Secretaressecongres (10)

Zo zorg je goed voor jezelf in deze hectische tijd

Vaste deelnemers van het Secretaressecongres kennen haar ongetwijfeld van haar rustgevende en vooral ook humorvolle Yoga Mindfulness workshops. Cisca Lunenborg van Melzen is yogadocent, Mindfulness (kinder)trainer en sportinstructeur in Bodysculpture. Haar activiteiten voor lichaam en geest combineert ze al jaren met haar 32-urige werkweek als medisch secretaresse bij de Treant Zorggroep, ziekenhuislocatie Bethesda in Hoogeveen. Lees hoe zij het vol houdt in deze hectische coronatijd en wat je zelf kunt doen.

Tekst: Ellen Smink

Ook voor Cisca was het afgelopen jaar behoorlijk hectisch. De verpleegafdelingen oncologie, urologie en longgeneeskunde waarvan ze medisch secretaresse was, verhuisden van Hoogeveen naar ziekenhuislocatie Scheper in Emmen. Cisca werd in Hoogeveen secretaresse van weekkliniek chirurgie (o.a. orthopedie, kno en gynaecologie). Omdat er door corona te weinig personeel was, ging deze afdeling regelmatig dicht en werd Cisca alsnog uitgeleend aan Emmen. Ook moest ze vanwege de coronamaatregelen stoppen met lesgeven. Vooral van dat laatste baalt ze enorm, geeft Cisca ruiterlijk toe. Toch blijkt dat balen zich bij haar tot slechts ‘een dipje’ te beperken. Hoe krijgt ze dat voor elkaar?

Dipje wegwerken

Cisca: “Natuurlijk heb ik ook af en toe een dipje. Lesgeven is mijn passie en dat mis ik heel erg. Ik geef nu wel online les, maar soms vraag ik me af wat ik sta te doen, want ik zie de ander niet.”

Hoe ze er weer bovenop komt? “Door te mediteren. Even rustig zitten om me bewust te worden van wat dat onbestendige gevoel is. In mijn geval was het dus: ik ben niet blij omdat ik geen les kan geven. Direct daarna dacht ik: maar kijk eens naar wat je wel hebt. Je hele familie is gezond. Je hebt je werk nog … Aan zulke dingen trek ik mij dan weer op. En ik zeg tegen mezelf: accepteer dat dit er is, dat corona er is. Wees blij dat je nog leuke mailtjes van je cursisten krijgt, zodat je in verbinding met ze blijft. Ook probeer ik goed en met aandacht te eten. En ik creëer leuke dingen voor mezelf. Dat hoeft helemaal niet groots of meeslepend te zijn. Gewoon leuke dingen zoeken die je nog wel kunt doen.”

Secretaressecongres

10 tips van Cisca

1. Zorg voor voldoende rust

Neem voldoende rust, dat is echt heel belangrijk. Slaap op tijd en lang genoeg. Neem ook voldoende pauzes van je beeldscherm en mobiele telefoon. Trek jezelf even terug uit de drukte. Dat kan bijvoorbeeld al door op de wc te gaan zitten. Dan maak je je eigen wereld letterlijk even kleiner. Daardoor krijg je ook weer ruimte om op te laden waardoor je weer vernieuwde energie krijgt.”

2. Neem pauze. Ook als je thuiswerkt

“Laatst vertelde iemand me dat ze, nu ze thuis werkt, veel meer uren maakt dan normaal op haar werk. Het bleek dat ze geen pauzes nam en soms ’s avonds ook nog door ging. Ik was verbaasd. Op je werk neem je toch ook lunch-, koffie- en theepauze! Dat ga je thuis ook doen. En sluit aan het eind van de dag je computer af. Ben je wat vergeten, leg dan een briefje op je computer voor de volgende dag en ga niet ’s avonds aan de slag. Normaal zou je toch ook niet terug naar je werk gaan.

3. Even napraten na het werk

“Zeker in de zorg komt er in deze tijd heel wat op je af. Het helpt als je na je werk even met je collega’s rustig gaat zitten om de dag te evalueren. Hoe was je dag, wat vond je fijn, wat vond je vervelend, ben je weer geaard? Doe daarna je ogen dicht en adem vijf keer in en uit voor je ze weer opent. Je zult zien dat je veel relaxter je auto in stapt.”

4. Zet je mobiel af en toe uit

“Ik weet het, het is mijn vaste prietpraatje: zet je mobiel af en toe uit. Mensen zitten zo veel op hun telefoon. Kijk vanaf een halfuur voor je gaat slapen niet meer op je telefoon. En las een ‘mobiel off day’ in waarop je je mobiel helemaal uitzet. Ik doe dat vaak op zondag. Dan is alleen de mobiel van mijn man aan, zodat we wel te bereiken zijn. Ook heb ik alle geluidjes van mijn IPhone gehaald en niemand kan zien of ik wel of niet online ben en of ik het berichtje wel of niet gelezen heb.”

