Veel geleerd en vooral ook genoten

04-06-2018 – Hoe leuk is het om in plaats van een bloemetje een dagje congres te krijgen? Petra, Toos en Ursula namen deel aan het 19e Afdelings- en Medisch Secretaressecongres dat uitgerekend op Secretaressedag 2018 plaatsvond. Lees wat zij van het congres vonden.

Door Ellen Smink

Petra Blok-Kalteren: “Het leukste is het ontmoeten van andere secretaresses uit het hele land.”

Petra Blok-Kalteren is medisch secretaresse op de afdeling algemene chirurgie van het ziekenhuis Rijnstate. Voor haar was het congres een hernieuwde kennismaking. “Ik was bij het allereerste secretaressecongres, destijds in Ede. Al die jaren daarna was er geen gelegenheid om een congres bij te wonen; dit jaar lukte dat gelukkig wel! Het leukste op zo’n dag is toch het ontmoeten van andere secretaresses uit het hele land, waarmee je veel informatie kan delen over de inhoud van het werk.” Volgens Petra is het congres de afgelopen jaren in kwaliteit toegenomen. “De dagindeling en workshops waren duidelijk professioneler en de algehele organisatie bijzonder goed opgezet. Het algemene ‘plaatje’ had ik wel verwacht, maar dit was toch zogezegd ‘Congres 2.0’. Ook het begin en de afsluiting door de dagvoorzitter was inspirerend, luchtig en trof de juiste toon.”

Workshop Breinvriendelijk werken
Petra koos onder andere voor de workshop Breinvriendelijk werken. “De workshop over hoe het brein werkt was zo nu en dan een eyeopener. Het werd erg leuk gebracht en ik heb er zeker wat van geleerd, onder andere hoe je het meest effectief bent en hoe je het werk het beste kan verdelen in verband met je energie die wisselt over de dag. Ook het inzicht om vooral niet twee lastige taken tegelijk te doen, is iets om rekening mee te houden. Dat werkt echt in de praktijk.”

Toos Machielsen: “Even een moment voor jezelf”

Toos Machielsen is in het dagelijks leven werkzaam op de afdeling intensive care van een groot ziekenhuis en volgde onder andere de Yoga-Mindfulness workshop. “Van nature ben ik uitstekend in staat een versnelling terug te gaan. Dat moet wel in dit dynamische vak. Juist als er van alles gebeurt, is het goed om even bewust een momentje voor jezelf te nemen en zo weer in je kracht te komen. De docent gaf ons daarvan tijdens de workshop Yoga-Mindfulness mooie voorbeelden. Ik vind het sowieso fijn om als secretaresse beloond te worden in de vorm van deze dag.”

Workshop Yoga-Mindfulness
Echt hard gewerkt werd er niet tijdens de workshop Yoga-Mindfulness van medisch secretaresse en  yoga- en sportdocent Cisca Lunenborg van Melzen. Genoten werd er des te meer! Cisca liet de deelnemers diverse oefeningen doen waarmee ze op een zeer relaxte wijze duidelijk maakte hoe je met de drukte in je hoofd kunt omgaan en hoe je je kwaliteit van leven kan verbeteren door vanuit rust te handelen. Vooral de klankschaal sessie aan het einde van de workshop werd door veel deelnemers als een verrassend cadeautje ervaren.

Ursula van Os: “Ik vond het de autorit van 2,5 uur meer dan waard.”

Ursula van Os is managementsecretaresse OK Complex en ICT van het Admiraal De Ruyter Ziekenhuis in Zeeland. Haar teamleider OK attendeerde haar op het Afdelings- en Medisch Secretaressecongres . “Toen zij dit zei, dacht ik: hoe leuk is het om in plaats van een bloemetje te krijgen (de dag van het congres was ook secretaressedag, red.) een dagje naar een congres te gaan. Vervolgens heb ik mijn beide collega’s overgehaald om mee te gaan. Ik heb genoten van de dag en ik vond het ontzettend goed georganiseerd. Persoonlijk ben ik niet zo van het massale. Toch had ik niet echt last van de ‘drukte’; de lunch was fantastisch en de dag is voorbij gevlogen. Ik vond het de autorit van 2,5 uur meer dan waard. Het is ook fijn om je collega’s buiten het werk beter te leren kennen en het is toch een stukje ontspanning zo een dag.”

Workshop Slimmer werken met Outlook
Ursula woonde onder andere de workshop Slimmer e-mailen met Outlook bij. “Aan de Outlook-workshop heb ik het meest gehad. Hier heb ik zoveel tips uit gehaald! Een aantal tips heb ik direct na het congres al toegepast. De andere tips heb ik uitgewerkt. Daar wil ik op een rustiger moment mee gaan oefenen.

Wil jij net als Petra, Toos en Ursula een leuke, leerzame dag beleven en andere secretaresses uit het hele land ontmoeten? Kom dan naar de 20e editie van Hét Afdelings- en Medisch Secretaressecongres op donderdag 22 november a.s. in Ede.