeem zit. Pak daarna pas het volgende aan. Rustig eten bijvoorbeeld en niet tegelijkertijd ook nog de krant lezen. En nee, ik ben zelf echt niet altijd mindful bezig. Ik vind het ook lekker om mijn krantje erbij te pakken als ik mijn boterham eet. Dat is dan wel niet mindful, maar het is wel een bewuste keuze die ik zelf heb gemaakt.”
En hoe zit het met dat beter slapen? Cisca: “Doe een halfuur voordat je naar bed gaat de televisie uit en kijk niet meer op je telefoon of op je laptop. Ga even rustig zitten. Er komen dan ongetwijfeld allerlei gedachten op. Misschien bedenk je als eerste wat voor vervelende dag het was. Vraag je dan ook af wat er die dag leuk was. Adem daarna nog even een poosje rustig in en uit en ga dan lekker naar bed. Geloof me, je slaapt een stuk beter.”

Workshop nooit hetzelfde
Wie al enkele workshops van Cisca heeft bijgewoond, kan het beamen: Cisca’s workshop is nooit hetzelfde. “De ene keer heb ik een Yoga Nidra oefening waarvan je ’s ochtends energie krijgt en waarvan je ’s avonds lekker rustig wordt. De andere keer doe ik een ontspanningsoefening met klankschalen of een loop- of bodyscan-mindfulnessoefening .” Hoe verschillend de workshops ook zijn, het resultaat is hetzelfde: de deelnemers ervaren de workshop als een eldorado van rust. Cisca: “Dagvoorzitter Anke van Luijt was laatst quasi aan het mopperen tegen de deelnemers van mijn workshop: ‘Als jullie bij Cisca zijn geweest krijg ik jullie gewoon niet mee, zo relaxed zijn jullie’. Haha, dat was ook precies mijn bedoeling!”