Secretaressecongres

5. Stop met bankhangen

“Toen mijn lessen vanwege de coronaregels moesten stoppen, betrapte ik me erop dat ik geregeld op de bank naar de televisie zat te kijken en daarna meteen naar bed ging. Op een gegeven moment riep ik mezelf tot de orde: hallo je gaat gewoon sporten. Dat doe ik nu. Mijn man heeft van een deel van onze garage een yogaruimte gemaakt. Daar ben ik nu elke avond te vinden, twintig minuten of langer. Nu is er natuurlijk niets mis met een avondje bankhangen en naar de televisie kijken. Stap alleen daarna niet direct je bed in, want dan zit er nog van alles in je hoofd. Ga voordat je naar bed gaat, nog even op een bank of stoel zitten om een aantal keren rustig in en uit te ademen. Zoek bijvoorbeeld een meditatie op YouTube. Als je dat doet, slaap je veel beter.”

6. Twister en hoepel

“Het spel Twister is al jaren oud, maar bestaat nog steeds. Harstikke leuk om het samen met je kinderen te doen. Een andere tip is hoepelen. Ik ga elke avond hoepelen. Vijf minuten rechtsom en vijf minuten linksom. Het is leuk om te doen en bovendien harstikke goed voor je buik en – slanke – taille. Ook dit is trouwens leuk om samen met je kind te doen. Dan koop je een grote fitnesshoepel voor jezelf en een kleinere voor je kind. Plezier voor twee”

7. Verwen jezelf

“Vergeet vooral jezelf niet. Verwen jezelf met een leuk tijdschrift, een lekker bad of warme douche, Neem een maskertje en maak er een ontspannen avond van. Of volg een online yogales. Er is op YouTube veel keuze met goede yogalessen te vinden, waarbij je rustig in yoga wordt begeleid.. Goede voorbeelden daarvan zijn: Yoga with Adriene en Yoga with Kassandra. Yin is heerlijk voor body en mind.

Kies voor ‘willen’ in plaats van ‘moeten’. Eén woordje kan een groot verschil maken. Probeer eens niet zoveel te moeten: ik moet nog eten, ik moet nog naar een vriendin, ik moet nog dit, ik moet nog dat… Verander dat moeten in: ik wil, ik ga, ik mag, ik doe, enz. Dat voelt heel anders.”

8. Mindful in de praktijk

“Voor mij betekent mindfull: relaxed leven zonder overal reacties op te geven, over alles een oordeel te hebben, of je druk over iets te maken. We zijn altijd maar druk, druk, druk. Daar kan je zelf wat aan doen. Bedenk wat het belangrijkste is en doe dat eerst. Pak daarna pas het volgende op in plaats van alles tegelijk te willen doen. Ik kon me vroeger om de kleinste dingen druk maken. Door mindfulness heb ik die rust gekregen. Als je mindfull bent in je privéleven, gaat dat automatisch ook door in je werk en andersom.”

9. Rust met de kids

“Je kunt ook samen met je kinderen op een leuke manier rust creëren. Vraag ze bijvoorbeeld de ogen dicht te doen en alleen te luisteren. Welke geluiden hoor je in de kamer? Welke geluiden hoor je buiten de kamer? Welke geluiden hoor je in jezelf, in je buik bijvoorbeeld? Kinderen vinden het leuk en het is voor jezelf ook goed.
Met mijn kleinkinderen ga ik vaak in een kringetje staan. Dan zeg ik: zet je handen tegen elkaar aan, sluit zachtjes je ogen, adem in door je neus en breng je armen rustig omhoog, adem uit en laat je armen rustig zakken. Met elke inademing voel je de energie en de verbinding met je gezin. Misschien denk je: wat zweverig (gedachte, oordeel).  Durf jij de uitdaging aan?

Een andere oefening is handen voor je borst tegen elkaar aan, op één been gaan staan. Dat is voor zowel kinderen als volwassenen goed. Je hersenhelhelften werken beter met elkaar en is goed voor je concentratie.”

10. Uit die joggingbroek

“Trek ook als je thuiswerkt leuke kleren aan. Doe net of je naar je werk gaat. Maak je op als je dat normaal ook doet. Doe het vooral voor jezelf. Je bent thuis toch vrij geïsoleerd. Dan loop je het gevaar dat je een slecht zelfbeeld krijgt als je in de spiegel kijkt en denkt: brrrr ik zie er niet uit.”

11. Affirmatie voor beter zelfbeeld

“Wat trouwens ook helpt tegen een dip of voor een beter zelfbeeld is affirmatie/ intentie. Daarmee bedoel ik dat je iets aan jezelf gaat bevestigen. Bijvoorbeeld: ik ben tevreden met mijn werk. Of: ik ben tevreden met mezelf. Ik ben liefde. Vriendelijke dingen tegen jezelf zeggen in plaats van: ik ben te dik, of: ik kan ook helemaal niets. Het helpt echt als je ’s ochtends tegen jezelf zegt: ik ben goed zoals ik ben. Of: ik accepteer de situatie waar ik nu in zit. Bedenk ’s ochtends ook wat voor dag je wilt. Bijvoorbeeld: ik wil vandaag een prettige dag. Als je dat een aantal keren herhaalt, dan wordt het ook een prettige dag.

Zelf thuis een meditatie-les van Cisca volgen?

Luister hieronder de les, veel plezier!